Zanillya wint Grote Prijs 2011

"Rode vuurwaas uit Zuidoost " zorgt voor eerste vrouwelijke MC als winnaar

Armande Harmsen, Floor Boots en Pim Hendriksen ,

De Amsterdamse MC Zanillya is de eerste vrouwelijke MC die de Grote Prijs beker mee naar huis mag nemen. Haar halve finale optreden deed al lang nagalmen en vanavond is het bewijs daar dat een rappende vrouw ook 'best wel' voor wat impact kan zorgen.

"Rode vuurwaas uit Zuidoost " zorgt voor eerste vrouwelijke MC als winnaar

De Amsterdamse MC Zanillya is de eerste vrouwelijke MC die de Grote Prijs beker mee naar huis mag nemen. Haar halve finale optreden deed al lang nagalmen en vanavond is het bewijs daar dat een rappende vrouw ook 'best wel' voor wat impact kan zorgen.

Als de zaal na de singer-songwriterfinale is schoongepoetst stroomt Paradiso vanavond opnieuw vol; nu voor de 6 hiphopfinalisten van 2011. MC Complex host het evenement waar vanavond drie van de zes finalisten Amsterdams zijn. De jury van de 26e editie bestaat uit Rotjoch (101Barz), Erik Zwennes (3VOOR12) en Marvin Fonseca (SamenSterk Records).

De eerste artiest van de avond is Ogri Ai, de man die aanvankelijk dancehall -en reggaeton maakte. Met zijn turbosnelheid aan spits krijgt hij de zaal al snel mee en is bij het tweede nummer de eerste moshpit al ontstaan. De jury omschrijft zijn optreden als 'een brok energie en een trap voor je harsens'.

De Amsterdamse opvolgers Makkie en KrankJoram betreden het podium met confetti en starten het feestje. Het optreden is een springfestijn waar je van buiten adem raakt. Om bij te komen wisselen ze hun set af met een ballad, waarna Skinto het podium opstormt voor de afsluiter Bullshit.

Twee zeer energieke optredens, met pakkende beats die doordreunen tot in je darmen, maar helaas wel soms onverstaanbare teksten. Wie dat beter doet is de tweede Amsterdamse act en enige dame in deze wedstrijd, Zanillya. Als een echte showvrouw komt zij in tuxedo op en heeft ze voor haar finaleset blazers (waarvan de trombonist van De Kift) en back-up zangeressen geregeld. Met knallers als L.O.V.E. en het titelnummer van haar album Kortsluiting, wisselt zij ook haar set met een ballad af, een nummer als ode aan haar vader Bobby Farrell. Halverwege het optreden wisselt ze van kleding en komt ze met haar felle legging in kerstballenprint als een rode vuurwaas -zoals de jury haar omschrijft- opnieuw het podium op om haar set af te sluiten met Niks Mis.

1duidig uit Rotterdam knalt de voegen van de Amsterdamse poptempel eruit: ze brengen onverhalste hiphop en samen met hun gehele entourage zorgen zij ervoor dat Rotterdam voor 20 minuten regeert in Amsterdam. Mulu uit Groningen komen hard en wat er bovenuit steekt is hun ziekelijke flow. Je weet immers wat ze zeggen: 'Er gaat niks boven Groningen'.

Last but definitely not least is daar dan de derde Amsterdammer Fly-Bro, die als een James Bond van de hiphop op het podium verschijnt. In persoon de rustheid zelve maar on stage geeft hij alles. Met voltallige 15-koppige (!) band en een mooi eerbetoon aan zijn Ghanese roots rockt hij de Paradiso zoals we in de vorige vijf optredens nog niet zagen. Dat is niet alleen een compliment voor hem, maar eigenlijk voor de hele line-up. We kijken dit jaar naar een erg diverse finale en allerlei hiphopsoorten.

Tijdens het juryberaad betreed de winnaar van 2010 het podium: Kalibwoy. Zoals vanouds knallende dancehall en veel interrupties en replays van zowel nieuwe nummers als de bij het publiek meer bekende liedjes van zijn set bij de Grote Prijs vorig jaar.

Overzicht van de uitslag:

Grote Prijs van Nederland hiphop 2011:
1. Zanillya

Xite Publieksprijs 2011:
1. Ogri Ai
2. Zanillya
3. Makkie & KrankJoram

MCN Beste Muzikant 2011:
Gino Cochise (percussionist van Makkie & KrankJoram)

Gezien: Finale hiphop Grote Prijs van Nederland 2011, Paradiso, 10 december 2011