Even voorstellen... Blind Parade

Een fruitige indiepopband met een vleugje soul

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sanne Glasbergen ,

Het is een tijdje stil geweest rond Sophie Zeyl, winnares van de muzikantenprijs in de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2003. Samen met haar nieuwe band Blind Parade, met daarin Jan Heijns (voormalig drummer van o.a. Omski) en Jeroen Schipper staat zij klaar om de eerste nieuwe stappen in het live-circuit te zetten. Tijd om opnieuw kennis te maken.

Een fruitige indiepopband met een vleugje soul

Blind Parade, een nieuwe naam in de Amsterdamse muziekscene maar wel een indiepopband met bekende gezichten. Zo bracht zangeres Sophie Zeyl eerder al het album Two Ways Of Running uit en toerde drummer Jan Heijns met de band Omski door de clubs. Aangevuld met bassist Jeroen Schipper nemen zij op dit moment hun EP op en staan de eerste optredens gepland. 3VOOR12/Amsterdam plofte, na een prive-optreden in hun studio, met de band op de bank om eens nader kennis te maken.

Jeroen, Jan en Sophie hebben elkaar ontmoet tijdens een feest in Pakhuis Wilhelmina, na de première van een animatiefilm waarin verschillende soorten fruit de hoofdrolspelers vormden. Samen speelden zij toen in een gelegenheidsband die allerlei nummers speelden met fruit en groenten in de titel vertelt Jan, denk aan Strawberry Fields of Watermelon. Toen Sophie kort daarna muzikanten zocht voor haar nieuwe project, heeft zij de twee heren gevraagd om met haar te spelen.

Wat een jaar geleden vrijblijvend begon is steeds serieuzer geworden. Na een paar maanden in de repetitieruimtes kreeg de band steeds meer vorm. Toch heeft het vrij lang geduurd voor de band een naam kreeg. Na veel wikken en wegen is voor de naam Blind Parade gekozen. Een naam die naarmate de band langer bezig is, steeds passender wordt. De eerste gedachte achter deze naam is dat mensen tegenwoordig veel dingen niet meer zien, als een blinde stoet achter elkaar aan lopen. "We zijn blind voor bepaalde dingen", volgens Sophie. "Achteraf gezien, heeft de muziek ook een soort van rust in zich, een vorm van bezinning. We willen mensen even een pas op de plaats laten maken als ze onze muziek luisteren, dat ze zich weer bewust zijn van waar ze mee bezig zijn. Sluit je ogen en laat je meenemen, want als je je ogen sluit dan gaan ze juist weer open."

Sinds een half jaar repeteert de band in een studio nabij de Kinkerstraat. Een speeltuin volgens Sophie. Er staan veel instrumenten en er is de mogelijkheid om ook de muziek op te nemen. De zangeres, die in basis alle nummers van de band componeert, kan hier naar hartenlust dingen uit proberen. Inmiddels zijn in deze studio ook de eerste nummers van de EP opgenomen. Indiepop met een vleugje soul, maar waar als je goed luistert ook reggae-invloeden in te horen zijn.

Een vast thema hebben de teksten die Sophie schrijft niet. Natuurlijk komen de algemene thema's als de liefde en het leven aan bod, maar schrijven over het alledaagse doet zij niet. Ze probeert juist het ongrijpbare in woorden te vatten. Dit zorgt voor de dromerige teksten die multi-interpretabel zijn. De compositie maakt de zangeres alleen, maar de arrangementen worden door de band samen bepaald. "Dat is ook het mooie van het spelen in een band. Door het samenvoegen van verschillende karakters krijg je een sound die je nergens anders kan vinden. Het zal altijd wel ergens op lijken, maar het blijft een uniek samenspel", vindt Jan. Inspiratie voor de teksten, maar ook voor de arrangementen, komen van onder andere PJ Harvey, Fink, Joan As Policewoman en de seventies sound van bijvoorbeeld Joni Mitchell.

De eerste optredens zijn inmiddels achter de rug, zoals in De Nieuwe Anita, Ruigoord en Club Up. "Wij zijn bezig om onze eerste schreden in het live-circuit te zetten. Hopelijk kunnen we in het najaar nog een paar festivals doen, dat is ons streven. We zijn ons op dit moment vooral aan het verkopen aan de podia. Gelukkig heeft Sophie al een bekende naam in het vak en weten mensen welke kwaliteit ze kunnen verwachten. Dat scheelt een hoop."

Bezig met het uitbrengen van een volledig album of het tekenen bij een platenmaatschappij is de band nog niet. 'Eerst willen we wennen aan het spelen met zijn drieën, repertoire maken en live-ervaring op doen". Ook is de band nog aan het denken aan gezinsuitbreiding, in de vorm van een toetsenist gespecialiseerd in piano en orgel. "Misschien dat iemand, zich na het lezen van het artikel zich aangesproken voelt. Die mag ons altijd mailen".

Mocht je het ook tijd vinden om te bezinnen en onthaasten of gewoon zin hebben een avond goede muziek dan kan je de band op maandag 21 maart bekijken tijdens Club Calotte in Theater Bellevue. Een maandelijks terugkerend showcase-programma, waarbij verschillende muziekstijlen vertegenwoordigd zijn, uitgevoerd door zowel bekende als onbekende namen.