Ziggo Dome rockt al vanuit de bouwput

Skunk Anansie bijt de spits af bij unieke Under Construction Concerts

Tekst: Pepijn van Gils | Beeld: Ñusta Nina ,

In de aanloop naar de opening van het gloednieuwe Ziggo Dome organiseert de naamgever dit jaar een aantal exclusieve concerten in de bouwput van Neerlands nieuwste poptempel in aanbouw. 3VOOR12 is bij het openingsconcert met Skunk Anansie en spreekt met Nico Rijkhoff, Ziggo’s directeur Brand & Communications.

Skunk Anansie bijt de spits af bij unieke Under Construction Concerts

Bij aankomst worden allen bezoekers voorzien van de verplichte bouwhelm en zonodig kaplaarzen, het terrein is immers een bouwput. Tegen de achtergrond van de betonnen tribunes, hoogwerkers en zeecontainers is een podium gebouwd. Op de constructie site is niks is aan het toeval overgelaten, maar alles tot in de puntjes geregeld. Voldoende supposts, VIP-stage, perspodium, gratis drank en patat voor iedereen. Dit moet een knallende aftrap worden van een podium, uitsluitend gemaakt voor muziek en registratie, dat met ruim 15.000 plaatsen het gat zal vullen tussen de kleinere Heineken Music Hall en de grote Amsterdam Arena.

Ziggo, in 2008 ontstaan uit de fusie van kabelbedrijven Casema, Multikabel en @Home, is in de laatste jaren in no time uitgegroeid tot een van de grotere partijen in de Nederlandse media en telecomindustrie. Het bedrijf zet met de aanbouw van het poppaleis hoog in als het gaat om de toekomst van de branche. De aanbouw van het Ziggo Dome past uitstekend in de strategie van het bedrijf dat haar klanten middels haar netwerk hoofdzakelijk tv-programma’s, series, films, gaming en muziekdiensten aanbiedt via tv, internet en telefonie.

Waarom is Ziggo in deze markt gestapt?
“Wij hebben een bijzondere reis gemaakt van een infrastructureel bedrijf naar de media en entertainmentindustrie. Wij hebben als aanbieder een buitengewone kans in een open markt om een rol te kunnen vervullen in de muziekindustrie als het gaat om registratie en distributie. Om ons verder te kunnen ontwikkelen in deze branche moesten wij onze focus serieus verplaatsen en zagen wij het als onze taak om actief in dit soort projecten te stappen. Zo kunnen we straks de meerwaarde die het creëert, in een markt die bol staat van toenemende convergentie, direct aanbieden aan onze klanten op TV, tablet en telefoon.”

Hoe hebben jullie je kunnen ontwikkelen voor deze nieuwe stap?
“De eerste vingeroefeningen deden we in samenwerking met opnames van de 2-Meter-Sessies in de Ziggo Studio in Utrecht, die we nu al gratis aanbieden via ons youtubekanaal. De aanwezigheid op  Noorderslag dit jaar was een groot succes en gold als onze officiële voorstelronde in de branche.”

Wat kunnen we hier verwachten?
“Met de lancering van de Under Construction Concerts hier op het terrein starten we bijvoorbeeld daadwerkelijk met de registratie van grote concerten, die uiteraard of dezelfde avond bij thuiskomst of iets later on demand voor onze abonnees terug te zien zijn. De Ziggo Dome wordt de locatie die hierin de ultieme brug slaat tussen het live optreden en de huiskamer.”

Het concert
Naast de full HD-camera’s op het podium en in de kraaninstallaties cirkelt er nog een drone helikopter rond het stage die registratie uit onmogelijke hoeken mogelijk maakt. Skunk Anansie opent met Twisted en knalt vanaf de eerste seconde van het kleine podium waardoor iedereen bovenop de band staat. Naast de harde nummers van het net verschenen album Wonderlustre, komen ook hits als Weak en Hedoism voorbij. De band heeft er zichtbaar ontzettend veel plezier in en zet een energiek optreden neer zoals we dat van ze gewend waren. Misschien toch maar even meespringen mocht je op Lowlands zijn dit jaar?

Gezien: Under Construction Concert: Skunk Anansie, Ziggo Dome , 26 juni 2011