De Nieuwe Anita: bruinbakken met factor succes

Gloednieuwe, gevestigde en gevallen podia op een rij

Tekst: Robbie van Zoggel ,

Het één was ooit een kraakpand, het andere gloednieuw uit de grond gestampt en soms komt het voor dat je tot drie keer toe je hele toko af moet breken om te verhuizen naar een nieuwe stek. Gericht op niches, de halve stad of de happy few, achter elk Amsterdams podium zit een mooi verhaal. Deze zomer schuiven we aan bij een nieuwe reeks podia. Voor je die hier terug gaat vinden, alvast een overzicht van alle plekken die tot nu toe geportretteerd zijn, te beginnen met De Nieuwe Anita.

Gloednieuwe, gevestigde en gevallen podia op een rij

Het één was ooit een kraakpand, het andere gloednieuw uit de grond gestampt en soms komt het voor dat je tot drie keer toe je hele toko af moet breken om te verhuizen naar een nieuwe stek. Gericht op niches, de halve stad of de happy few, achter elk Amsterdams podium zit een mooi verhaal. Deze zomer bezoeken we een nieuwe reeks podia.

De Nieuwe Anita
Voor je die hier terug gaat vinden, alvast een overzicht van alle plekken die tot nu toe geportretteerd zijn, te beginnen met De Nieuwe Anita. Het succes van dit charmante podium in het nog altijd luwe stadsdeel Westerpark is ongekend. Zo erg dat De Nieuwe Anita deze zomer dicht is, vier weken met verdiend zomerreces. Half augustus gaan eigenaren Olga van den Berg en Jeroen Blankert gewoon weer zes dagen per week op dezelfde voet door met smakelijke concerten, leuke film-en poëzieavonden en bovenal een fijne avond (en nacht) uit.
Ga naar de reportage van De Nieuwe Anita

Amsterdamse podia
Sinds 2008 zoeken we podia op voor een uitgebreid portret en één daarvan is inmiddels ter ziele gegaan: MS Stubnitz. De roemruchte rondreizende nachtclub in een voormalige viskotter kwam meedere malen terug naar Amsterdam, maar zwichtte uiteindelijk toch voor de (te) nauwe mazen van de Nederlandse wet. Hetzelfde lot treft het onder de grond liggende podium Helling3 op de NDSM-scheepswerf in Noord. Op dwang van de plaatselijke gemeente zijn alle activiteiten van het doe-het-zelf-podium sinds afgelopen voorjaar aan banden gelegd.

Natuurlijk is de podiumsector voortdurend in beweging en is het niet alleen maar kommer en kwel. De komende weken komen we met nieuwe reportages over ondermeer de renovatie van de Balie, het nieuwe podium Amsterdam Roest en jeugdcentrum annex popzaal Volta, naast De Nieuwe Anita nog een instituut in Westerpark en omstreken en ondermeer thuisbasis voor de Amsterdamse Popprijs.
Ga naar het hele dossier van Amsterdamse podia