Sirenes klinken door bij Chris Kok & Civil Union

Meeslepend debuut met band van singer/songwriter bij Popprijs

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Sarah Oranje ,

Voor het complete finaleveld van de Amsterdamse Popprijs gaan we deze zondag in de tweede en laatste halve finale op zoek naar een nieuwe directe winnaar en de overige 4 wildcards. In de kleine zaal van Paradiso debuteert singer/songwriter Chris Kok met zijn band Civil Union en sleept na meidenband Dakota met macht een finaleplek in de wacht. Naar wie zijn de overige plekken gegaan?

Meeslepend debuut met band van singer/songwriter bij Popprijs

Na vijf voorrondes en de eerste halve finale op 16 oktober 2011 vindt vanavond de tweede halve finale van de Amsterdamse Popprijs plaats. Nadat de zes acts in de kleine zaal van Paradiso hebben gespeeld, gaat de jury in beraad en wordt naast het gelukkige nieuws voor Kok ook het vonnis uitgesproken over alle overige semifinalisten.

De aftrap is voor Eaglin Miles die trots hun kersverse bassiste voorstellen. Met een sessie bij Sony op zak, staat de band er vanavond met haar melodieuze blues-en funk getinte popnummers.  Alleen jammer dat de zanger enigszins wegvalt in het geheel, aangezien hij aan de zijkant van het podium op een kruk zit. Wel heeft hij een herkenbare zachte stem die ondanks het gebrek aan bewuste podiumpresentatie,de nummers op de positieve manier kleurt.

3rd Floor Magic is een samenwerking tussen producer/songwriter Tuxedo  a.k.a. Tim Blok en zangeres Hilin Duyu. Na een eerdere succesvolle livesessie bij Radio Mortale die vanavond wederom de nummers verzorgen tussen optredens door, staat de tweede act het dak eraf te swingen en te funken gekleed in colberts. Een frisse en afwisselende set, waarbij de onverwachte ska-intermezzo een aangename verrassing is. Ze maken gebruik van de gelegenheid om hun nieuwe single Mister Money aan te kondigen die met open armen door het publiek wordt ontvangen. De muzikaliteit druipt er bij deze act vanaf.

Vervolgens is het de beurt aan The Mystery Train Conductors. De muziekstijl van deze mannen wordt omschreven als swing rock ’n roll met een vleugje rockabilly. In de praktijk houdt dit in: jaren ’50 sfeer en gadgets met veel ‘finger snapping’ deuntjes. Vermakelijk met het blazersduo, maar niet vernieuwend.

Sir James pakt dit anders aan. De band die in 2010 Emergenza won en eerder dit jaar de Grote Prijs van Zuid Holland binnenhaalde, heeft geen gadgets nodig. Pure rock is de slogan. Tijdens hun set doet de stijl denken aan de uit het midden van Amerika afkomstige bands uit begin jaren ’90 (Hootie and the Blowfish, Matchbox 20 en Dave Matthews Band) en met de hoge noten van hun frontman, maakt dit half Amsterdamse-half Haagse conservatorium ensemble geheel eigentijds.

Chris Kok&Civil Union knalt erin met het nummer Neon waarbij duidelijk wordt dat deze band van een ander kaliber is dan de rest vanavond. Als singer/songwriter won hij al eerder dit jaar de  talentenwedstrijd Mooie Noten en vanavond doet hij een poging naar de popprijs met zijn band. Door de jury wordt het repertoire vol nummers over angst en teleurstelling omschreven als meeslepend…en dat is het zeker. Het slotnummer Sounds of Sirens is hiervan het perfecte voorbeeld.

Als de zaal rond middernacht leeg begint te lopen wordt er nog omgebouwd voor The City Hollers. Met een tweemansformatie geeft de Gibsonshirt-dragende zanger/gitarist zijn alles tijdens de set. De band staat voor bluesrock met Deep Purple en The Black Keys als inspiratiebronnen. Al maakt dit duo in decibellen meer herrie dan alle eerdere bands bij elkaar, de steel slide zorgt voor de muzikale afwisseling en melodieuze bluesrock gitaar rifjes.

Na vanavond direct in de finale staan naast de winnaar van vorige week Dakota dus Chris Kok & Civil Union. Daarnaast zijn er vier wildcards vergeven aan: Mister & Mississippi, Vine-Yard, The City Hollers en 3rd Floor Magic. Benieuwd naar de winnaar van 2011?
Op 3 december vindt de finale van de Amsterdamse Popprijs plaats in de Melkweg, waar je deze zes bands kunt bewonderen.

Gezien: Amsterdamse Popprijs, Kleine Zaal, Paradiso, 23 oktober 2011