Fotoverslag: Ziggo Dome in beeld

Nieuwe akoestisch transparante zwarte zaal in Zuidoost opent 24 juni

Ingmar Griffioen ,

Twee jaar geleden werd de eerste paal geslagen en op zondag 24 juni opent de Ziggo Dome de deuren. De nieuwe concertzaal pakt meteen uit met een concertreeks van Marco Borsato, Pearl Jam, Sting, Madonna, John Fogerty en Paul Simon. Na de zomer volgen onder meer The Black Keys, Jason Mraz en Lady Gaga. Hoog tijd om poolshoogte te nemen aan de ArenA Boulevard in Amsterdam Zuidoost. 3voor12 kreeg vorige maand vast een exclusieve rondleiding in het fonkelnieuwe muziekgebouw, dat straks 10.000 comfortabele zitplaatsen telt, een zaalvloer van 3.000 m2 heeft en in totaal 17.000 bezoekers kan huisvesten.

Concertdriehoek in Zuidoost met Ziggo Dome

De Ziggo Dome vervolmaakt 'de concertdriehoek' in Amsterdam Zuidoost en vanaf station Bijlmer Arena kom je eerst langs de andere peilers: de Heineken Music Hall en de Amsterdam ArenA. Op een kleine 10 minuten lopen ligt de Ziggo Dome, ingeklemd tussen de oefencomplexen van Ajax en het hoofdkantoor van Endemol. Het is een imposante zwarte doos, die 's avonds zo omgetoverd wordt tot een enorme reclamezuil. Dankzij de 'media-façade', een gevel die vrijwel volledig is bedekt met LED-strips met volgens Ronald Fiolet, directeur operationele zaken van de Dome, een bijzonder hoge pixeldichtheid. Een fijnmazig netwerk van 23 meter hoogte bij 90 meter breedte, dat ook de ramen van de artiestenkleedkamers bedekt.

Zwart versus wit

Aan de andere kant verrijst een voorgebouw, waarin onder meer kantoren, een hotel met 250 kamers en een restaurant met een vloeroppervlak van 1000 m2 en hospitality ruimtes van de Ziggo Dome gehuisvest worden. Dit gebouw is via een loopbrug verbonden met de Ziggo Dome. De witte 'kleur' is opvallend, aangezien zo goed als de hele Dome zwart gesausd wordt, van buiten en binnen. Ook de speciale isolerende platen die een groot deel van plafond en muren van de zaal bedekken zijn zwart. De houtwolcement-platen die in de tribunes zijn aangebracht, zijn volgens Fiolet akoestisch transparant. "De voorzieningen zorgen voor zoveel mogelijk absorptie en zo weinig mogelijk reflectie."

'Akoestischer en intiemer dan je van zaal voor 17.000 verwacht'

De Ziggo Dome is, voor zover de directeur weet, de eerste muziekzaal met een dergelijke akoestische functie als onderdeel van een tribune. "Daardoor doet het iets intiemer aan dan je van een zaal voor 17.000 man zou verwachten. We willen dat de zaal nauwelijks iets bijdraagt aan de bron, de muziek, en hebben daarvoor dezelfde akoestische ontwerper als bij de HMH in de arm genomen." Voor de 10.000 zitplaatsen zijn geen plastic kuipstoeltjes neergezet. Fiolet: "We hebben er lang over nagedacht, maar wilden een prettige, comfortabele stoel, die de best mogelijke zit-, rug- en beenruimte geeft. Dit is geen voetbalstadion, maar het is wel van belang dat het makkelijk te reinigen is en dus kwamen we op met vinyl beklede stoelen uit."

'Ook een van de grootste theaterzalen van Nederland'

De Ziggo Dome wordt volgens de directeur operationele zaken dankzij de combinatie van comfort, akoestiek en (licht-)techniek ook een van de grootste theaterzalen van Nederland. "Maar akoestisch is de Dome echt volledig op versterkte muziek gebouwd. Akoestiek draagt ook bij aan het gevoel van comfort. Daardoet doet het hier kleiner en intiemer aan." Er zijn ook staanplaatsen: de zaalvloer biedt straks 3000 m2 ruimte. Bezoekers kunnen niet vrij door het hele gebouw bewegen, maar kopen een kaartje voor de begane grond, eerste of tweede verdieping.

Gevels staan los tegen het gebouw

Uniek is dat de gevels 'losstaan' van het hele gebouw, althans de gevels zijn "trillingsvrij opgehangen". "Dat is in het hele gebouw doorgevoerd." De gevels zijn met stalen beugels (en rubbers ertussen) aan de muren van het gebouw verankerd, zoals nu nog onder meer in het trappengebouw te zien is.
 

Bouw half jaar vertraagd door faillissement Midreth

De bouw van de Ziggo Dome verliep redelijk voorspoedig, zeker vergeleken met andere grote bouwprojecten, maar eigenaar Black Box Real Estate kreeg eenmaal een flinke tegenvaller te slikken. Begin 2011 ging bouwbedrijf Midreth failliet, waardoor de bouw even deels stil kwam te liggen. De eind 2011 geplande oplevering was daarmee niet meer haalbaar. Strukton Bouw pakte - nadat het faillissement eenmaal uitgesproken was - de werkzaamheden over.

Repeteren en oefenen met Borsato, aftoppen met Gaga

Er komt geen officiële opening van de Ziggo Dome. In mei worden nog een aantal kleine try-outs gehouden, waarvan de laatste op 20 juni een besloten concert van Marco Borsato is en meteen als 'ultieme generale repetitie' voor de Ziggo Dome geldt. Borsato bijt zondag 24 juni officieel de spits af van de concertreeks, waarna Pearl Jam, Sting, Madonna, John Fogerty en Paul Simon aantreden. De zomer wordt niet gebruikt voor concerten, maar om 'de laatste puntjes op de i te zetten'. Na de zomer komen Bløf, George Michael, Lionel Richie, The Black Keys en Jason Mraz naar Amsterdam Zuidoost en 17 september stopt Lady Gaga er als onderdeel van haar 'Born This Way Ball' wereldtournee.

Voor de hele route (incl. onderschriften) klik je de fotogalerij hieronder aan.