Distortion: tweede huiskamer voor liefhebbers van vinyl

“Het is fijn om mensen te laten delen in wat ik leuk en mooi vind”

Tekst: Melanie Hulsebosch | Foto's: Lars Griemelijkhuijsen ,

Distortion is de derde winkel die we bespreken in een nieuwe serie over platenzaken. Last van internet heeft Distortion niet. Integendeel. Echte liefhebbers van vinyl uit binnen- en buitenland weten de zaak van Amond Spee altijd wel te vinden. “Ik heb nog nooit reclame hoeven te maken.”

“Het is fijn om mensen te laten delen in wat ik leuk en mooi vind”

Platen, platen en nog eens platen. Een slordige veertig vierkante meter tot aan de nok toe gevuld met vinyl. In deze georganiseerde chaos waar eigenaar Amond Spee zijn weg prima te vinden. Ontspannen maakt hij met iedereen een praatje en weet precies welk tasje voor wie klaarstaat. Distortion is een tweede huiskamer voor liefhebbers van vinyl.

Distortion bestaat al zeventien jaar en zo’n vijftien jaar in de hoedanigheid van een winkel. Spee begon zijn business als postorderbedrijf vanuit zijn woonplaats Den Haag. Dat deed hij naast zijn werk in de verslavingszorg. In het begin richtte hij zich vooral op lo-fi, Amerikaanse indie en garage punk. Puur omdat dat de muziek was waar Spee zelf graag naar luisterde.

Na twee jaar breidde zich dat uit naar meer genres, zoals house, hiphop en reggae. Spee: “Deels omdat mijn eigen interesse zich verbreedde. Als je me vijftien jaar geleden had gezegd dat ik jazz nog eens leuk zou gaan vinden, had ik je compleet voor gek verklaard, maar het is tegenwoordig wel zo. Ik wil ook de nieuwste genres als eerste aan kunnen bieden. Het laatste jaar is dubstep erg populair en ik was dus ook een van de eersten die het aanbood.”

Het publiek van Distortion is grotendeels tussen de 25 en 35 jaar oud en bestaat, hoe kan het ook anders, uit echte liefhebbers van vinyl die actief trends volgen in muziek. Veel klanten komen van buiten Amsterdam en zelfs buiten Nederland. “Ik heb nooit reclame hoeven maken. Mensen die echt van muziek houden, weten me altijd wel te vinden.”

Last van de download-cultuur heeft Spee niet. Integendeel: “ Dat komt omdat ik voornamelijk vinyl verkoop. Liefhebbers downloaden heel veel, maar als ze iets echt goed vinden, willen ze het toch op plaat hebben. Ook van grote mediaketens heb ik weinig last. Die verkopen voornamelijk cd’s. Daar komt bij dat veel zaken die zich voornamelijk op dance richtten, zijn verdwenen. Dat moest ook wel want er waren er veel te veel in Amsterdam. De sterksten blijven dan over. En mijn inkoopbeleid is gewoon goed.”

Het leuke van het hebben van een platenzaak? “Het is fijn om mensen te laten delen in wat ik leuk en mooi vind. En het persoonlijke contact natuurlijk. Ik heb veel vaste klanten. Ik ken ze allemaal bij naam en weet wat voor werk of studie ze doen.”

Distortion, Westerstraat 244, Amsterdam. www.distortion.nl