Chris Kok: heer en meester van Mooie Noten

De ban van vrouwen en singer songwriten is te doorbreken

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Gaga Mucko ,

Na een blok van vier jaar vrouwen aan de top van Mooie Noten zorgt Chris Kok er voor dat de trofee deze zondag weer omhoog gehesen wordt door een mannelijke singer songwriter. "Eindelijk weer een man", aldus het juryrapport.

De ban van vrouwen en singer songwriten is te doorbreken

Na een blok van vier jaar vrouwen aan de top van Mooie Noten - Noam Vazana (2010), Lake Montgomery (2009), VoiceOverCello (2008) en Habiba (2007) - zorgt Chris Kok er voor dat de trofee deze zondag weer omhoog gehesen wordt door een mannelijke singer songwriter.

De competitie is net als vorig jaar opgezet met 3 kwartfinales, 1 halve finale en het slotstuk, de finale met vier finalisten naar traditie in het Vondelpark Openluchttheater. Anders dan vorig jaar is het met een Eerste Pinksterdag, mooi weer en veel aanloop een ideale middag om te ontdekken en ontdekt te worden.

De concurrentie van Chris Kok is binnen deze finale -typisch genoeg- ook geheel vrouwelijk. Kok charmeert en imponeert al sinds de eerste kwartfinale en doet dat vandaag wederom. Naast het oog dat ook wat wil (en ook krijgt) brengt Kok goede nummers met ruim voldoende geloofwaardigheid. Daarnaast is hij volgens de jury achter de schermen ook een getalenteerde producer voor andere collega's in de singer-songwritervijver.

Hoe doet de rest het? Rebecca Sier opent de finale met mooie ingetogen en breekbare liedjes. Jammer dat zo vroeg nog niet iedereen in het publiek klaar is om die op waarde te schatten. Dan zijn de drie dames van Lauw aan de beurt. De ombouw en soundcheck lijkt een eeuwigheid te duren en ondanks de mooie setting met vleugel, viool, gitaar, accordeon en xylofoon komen de nummers met recalcitrante teksten niet echt uit de verf. Het geheel doet een beetje studentikoos aan.

Na Chris Kok sluit Katia de finale waardig en krachtig af met een set die dan meeslepend als de tranentrekkers van Katie Melua is, en vervolgens zonder moeite piekt met liedjes vol van kronkelende en speelse melodie. Met haar sterke oogcontact en zelfvertrouwen is ze zondermeer de act met het meeste uitstraling.

Met een entre act van Yori Swart (Amsterdamse Popprijs 2010) om de jury rustig knopen te laten doorhakken en meubilair van Mooie Noten, oud-winnaar Lucky Fonz (2006), als kers op de slagroom, krijgen we nog meer waar voor onze gratis middag.

Hoe dan ook kent deze editie maar één denkbare heer en meester: Chris Kok is de naam en wij gaan nadrukkelijk in de gaten houden of hij zijn mannetje ook buiten het competitiecircuit staat.

Gezien: Mooie Noten 2011 - Finale, Vondelpark Openluchttheater, 12 juni 2011