Concerto's Phantasio: Een echte Jordanese buurtwinkel

"Sinds de overname zien we echt een boost in de winkel"

Tekst: Christiaan Walraven | Foto's: Daria Mnych ,

3VOOR12/Amsterdam brengt de Amsterdamse muziekscene in kaart door aandacht te besteden aan Mokumse platenzaken. In deze aflevering: Concerto's Phantasio in de 2e Tuindwarsstraat.

"Sinds de overname zien we echt een boost in de winkel"

Voor de serie over Amsterdamse platenzaken spreekt 3VOOR12/Amsterdam onder het genot van een drankje in Concerto's Phantasio met één van de medewerkers van de zaak: Else de Schiffart

Phantasio in hartje Jordaan werd 13 jaar geleden opgericht door Phil Tilli (bekend van de band Moke) en Stefan van Duyn. Zij woonden in de Jordaan en vonden dat er een winkel voor de liefhebbers van alternatieve en indie muziek zou moeten komen in de buurt. Er werd verkocht naar de smaak van de eigenaars en dat hield in dat er meer rock dan pop verkocht werd en dat ook de jaren '60 goed vertegenwoordigd waren in het assortiment.

Over de jaren heen kreeg de winkel veel vaste klanten die naar de buurtwinkel kwamen om met een kopje koffie muziek te luisteren en te praten met andere muziekliefhebbers. Dit gebeurt nog steeds, maar er zijn wel degelijk dingen veranderd. "Jonge mensen beschouwen muziek als iets wat gratis is. We zitten in het download tijdperk."
 
En áls mensen dan al willen kopen, zijn de internetwinkels altijd veel goedkoper. Dit zorgde er vorig jaar voor dat Phantasio gesloten dreeg te worden. Gelukkig zag platenzaak Concerto iets in de winkel, waarna de winkel werd overgekocht door de platenzaak ik de Utrechtsestraat. "Als Concerto niet was ingesprongen, was het hier opgehouden. Het was noodzakelijk aan te sluiten, want met meerdere winkels samen kun je groter inkopen en daarmee geld besparen. Zo kunnen de cd's goedkoper verkocht worden."

Op deze manier werd het financiële gat met de internetwinkels enigszins gedicht. "Aanbiedingen als 2 cd's voor 15 euro werken erg goed, want het zijn hele goede deals. Nieuwe releases komen al vrij snel in de midprice. De vaste klanten blijven komen voor de nieuwe releases, maar toeristen bijvoorbeeld zijn vaak op zoek naar koopjes en die slagen nu ook eerder."

"Ook kunnen we klanten vaak sneller bedienen. Als er een bestelling gedaan wordt, kan het goed zijn dat Concerto hem wel op voorraad heeft en dan halen we die 's ochtends op in de Utrechtsestraat." En dan komt daar de naam van Concerto ook nog bij, waar mensen goede associaties bij hebben. "Sinds de overname zien we echt een boost in de winkel."

Maar ook daar blijft het niet bij. "We verkopen nu ook klassieke muziek, dvd's en meer pop. Ook muziek dvd's doen het goed. Daarnaast moet de vinyl sectie groter worden, want dat verkoopt steeds meer. Bijna alle platen komen nu ook uit op vinyl. Dat komt echt terug."

Ook zijn er veel instore optredens in Phantasio. Zo speelden onder andere Moke, Junkie XL, Ellen Ten Damme en Lucky Fonz III de afgelopen jaren in de winkel. "Instores zijn heel erg leuk om te doen. Het is gezellig en het levert ook nog eens veel publiek op."

Maar bovenal blijft Concerto's Phantasio een echte buurtwinkel. "Mensen komen hier voor advies over platen en dan maakt het ons niet uit of de plaat in Amerika besteld moet worden. We drinken gezellig een kopje koffie en maken we een praatje."

Komende zaterdag (17 april) speelt Tim Knol een instore optreden in het kader van Record Store Day in Concerto's Phantasio (2e Tuindwarsstraat 53)