Even voorstellen…. Captain Capeman

TheDarko wordt Captain Capeman

Tekst: Denise McArthur | Foto: Rozan Dekker ,

De naam Captain Capeman zal veel mensen onbekend in de oren klinken, maar zodra we de gezichten zien van deze nieuwe band, gaat er toch een belletje rinkelen. De bandleden van TheDarko slaan een nieuwe weg in.

TheDarko wordt Captain Capeman

De bandleden van TheDarko maken een nieuwe start. Een naamsverandering, nieuwe bandleden, een nieuwe cd en niet te vergeten: een behoorlijke verandering in de sound. Dit roept veel vragen op. Tijd om Captain Capeman voor te stellen dus.

Het leek stil rondom TheDarko en uit het niets is Captain Capeman daar. Vertel, wat is er gebeurd?

Zanger Darko Tadic lacht enthousiast. “Er is van alles gebeurd, hele drama ‘s, echtscheidingen, drugs…! Nee, even serieus. Ik zal bij het begin beginnen: ik speelde twee jaar geleden als drummer al een tijdje in verschillende bands en ik was ondertussen een paar nummers zelf aan het opnemen als een soort solo-dingetje, gewoon omdat ik vond dat ik die liedjes moest opnemen. Toen het af was, liet ik het aan wat mensen horen waaronder vriend en collega-drummer, Sin Banovic. Al snel onstond toen het idee om met deze songs te gaan optreden; ik schoof dus door naar de zanger/gitarist-positie en op bas vroegen we Martin van Lier er bij. Het liep al snel goed. We hadden behoorlijk wat optredens; voorprogramma’s in onder meer de Melkweg, een flink aantal shows tijdens de Popronde, en we wonnen een 3FM Serious Talent Contest, waardoor we een track mochten opnemen met Phil Vinall, bekend van onder andere dEUS, Placebo en Radiohead…”

“In de tussentijd merkten we dat we volwassener waren geworden in ons geluid,” vult drummer Sin aan. “De behoefte groeide naar een iets bredere, gelaagdere sound.” Darko: “De volgende stap in onze muzikale evolutie, een nieuwe bandnaam, leek ons dan ook niet meer dan logisch. Plus, ik was het zat om iedere keer te moeten uitleggen dat TheDarko niet naar mij vernoemd was, maar destijds was dat gewoon een makkelijke oplossing.” De drie mannen van Captain Capeman lachen. “Dat is nu gelukkig een stuk makkelijker.”

Wat hebben jullie geleerd uit de periode van TheDarko?

Sin vertelt dat in de anderhalf jaar dat TheDarko heeft bestaan, er enorme stappen zijn genomen. “Toen, maar eigenlijk nog steeds, hebben we als band veel geleerd. Als je al meteen in je eerste jaar van je bestaan redelijk veel optreedt, kom je ook sneller achter wat je nou precies wilt, of juist niet wilt natuurlijk. Ondertussen speelden we de nummers puntig en straight to-the-point, maar uiteindelijk was dát niet alleen wat we wilden en we zijn dus meer gelaagder geworden. Maar de essentie is hetzelfde en we weten waar we vandaan komen, ik denk dat dat het belangrijkste voor ons is geweest”. Bassist Martin en zanger/gitarist Darko knikken instemmend.

Op jullie site staat al wat materiaal  van jullie nieuwe EP. Het klink volwassener, voller, maar toch zitten de scherpe randjes er nog aan. Zijn jullie qua sound al waar jullie willen zijn, of hebben jullie direct al het gevoel meer te willen sleutelen?

Darko: “Zoals de nummers nu op de EP staan, daar zijn we erg tevreden over. We hebben de sound bereikt die we voor ogen hadden met deze liedjes. De volgende keer dat we de studio in gaan, kan dat ineens weer heel anders zijn, omdat bepaalde liedjes om een bepaalde sound vragen. Je raakt altijd weer, bewust of onbewust, beïnvloed en geïnspireerd door van alles en nog wat; van nieuwe geluiden tot indrukken en belevenissen… seks. Ik noem maar een zijstraat, haha! En sleutelen? Tja, op een gegeven moment moet je dat ook kunnen loslaten. Maar je moet wel tevreden kunnen terugkijken en luisteren naar je songs!”

Hoe zijn jullie op de naam Captain Capeman gekomen?


Alle drie beginnen ze te lachen. “Ja Darko, vertel daar eens wat over.” zegt Martin. “Ja, over de naam kunnen we heel kort zijn. Het bekt gewoon lekker, vind ik tenminste dan, hè? En ja, er ontstaat weleens spraakverwarring over met Captain Caveman, de tekenfilmserie uit de jaren ’70, maar ik vind het alleen maar leuk als die associatie er is. Te gekke tekenfilmserie, toch?”, aldus Darko. Bang voor associaties met andere bandnamen die ook met Captain beginnen zijn Darko, Martin en Sin niet. “Als iemand zegt: ’hé, dat lijkt veel op Captain Beefheart’, dan vinden wij dat alleen maar fantastisch,” zegt Sin.

TheDarko bestond uit drie bandleden, Captain Capeman bestaat uit vier bandleden. Vertel eens wat meer over jullie extra bandlid.

Darko veert op en zegt: “Ja! Ymer. Mag ik daar wat meer over vertellen? Doordat onze sound was gegroeid, heb ik tijdens de opname van onze EP de extra gitaar- en keyboardpartij voor mijn rekening genomen, maar live zouden we dit nooit met z`n drieën kunnen oplossen, of we zouden met allerlei sequencers moeten gaan werken, maar daar zijn we op dit moment geen van allen voorstander van. Hierdoor groeide de behoefte naar een extra bandlid.” “Niet alleen vult Ymer de behoefte, maar hij brengt onze sound naar een ander niveau,” vult Sin aan. “Zijn mooie soundscapes en eigen invullingen van partijen zijn echt een aanvulling voor ons,” voegt hij nog toe. Ook Martin is tevreden. “Die rol past hem ook gewoon goed,” zegt hij.

In hoeverre is Ymer betrokken geweest bij het opnameproces?

“Hij is niet betrokken geweest bij het opnameproces, hij is er naderhand bijgekomen. We waren toen nog niet echt bezig met het zoeken naar een vierde bandlid, maar we hadden hem al wel in het vizier. De extra geluidjes, keyboard en gitaarpartijen heb ik zelf ingespeeld,” zegt Darko. “Ymer is voor nu puur een live bandlid.”

En hoe zien jullie dat in de toekomst?

“Hij moet eerst de ontgroening doorstaan!”, grapt Darko.

Over toekomst gesproken, wat kunnen wij op de EP-release party van 15 mei in Winston verwachten?

Darko: “In ieder geval een groot feestje met Tiger Pilots, ook een Amsterdamse band. DJ Punch Out Pat draait de avond aan elkaar en er komt nog een internationale surprise act.” “Eigenlijk wordt het gewoon een avond die je veel te weinig hebt in Amsterdam,” zegt Sin. “Gewoon leuke bands die goed en lekker spelen met een goede dj op een super locatie.” “En wil je weten hoe dat uitpakt, dan moet je natuurlijk gewoon komen,” zegt Darko.

Hoe ziet de rest van 2010 er voor Captain Capeman uit?

Darko: “We gaan zoveel mogelijk optreden. Exacte data staan daarvoor nog niet vast, maar daarvoor moeten jullie natuurlijk onze site in de gaten houden. Het wordt in ieder geval een mooi jaar voor ons!”