Halve finales Amsterdamse Popprijs 2011 compleet

Hamertje Tik tikt halve finale binnen, wildcards vergeven

Tekst: Jannie Post | Beeld: Merel Keizer ,

De Amsterdamse Popprijs kent haar halve finales: winnaar van de laatste kwartfinale in Winston Kingdom is eenmans electro-act Hamertje Tik. De jury is benieuwd naar meer: "Hoe strak gaat Hamertje Tik in een grote zaal klinken?". De 7 wildcards zijn voor: Club Quattro, Eaglin Miles, 3d Floor Magic, Please!, Sir James, Vine-Yard en The City Hollers.

Hamertje Tik tikt halve finale binnen, wildcards vergeven

De Amsterdamse Popprijs kent haar halve finales: winnaar van de laatste kwartfinale in Winston Kingdom is eenmans electro-act Hamertje Tik. De jury is benieuwd naar meer: "Hoe strak gaat Hamertje Tik in een grote zaal klinken?". De 7 wildcards zijn voor: Club Quattro, Eaglin Miles, 3d Floor Magic, Please!, Sir James, Vine-Yard en The City Hollers.

Na vier eerdere kwartfinales hebben vanavond de laatste 6 bands een kans zich te plaatsen voor de halve finale van de Amsterdamse Popprijs. Wie mag zich toevoegen aan het rijtje met Chris Kok & Civil Union, Dakota, Mister & Mississippi en The Mystery Train Conductors? De jury, bestaande uit Aram Haagsman (The Tunes), Chris Walraven (3VOOR12) en Maurino Alarcón (Winston Kingdom) kiezen niet alleen een winnaar van deze kwartfinale, ook zijn er 7 wildcards uit te delen. Kans genoeg voor iedereen dus.

De band die het spits mag afbijten is Try Acrobatics. De band heeft in haar korte bestaan, sinds oktober 2010, al een leuk rijtje wapenfeiten op haar naam staan. Zo werden ze eerder al verkozen tot 3VOOR12’s Hollandse Nieuwe, hebben zij een eerste EP uitgebracht en hebben zij het geschopt tot de halve finales van de Grote Prijs van Nederland. Maar voor dat ze in deze halve finale gaan spelen, proberen zij deze avond eerst nog door te dringen tot de halve finale van de Amsterdamse Popprijs. ‘Wij maken dansmuziek dus schud los die heupen en schud los die billen’ aldus zanger Berend, die zelf overigens ook niet vies is van een dansje, al neigt het soms naar het spastische. Dat daargelaten klinkt de muziek goed. De drummer geeft een stevige beat en de andere muzikanten sluiten daar naadloos op aan. Heerlijke gitaar-synthpop en een goede start van de avond.

De tweede band die het podium mag betreden is Überkick. Aangekondigd als ‘2 dames, 2 heren en een bak herrie’ belooft dat wat te worden. Als je maar 20 minuten hebt om je te presenteren is het natuurlijk zuur als je apparatuur niet werkt, maar desondanks weet deze band als geen ander veel nummers in weinig tijd te proppen. Stevige rock, met soms Schotse invloeden als bij het nummer He’s Just Not That Into U. Van ‘een bak herrie’ is in ieder geval geen woord gelogen.

Het duo The City Hollers brengt in haar 20 minuten durende set vervolgens een stevig portie bluesrock. Opvallend: de mooie rauwe stem van zanger Ruben Seyferth waarmee hij uithalen doet die je haren overeind laten staan. Dat, ondersteunt met goed gitaarspel en stevige drums, laat je eigenlijk vergeten dat er maar 2 man op het podium staan. Het is het eerste optreden van de band in Amsterdam. Een optreden waarmee ze, zelfs met het niet-imponerende ontblote bovenlijf van Ruben, zeker kanshebber zijn op een van de plaatsen in de halve finale.

De verwachtingen zijn hooggespannen als Merinde haar set mag spelen. Met een mooi meisje, een piano en een band ter ondersteuning verwacht je benaderbare meisjespop als bijvoorbeeld Laura Jansen. Niets is minder waar. Alle nummers van de zangeres hebben vele tempowisselingen en vaak lijkt het of ze drie nummers door elkaar gehusseld heeft die als één nummer gepresenteerd worden. Het publiek heeft kennelijk ook moeite om het te volgen, want er wordt rustig doorgepraat en vooraan het podium zijn enkele mensen met hun rug naar het podium gaan staan. Helaas geen set die weet te overtuigen.

De oudste deelnemers van de avond staan dan het podium, Club Quattro. Wederom muziek om op te dansen. De muziek is strak, stevig en zeer goed. Echter de zanglijn lijkt totaal niet bij de muziek te passen. Het klinkt alsof er teveel tekst in te weinig muziek gestopt is. Door het niet al te beste geluid in de Winston komt de zang ook nog slecht uit de verf, wat ook niet meehelpt.

Hamertje Tik, het pseudoniem voor Joris Feiertag, heeft het vanavond live als eenmans electro-act maar druk. Hij heeft zijn handen vol aan de de wat haperende techniek maar steekt desondanks positief en fris af tegen de andere 5 deelnemers. Het is vanaf het begin duidelijk: Joris is gekomen om te winnen. Met enorm veel enthousiasme en nonchalance probeert de producer de jury voor zich te winnen. De producer brengt dance met hier en daar een vleugje dubstep, en belangrijker nog live-drums. De jury wil de act graag nog een keer zien, en is benieuwd naar de energie in een andere, grotere zaal. Feiertag is momenteel op meerdere vlakken actief. Zijn debuutalbum Memories is uit en eerder deze maand besproken, en is geslecteerd voor de halve finale producers bij de Grote Prijs.

Met de winnaars van de wildcards, 3rd Floor Magic, PLeaSe!, Sir James, Vine-Yard, The City Hollers, Eaglin Miles en Club Quattro is de line-up voor de halve finales compleet. Op 16 en 23 oktober betreden zij het podium van Paradiso. Kaarten voor deze show zijn inmiddels in de voorverkoop gegaan.

Gezien: Amsterdamse Popprijs 2011: Kwartfinale 5, Winston Kingdom, 21 september 2011