InDeep’n’Dance: trefpunt voor techno- en house dj’s

Platenzaak en label bestaat tien jaar

Tekst: Pim A. van der Heiden | Foto's: Pim Hendriksen ,

InDeep’n’Dance: zowel de winkel als het platenlabel bestaat dit jaar tien jaar. Eerst in een keldertje en sinds vijf jaar in een winkelpand aan de Rozengracht. Lees hier meer.

Platenzaak en label bestaat tien jaar

InDeep’n’Dance aan de Rozengracht houdt de laatste trends binnen de elektronische muziek nauwlettend in de gaten. Om de week komen er enkele dozen met vers vinyl binnen. Zes dagen per week staan Dejan alias DJ Dexon en zijn vrouw Linda in de winkel. InDeep’n’Dance is naast platenzaak voornamelijk een trefpunt voor dj’s die er hun vinyl aanschaffen en testen. Dejan werpt zich op als specialist en fanaat van de fijne materie waarmee hij met volledige toewijding zijn brood verdient. Amsterdammers zijn vrij om een setje in elkaar te draaien; wisselen tips uit en praten elkaar bij over nieuwtjes. “Thanks voor het lenen!” roept een jongen die met Dejan’s lasermachine op een schouder naar buiten loopt. “Je weet het; een technofeestje zonder lasers is geen écht technofeestje,” zegt hij blij. Tijdens openingstijden is de studio achter in de zaak vaak in bedrijf. Verkoop en productie gaan hand in hand.

“Ondernemen is niet alleen vast blijven houden aan je assortiment, maar vooral inspelen op de laatste ontwikkelingen binnen de markt,” legt Linda uit. “Veel platenzaken zijn lelijk getroffen door de kredietcrisis, maar doordat wij naast de winkel ook een onafhankelijk platenlabel zijn, InDeep’n’Dance Records, en naast vinyl ook hippe T-shirts zijn gaan verkopen, hebben we het hoofd boven water weten te houden.”

Over concurrentie maakt InDeep’n’Dance zich niet druk. “Na al die jaren weet ik wat goed is en dj’s hebben goed spul nodig. Daarbij zorgt deze ideale locatie aan de Rozengracht voor een vaste toestroom van toeristen.” Hond is altijd in de winkel. “Dieren voelen het aan als iemand iets naars van plan is. Er was hier eens een poging tot overval, net toen een producer hier een vermogen aan apparatuur had uitgestald. Toen Nero tevoorschijn kwam, namen de overvallers meteen de benen,” zegt Linda.

Dejan’s liefde voor dance- en housemuziek ontpopte zich toen hij als 13-jarige zijn eerste disco maxi singles kocht. Hij groeide op in voormalig Joegoslavië, waar hij zo’n dertig jaar geleden jingles voor de Servische radio en televisie maakte. In 1989 diende hij zijn ontslag in en vertok naar Londen, om daar als speciaal verslaggever voor de Servische radio en televisie te gaan werken. Toen begin jaren ’90 de oorlog in zijn thuisland was uitgebroken, emigreerde hij naar Nederland.

Dejan laat filmpjes zien over het uitgaansleven van zijn thuisstad en vertelt erbij dat Belgrado een traditie van grote feesten kent. Alleen al op het water zijn 300 clubs. Dejan draait als DJ Dexon overal ter wereld; van New York tot Wenen en van Edinburgh tot Belgrado. Binnen het wereldje worden netwerken op elkaar aangesloten en helpen artiesten elkaar aan shows. Zo heeft DJ Dexon momenteel een uitwisselingsproject lopen met Berlijnse artiesten. “De Duitse dance scene is tegenwoordig toonaangevend,” bevestigt hij. “En Amsterdam behoort met haar levendige underground scene tot een van de feesthoofdsteden van de wereld, dus iedereen wil hier wel spelen.”

InDeep’n’Dance is een winkel waar elke dj met een neus voor vinyl een hoop moois kan vinden en nuttigs kan leren.