Don Ruijgrok wint Vinylized 2011

"2000 Miles zal zijn weg vinden naar internationale labels en dansvloeren"

Tekst: Robbie van Zoggel ,

Ook editie 2011 van Vinylized, na de Grote Prijs de grootste dance-producerscompetitie van het land, kent haar winnaar: Don Ruijgrok is de naam. Zijn single 2000 Miles zal binnenkort afgemixt en geperst worden en naast de release op het komende ADE wordt Ruijgrok met diverse showcases volop in het promotionele zonnetje gezet.

"2000 Miles zal zijn weg vinden naar internationale labels en dansvloeren"

Ook editie 2011 van Vinylized, na de Grote Prijs de grootste dance-producerscompetitie van het land, kent haar winnaar: Don Ruijgrok is de naam. Zijn single 2000 Miles zal binnenkort afgemixt en geperst worden en naast de release op het komende ADE wordt Ruijgrok met diverse showcases volop in het promotionele zonnetje gezet.

2000 Miles schurkt tegen de donkere kant van tech house aan maar blijft met een waaier aan vocalen en diverse melodielagen toch licht verteerbaar. In het programma Ministry Of Beats, dat tegenwoordig op vrijdagavond via Radio Decibel is te beluisteren, wordt met mooie woorden gerept over het winnende nummer. "Deze track heeft een hele goede groove en zou niet misstaan op zowel grotere als intiemere dansvloeren", en "de track is in elk opzicht af: sound, opbouw en technisch". De bijna 20-koppige jury van dj's, boekers, programmeurs en muziekjournalisten verwacht dan ook dat 2000 Miles makkelijk zijn weg gaat vinden naar internationale labels en dansvloeren.

Van het nieuwe producersklasje dat Vinylized de afgelopen 7 jaar voort heeft gebracht hebben enkele oud-deelnemers zoals Arjuna Schiks, Tim Wolff, Zoë Xenia, Phonic Funk en Daniel Zuur inmiddels hun talent omgezet in een serieuze draaiende en producerende daginvulling. We zijn benieuwd of Ruijgrok na deze winst ook al aan grotere ambities denkt. Als we de Waddinxvener bellen blijkt hij nog na te puffen van een weekend Solar. "Solar is de reden dat ik nu heel moe ben, en ook de reden dat ik het blijde nieuws vrijdag alleen per telefoon te horen kon krijgen. De prijs heb ik dus van een behoorlijke afstand, maar niet minder uitbundig gevierd".

Na twee eerdere pogingen is het bij zijn derde deelname meteen goed scheepsrecht. "Ik hoorde 4 jaar geleden op de radio een oproep voor Vinylized, de interesse borrelde omhoog en de wil om mee te doen werd steeds sterker. Het is al lekker om bij de selectie van 5 finalisten te horen, maar om dan meteen te winnen is echt te gek". Wat is de planning voor de komende tijd nu de weg naar erkenning open ligt? Ruijgrok zal een groter netwerk aanboren op ADE Next, de conferentie op het Amsterdam Dance Event in Felix Meritis voor jonge professionals, met een uitgebreid programma aan workshops en talkshows. Op zaterdag 22 oktober 2011 zal naast de release ook een discussie plaatsvinden met een panel van gevestigde dj's en boekers over het traject van zelfpromotie, naar naamsbekendheid naar uiteindelijk continuïteit in je loopbaan.

Een dag waar Ruijgrok waarschijnlijk wel wat van kan opsteken: "Ik heb nog geen idee eigenlijk wat ik kan verwachten van ADE. Het mooie is wel dat mijn eerste eigen fysieke single het levenslicht zal zien en hoop dan ook dat ik er wat remixes op kwijt kan. Ik was en blijf vooral productief: de teller staat ondertussen op zo'n 100 (internationaal) uitgebrachte nummers en daarnaast heb ik laatst een interessante ontmoeting gehad met Alex Under. Hoe het eindproduct met deze Madrileen eruit gaat zien is nog niet helder maar een samenwerking ligt zeker in het verschiet".

Dat Ruijgrok een fanatiek festivalganger is blijkt naast zijn Solar-roes ook uit zijn ultieme droom die hij zonder aarzeling prijs geeft. "Lowlands! Voor mij toch de ultieme kick als ik daar nog eens aan de andere kant van het dj-deck ga belanden." Voorlopig wil hij het draaien dat nu op een (te) laag pitje staat weer helemaal oppakken. Aarzel daar in dit geval zeker niet over, en laat dat pitje maar lekker in lichter laaie gaan.

De winnende track 2000 Miles en de overige finalisten zijn te beluisteren op de site van Vinylized.