Een gezellige rommel bij Any Old Time

Een portret van een platenzaak zonder winstoogmerk, gerund door pure liefhebberij

Tekst en foto's: Wilko Miletić en Daan van Es ,

Het ligt even buiten de stad, maar het is zeker de moeite waard om eens langs te fietsen: platenzaak Any Old Time. Gerund door vinylliefhebbers die de zaak zonder winstoogmerk draaiende houden, in zijn voor een gezellig praatje en een ongedwongen sfeer creëeren.

Een portret van een platenzaak zonder winstoogmerk, gerund door pure liefhebberij

Any Old Time zit in de Woestduinstraat, vlakbij het Hoofddorpplein. We worden ontvangen door de twee eigenaren die ons, twee onwetende jongelingen, met argusogen gadeslagen. Wanneer we ons voorstellen als de interviewers van 3VOOR12/Amsterdam, maken ze vrijwel meteen duidelijk dat ze ons niet kunnen helpen, omdat ze niks van downloaden en internet weten. Wanneer we echter duidelijk maken dat we een portret willen schetsen van de zaak vanaf de oprichting tot nu worden de heren wat losser en komen we heel wat te weten over de zaak.

Any Old Time bestaat sinds 1995, is ontstaan uit liefhebberij van de eigenaren en heeft geen winstoogmerk. De zaak is daarom alleen op zaterdag geopend. De collectie bestaat uit 20.000 lp’s, 15.000 singles, enkele honderden 78-toerenplaten en nul cd’s. Aangezien de zaak niet veel groter is dan de gemiddelde studentenkamer resulteert dit in een gezellige rommel, die uitnodigt tot snuffelen. Deze enorme verzameling beslaat alle genres, zelfs wat de eigenaren herrie noemen. “Zolang het vinyl is willen we het hebben.” Cd’s zijn er niet te vinden: “Cd? Dat is hier een vies woord!” De platen komen van particulieren die hun collectie verkopen.

Op de vraag of de zaak iets merkt van afnemende verkopen door de downloadcultuur op internet, wordt geantwoord dat dat eigenlijk niet aan de orde is. Any Old Time richt zich vooral op liefhebbers en verzamelaars, die niet alleen de muziek belangrijk vinden, maar ook vooral de sfeer om het vinyl heen: het gevoel een plaat in handen te hebben, een mooie cover, de geur: “de beleving”. Omdat deze beleving niet te downloaden is, zullen de verzamelaars niet worden beïnvloed door de heersende downloadcultuur.

De klanten zijn vooral mensen die zelf actief het lp-tijdperk hebben meegemaakt. Er is een aantal vaste klanten die elke zaterdag langs komen om te kijken of er nog wat moois is binnengekomen. Zo komt halverwege ons gesprek Henk met z’n brommer voor het raam staan, waarop de eigenaren gebaren dat ze misschien iets voor hem hebben. Uiteindelijk vertrekt Henk met een koffertje nieuwe aanwinsten.

De eigenaren merken sceptisch op dat het verzamelen een uitstervend fenomeen is. Een positief geluid is echter dat er de laatste tijd ook jongeren “uit de herrie komen” en geïnteresseerd raken in vinyl: wellicht biedt dit hoop voor de vinyl in de toekomst.

Any Old Time zit op de Woestduinstraat 84 (vlakbij het Hoofddorpplein) en is alleen geopend op zaterdag van 12:00 uur tot 18:00 uur.