Platenzaak Concerto

Voor liefhebbers door liefhebbers

Tekst: Sophie Top | Foto's: Marije van Woerden ,

De tweede in de serie van Amsterdamse platenzaken: Concerto op de Utrechtsestraat. Vijf panden, één speciaalzaak.

Voor liefhebbers door liefhebbers

Op zoek naar dé platenzaak van Amsterdam kan een bezoek aan Concerto op de Utrechtsestraat niet ontbreken. Elke muziekliefhebber in Amsterdam en omstreken kent Concerto zeer waarschijnlijk uit eigen ervaring, maar in ieder geval van naam. Deze enorme zaak, uitgespreid over 5 panden met het meest uiteenlopende aanbod aan cd’s, boeken / tijdschriften, dvd’s en platen in alle (muziek)stijlen, is wat anders dan de kleine platenzaken. Maar zeer zeker niet minder gespecialiseerd.

Concerto is een begrip in de Amsterdamse muziekscene sinds deze haar deuren heeft geopend in 1955. Voor de kleinere platenzaken is het moeilijk overleven sinds de opkomst van internet en de mogelijkheid via webwinkels vanuit de hele wereld het meest unieke exemplaar aangeleverd te krijgen. Toch gaat er niets boven een plaat zien, voelen, uitproberen op een van de draaitafels. Door dit te combineren met de verkoop van cd’s, merchandising, dvd’s en concertkaartjes zorgt Concerto dat dit ook daadwerkelijk rendabel is.

Het pand waar dit alles zich afspeelt, brengt dat Concerto toch authentiek aanvoelt. Het interieur is simpel: houten vloeren, houten bakken, houten trappen en houten toonbanken. Elke stijl, elk onderdeel heeft zoals het lijkt een kleine eigen winkel in dit grote geheel. Zo heeft klassiek een eigen deur, rock / alternative, maar ook soul en jazz.

De platenzaak van Concerto zit trapje op trapje af, trapje op trapje af in de kelder. Je wordt hier allereerst verwelkomd door de draaitafels gevolgd door de rijen met platen gesorteerd op jaar en stijl. Zo bladeren we door 80’s, 90’s, techno, reggae, Nederlandstalig, wereldmuziek, pop en rock. Noem het maar op, van André Hazes tot Duran Duran, je vindt hier wat je zoekt. En staat net die ene plaat er niet tussen? Geen probleem, dan wordt Phantasio direct voor je gebeld en wordt er gekeken of je jouw plaat hier op kunt pikken. Het gaat hier niet alleen om geld verdienen en verkopen, het gaat erom de passie voor muziek te delen. Lukt dat niet bij Concerto dan verwijst het personeel je met liefde door.

Alex Koster is een van de werknemers van Concerto. Hij vertelt ons onder andere over de expertise van de werknemers, wat ervoor zorgt dat ieders vraag beantwoord kan worden. Iedereen werkt er met plezier.

Maar is het niet veel makkelijker om naar een van de kleinere platenzaken te gaan? Overzichtelijk en niets anders dan platen?

Ja, wellicht. Maar wat je daar hebt heb je hier plus meer. We zijn sinds een aantal jaar aangesloten bij Plato, wat heel veel voordelen brengt, zoals scherpe inkoopprijzen, goede onderhandelingspositie, samenwerking met meerdere bedrijven. Dit heeft direct invloed op de verkoopprijs. Bovendien kun je hier zowel je platen kopen, als een dvd voor vanavond, maar ook een cd voor die verjaardag en dan kun je ook direct je concertkaartje voor het weekend in Paradiso of Melkweg aanschaffen. Neem op je weg naar buiten dan nog even de concertkalenders mee zodat je weer op de hoogte bent van wie waar wanneer speelt.

Is dit dan wat Concerto zo anders maakt of is er meer?

Er is meer dan alleen deze producten op zich. Je vragen worden hier beantwoord, het personeel neemt de tijd om je te helpen. Als je regelmatig hier je concertkaartjes koopt, wordt je stijl en smaak herkend en krijg je tips. “Hou je van die plaat – dan zou je deze hier eens moeten luisteren.”

Zijn er nog speciale loktrucs en verkoopacties?

Buiten de Concerto lokroep? (zegt Alex met een lach). Zoals elke winkel probeert ook Concerto haar eigen acties te bedenken. Geen normale sale, dat is zo 2009. Nee Concerto heeft de Indievloot in samenwerking met Paradiso en Melkweg, voor concertliefhebbers: concertkaartje met aanzienlijke korting. Bovendien zijn er regelmatig voorproefjes van het liveoptreden in de winkel zelf. Je kunt dan tijdens het winkelen genieten van een optreden van Lucky Fonz III en direct die nieuw gekochte plaat of cd laten signeren. Van Giovanca tot Bettie Serveert, maar ook Jack Penate, Hot Chip en Ryan Adams hebben live gespeeld.

In hoeverre hebben internet en webwinkels invloed op Concerto?

Je merkt uiteraard wel dat de prijzen voor platen en cd’s naar beneden zijn gegaan door het downloaden van tegenwoordig. Toch blijft gelukkig wel die behoefte bestaan om zelf platen aan te schaffen, er komen veel dj’s bij ons die toch liever met echte platen draaien. We proberen wel mee te gaan in het internettijdperk door via Plato Mania online te verkopen. Per dag levert dat toch wel zo’n 15 à 20 bestellingen op. En niet te vergeten: We staan ook op Facebook!

Om Concerto kort te omschrijven zouden we kunnen zeggen dat deze platenzaak een winkel is voor liefhebbers, door liefhebbers. En na 55 jaar toch zeker een begrip in Amsterdam.