Even voorstellen... Bird On The Wire

Les Singes’ Rosa is terug met haar nieuwe band Bird On The Wire

Interview: Daniëlle Zuidervaart | Foto: Linda van Schooten ,

Rosa Ronsdorf treurde niet lang na de split van Les Singes, en heeft een nieuwe muzikale koers gevonden in Bird On The Wire. Tijd om ze te introduceren in de rubriek ‘Even voorstellen…’ waarin 3voor12/Amsterdam nieuwe artiesten aan het woord laat.

Les Singes’ Rosa is terug met haar nieuwe band Bird On The Wire

Bird On The Wire zullen nog niet veel mensen kennen, Les Singes daarentegen wel. Rosa Ronsdorf bleef namelijk alleen achter toen Julien Staartjes de band verliet. ‘Hij had andere ambities, maar mijn passie bleef nog steeds muziek maken,’ aldus Rosa. En dat liet ze niet zomaar van zich afpakken. Samen met Thijs Elzinga en Nina de Jong is ze Bird On The Wire begonnen. 3voor12/Amsterdam sprak met deze nieuwe groep over de split en de nieuwe bezetting.

Waarom is Les Singes uit elkaar gegaan?
Rosa: Julien wilde niet meer, hij had andere passies en hij was te druk met zijn studie. Maar mijn passie bleef nog steeds muziek maken. Dus ik bleef er niet al te lang bij stilstaan en zocht naar iets nieuws.

Wie zijn de andere 2 bandleden van Bird On The Wire?
Thijs: Ik ben Thijs Elzinga, 18 jaar en ik ben de gitarist van de band. Ik speel onder meer in de Honey Fly een lief bandje met akoestische gitaren.
Nina: En ik ben Nina de Jong, 22 jaar en ik speel drums en xylofoon. Ik speel ook in Xiu Xi, wat middagdutje in het Chinees betekent.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Rosa: Ik was een keer aan fietsen in de stad toen ik onderweg pech kreeg. Nina fietste langs en we raakten aan de praat. We ontdekten dat we allebei een grote liefde voor muziek hadden. We gingen ergens jammen en het klikte. Het was erg leuk. Maar toch had ik het idee dat we nog iets misten.
Thijs: Ik was ook aan het fietsen in de stad, toen ik ineens gebeld werd met de vraag of ik de nieuwe gitarist wilde zijn.
Nina: Via via hadden we gehoord dat hij erg goed is en we besloten met zijn drieën te jammen. Het klonk zo goed dat we samen nummers op gingen nemen.

Waar komt de bandnaam vandaan?
Rosa: Bird On The Wire is een nummer van Leonard Cohen, wat we allemaal ontzettend mooi vinden. We zijn ook gek van vogels en we hebben allemaal onze eigen button van een vogel die we op doen als we spelen.
Nina: We zijn ook allemaal vogelkenners. We kunnen bepaalde vogels echt goed herkennen en uit elkaar houden.
Thijs: Ik was vroeger op mijn twaalfde wel echt een vogelaar.

Kun je een omschrijving geven van jullie muziek?
Rosa: Veelzijdig. Je kunt het ook wel omschrijven als een mix van folk en rock-'n-roll. Het heeft ook wel iets weg van de folkband Beirut.
Thijs: En meerdere instrumenten. We merkten dat de mix van drums en gitaren een beetje rock-'n-rollachtig werd, wat swingender.
Rosa: Ja, het is wat voller en serieuzer. Ik wilde altijd graag drums erbij, maar Julien wilde dat niet. Thijs heeft ook een andere manier van gitaar spelen, wat zorgt voor een stevigere sound. Dat miste ik bij Les Singes.

Komt Rosa’s liefde voor het Frans nog terug in jullie liedjes?
Rosa: Nee, dat niet. Maar ik raak wel geïnspireerd door Franse films, dus misschien dat er wel weer iets van terug komt.
Nina: We hebben wel een accordeon en een zingende zaag, wat misschien wel een beetje Frans klinkt.
Rosa: Ik wilde ook geen Franse bandnaam meer. Bird On The Wire is iets totaal nieuws! Nieuwe mensen, nieuwe sound. Maar we gaan komende zomer wel in Parijs optreden.

Waar halen jullie nog meer inspiratie vandaan?
Rosa: De stad, dieren en de boerderij.
Nina: We repeteerden laatst nog in een schuurtje op een erf in Uithoorn. Met konijnen en vogels.
Thijs: En natuurlijk halen we ook inspiratie uit de muziek die we goed vinden, zoals Bob Dylan, The Band, Johnny Cash, Velvet Underground en Neil Young.

Wat willen jullie bereiken?
Nina: Veel muziek maken en zo ver mogelijk komen zonder onszelf te verliezen.
Rosa: We willen sowieso een plaat uitbrengen en in het buitenland optreden. Eigenlijk gewoon zoveel mogelijk touren. Bekend worden in Nederland, internationaal doorbreken zou natuurlijk geweldig zijn. Ooit hopen we in New York op te treden.

Willen jullie nog iets kwijt aan de bezoekers van 3voor12/Amsterdam?
Rosa: We zijn iets nieuws en het wordt alleen maar beter. Vrijdag 19 maart hebben we ons debuutoptreden. We hebben al een aantal optredens gepland maar we willen altijd meer. Bij concerten kun je onze ontwikkelingen volgen en Thijs treedt binnenkort op in een bloemetjesjurk!
Thijs: In een bloemetjesjurk? Ik weet niet of ik dat wel durf.
Nina: We zoeken ook nog iemand die voor ons een vogel wil breien of iemand van we een vogel kunnen adopteren. Eentje die goed kan praten.

Bird On The Wire is vrijdag 19 maart te zien in Smart Project Space voor hun debuutoptreden. Op 24 maart staan ze in Paradiso.