Even Voorstellen…Alpha Beta

3VOOR12/Amsterdam neemt een metro ritje met Grote Prijs Kwartfinalist

Tekst: Armande Harmsen | Pim Hendriksen ,

Alpha Beta zette op 12 juni tijdens de Kwartfinale Hiphop van de Grote Prijs van Nederland een bewogen show neer met zijn nummer Bergtop. Het is tijd om deze man even voor te stellen.

3VOOR12/Amsterdam neemt een metro ritje met Grote Prijs Kwartfinalist

3VOOR12/Amsterdam ontmoet beatmaker Jim van Rare Villains (lees: rare in de trant van zeldzaam) op het perron van metrostation Lelylaan. Alpha Beta (AB) verschijnt kort daarna samen met MC Opium. De backup MC stelt zich met een glimlach voor als ‘die met de oversized legerjas’ tijdens het optreden van de Grote Prijs Van Nederland.

Alpha Beta

Waar komt de artiestennaam Alpha Beta vandaan? “De naam is eigenlijk gebaseerd op mijn eigen initialen. Daarnaast zitten zowel de Alpha man als de Beta man in mij. Ik rap aan de ene kant over de meer praktische dingen. Aan de andere kant wil ik ook een diepere boodschap overbrengen aan de luisteraar.” Raps gaan voornamelijk over zijn eigen ervaringen. Een voorbeeld is in het nummer Bergtop. Hij blikt terug op het overwinnen van een periode in zijn leven die niet geheel vlekkeloos verliep.

Alpha Beta vertelt dat Jay-Z een grote invloed voor hem was. “Toen ik naar hiphop begon te luisteren was er nog niet veel Nederlandstalig en om als Nederlander in het Engels te gaan rappen was voor mij ook niet echt een optie. Raymzter en Opgezwolle waren voor mij een eye opener.”

Roots

Alpha Beta vertelt in Osdorp en Sloten te zijn opgegroeid. Hij begon aan verschillende economische studies, maar stopte vroegtijdig. “Ik had toentertijd niet de focus om al die boeken te lezen. Hiphop kwam er elke keer tussen en dat vond ik eigenlijk veel leuker, maar achteraf had ik wel met die studies door moeten gaan”.

 

AB schreef in de brugklas voor een les muziek zijn allereerste rap. Dat beviel goed, waarop hij veel naar ‘open mic’ sessies ging om ervaring op te doen. “Toen MC Opium nog bij het Hoofddorpse OjaweL actief was, werd ik meegenomen naar shows. Hierdoor stond ik ineens samen met hun in het voorprogramma bij  de Wu-Tang-Clan Killa Beez tour in 2008 en B-Real in 2009”. Daarnaast maakt AB ook onderdeel uit te van het collectief 10 Kilo Stylo samen met MC Medina en puntnl MC.

 

Grote Prijs

Alpha Beta werd door zijn beatmaker Jim aangespoord om zich aan te melden bij de Grote Prijs. “Ik heb hem twee weken lang elke dag gebeld om hem te vragen of hij zich al had ingeschreven.” AB wordt voor honderd procent ondersteund door zijn netwerk. De jongens helpen elkaar waar het kan. “We zijn tenslotte één grote vriendengroep”, aldus Jim en Opium.

Net als bij het optreden in de Bitterzoet dragen beide mannen tijdens het interview een Chicago Bulls pet. “Het heeft geen speciale betekenis”, aldus Jim. “Ik heb veel petjes en eentje paste me niet, dus gaf ik AB die cadeau. Sindsdien dragen we ze allebei”.

Videoclip Derde Ster

“Het is de flow die de berg bracht naar Mozes”, luidt de eerste zin van het nummer Derde Ster. Op 17 juni werd de bijbehorende videoclip gedropt. Hierin is ook een stuk van het nummer Dude van de Week te horen. Beide nummers passeerden al eerder de revue tijdens de Grote Prijs Kwartfinale op 12 juni. De titel Derde Ster gaat over voetbal. Naast de uitspraak “pannenkoek” is dit niet direct in de teksten te herleiden. Een boze supporter riep naar Marco van Basten “De derde ster, daar doe je het voor”, nadat Ajax vorig jaar de kans op hun dertigste landskampioenschap misliep. “We hebben die uitspraak gebruikt als sample in de clip”, aldus AB die een trouwe Ajax fan blijkt te zijn.

 Album

Alpha Beta vertelt dat zijn EP binnenkort gelanceerd wordt. “Het is bijna af. We hebben nu vijftien nummers, waarvan er waarschijnlijk acht of negen op de EP komen. We zoeken nu nog een studio om alles goed af te mixen. Over de titel zijn we nog aan het nadenken en afhankelijk van hoe alles loopt met de Grote Prijs, is nog onbekend wanneer de EP definitief uitgebracht zal worden”. Jim en Joey van Rare Villains zijn de vaste beatmakers, maar AB werkt op zijn EP ook met onder andere Victorious en Sike samen. Alpha Beta vertelt nog geen label te hebben dat hem vertegenwoordigd, maar onderhandelt met Next Level Records.

 In Februari kon je hem bij Live on the Low in de Winston Kingdom, op 12 juni in de Bitterzoet en met een beetje duimen haalt hij een plek in de halve finale van de Grote Prijs. Tot die tijd is Alpha Beta nog te zien tijdens het Rijmfestijn-Noord/Zuidlijn in de Melkweg op 30 juli.