Platenzaak Ins & Outs: klein, maar fijn

“Mensen vinden hier vaak net die ene plaat die ze nergens anders konden vinden”

Tekst: Linda Roos | Beeld: Larah E. Tompa ,

Als één van de laatste overgebleven platenzaken in de Kinkerstraat is Ins & Outs zo’n winkel die je niet in elke stad tegenkomt. Maar hoeveel mensen weten ‘m te vinden? En wat betekent het voor de zaak als er op de hoek ook gewoon een Free Record Shop zit? We vroegen het eigenaar Fred Keur.

“Mensen vinden hier vaak net die ene plaat die ze nergens anders konden vinden”

Als je platenzaak Ins & Outs binnenloopt weet je bijna niet waar je moet kijken: een hoog plafond en overal posters zover het oog reikt. Eigenaar Fred Keur valt bijna niet op achter de toonbank, maar groet ons vriendelijk. Op de achtergrond horen we KC and the Sunshine Band. Terwijl Fred thee en koffie zet vertelt hij hoe het voor hem allemaal begon.

“Sinds vorig jaar januari ben ik eigenaar van de winkel, maar dit is al het zevende jaar dat ik nu in de winkel sta.” Toen hij hoorde dat Ins & Outs een extra werknemer zocht, was hij meteen gaan onderhandelen. “Een goeie vriend van me was hiervoor de eigenaar. Hij wist dat ik een echte muziekliefhebber was en dat ik films ook wel interessant vond. Maar hij is nu een bouwbedrijf begonnen. Sinds vorig jaar was het voor hem wel even genoeg met muziek!”

Ins & Outs bestaat achttien, misschien zelfs al negentien jaar. De vorige eigenaar begon het zaakje met platen en cd’s, maar nu –zoals tegenwoordig in elke platenzaak te vinden is-  kan men er ook terecht voor films en games. Ook is Fred sinds kort begonnen met het verkopen van posters. Het is dus meer dan muziek geworden in de loop der jaren. “Je speelt eigenlijk gewoon in op wat de klant wil. Net zoals er in plaats van dvd’s nu blu-ray in de winkels komt: dan merk je toch dat je steeds meer van dat soort dingen moet hebben.”

Toch is muziek nog steeds een groot onderdeel van de zaak en Ins & Outs heeft dan ook een uitgebreid repertoire. “In Amsterdam verkoopt vooral soul, reggae en hiphop erg goed. Ook verkoop ik  veel pop cd’s,” vertelt eigenaar Fred. “Voor de rest heb ik ook heel veel klanten die echte muziekverzamelaars zijn, die specifieke dingen er uit halen, als jazz, blues en klassiek.”

Ins & Outs heeft de klant dus veel te bieden. Maar waarom zouden mensen nu juist naar deze platenzaak moeten komen? “Ik denk dat ik toch wel een assortiment heb dat het meest afwisselend is. Van klassiek tot bijvoorbeeld hardcore uit de jaren ’90. Dat soort dingen koop ik zelf tweedehands in.” Je weet nooit wat je in de winkel vindt. Zowel op muziekgebied als filmgebied kunnen klanten nog wel eens aangenaam verrast worden. “En de prijs, “ voegt Fred hier nog aan toe. “Ik ben denk ik wel de goedkoopste. Zeker hier in Amsterdam!”

Zelf luistert hij van alles en nog wat. Soundtracks, maar ook nieuwere muziek. Fred wordt onderbroken door een klant die muziek heeft die hij graag aan Ins & Outs zou willen verkopen. “Natuurlijk,” zegt Fred. “Maar heb je nog even de tijd? Dan maak ik dit eerst af.”

Over concurrentie maakt Fred zich verder geen zorgen. Als hij iets zelf niet heeft, stuurt hij zijn klanten naar de Free Record Shop die nog geen vijf minuten bij zijn winkel vandaan zit. Die komen echter net zo snel weer terug: ze hebben er bijna geen cd’s. “Ik wil niet zeggen dat ik alles heb,” geeft Fred toe, “maar het zou zomaar kunnen natuurlijk!”

De downloadcultuur schrikt hem ook niet af. “Je zal er vast wel iets van merken, maar ik zie het zelf maar zo: er wordt al zo’n acht jaar gedownload! De klanten die ik heb, die blijven hier heus wel snuffelen.” Er is dus een groep muziekliefhebbers die zichzelf als vaste klant van de Ins & Outs mag beschouwen.

“Eén van die klanten vertelde onlangs nog iets grappigs: hij zei dat als hij zelf met muziekliefhebbers praatte over platenzaken hier in Amsterdam, dat ze altijd hetzelfde rijtje winkels noemden: de Fame, Concerto en Ins & Outs.”

Bij de Fame zelf is Fred ook bekend: als klanten daar iets niet kunnen vinden, worden ze direct doorverwezen naar Ins & Outs. “En dat is toch wel heel gaaf,” geeft Fred toe. “Dit winkeltje mag dan klein zijn, maar het heeft veel te bieden!”