Willard Cody maakt het liefst herrie

Singer-songwriter met EP en album op zak, klaar voor publiek

Katja Hagenbeuk ,

Willard Cody is liedjesschrijver, muzikant en producent. Hij doet alles in zijn eentje en slaagt daar behoorlijk goed in. Begin 2011 bracht hij zijn eerste EP Crooked Stick uit en in juni dat jaar volgde zijn debuutalbum Bag Of Bones. Zijn muziek doet soms denken aan een alternatieve variant van Black Rebel Motorcycle Club, soms aan singer-songwriters zoals Conor Oberst. Zelf noemt hij zijn muziek graag Stomp’n’Roll. Hij haalt zijn inspiratie uit vooroorlogse blues en artiesten als Daniel Johnston. Zijn single Evil Dogs Have Evil Masters werd vorige maand verkozen tot Demo van de Maand bij het Mortale Tribunaal. “Het maakt nieuwsgierig naar meer”, aldus de jury.

Cody stortte zich twee jaar geleden, na allerlei slecht betaalde baantjes en twee afgebroken studies, volledig in de wereld van muziek. ‘Ik zat in het derde jaar van de studie Geschiedenis, toen ik me besefte dat studeren niets voor mij was. Ik studeerde alleen om een antwoord te hebben op de vraag: en wat doe jij nu? Dan kon ik tenminste zeggen dat ik studeerde, in plaats van te moeten antwoorden: ik maak muziek en verder niets. Voor mij was dat een prachtig excuus.’ Na de studie Geschiedenis is hij gaan werken om geld te verdienen. ‘Ik heb veel schoongemaakt en afgewassen. Dat soort baantjes. Maar sinds twee jaar doe ik dat niet meer, zodat ik al mijn tijd in muziek kon stoppen.’ Dat Cody niet meer werkt, heeft helaas wel consequenties. ‘Ik heb geen vaste woning. Voor de helft woon ik bij mijn vriendin in Utrecht en voor de andere helft bij mijn broer op zolder in Amsterdam. Voor mijzelf is deze leefsituatie prima, omdat ik geen woonkosten maak en nergens aan vast zit.’

Indonesië

De singer-songwriter groeide in Indonesië op. "Kiezen tussen Nederland of Indonesië is voor mij onwerkelijk. Dan zou ik moeten kiezen tussen mijn jeugd of mijn leven nu. Als ik voor Indonesië zou kiezen betekent dat ook teruggaan in de tijd. Dat kan niet, want die tijd is voorbij. Het land voelt voor mij niet als thuis, maar dat heb ik ook niet bij Nederland.’ Cody heeft zijn muzikale opvoeding te danken aan de illegale kopietjes van cassettebandjes die verkocht werden in Indonesie. ‘Mijn ouders hadden bandjes van The Beatles, Johnny Cash, Abba en Bob Dylan. Radio en televisie waren niet zo voor de hand liggend in Indonesie, dus hoorde ik vooral The Beatles als we in de auto zaten."

Crooked Stick EP

Cody bracht in 2011 zijn eerste EP Crooked Sticks uit. Hij heeft alles zelf geschreven, ingespeeld en opgenomen. Wel zou hij veel meer willen optreden. "Wat het meest ontbreekt aan mijn ervaring, is veel live spelen. Muziek maken kan ik wel, maar ik moet leren hoe ik met de zaal omga. Als ik niet tussen de nummers door een praatje hou, vinden mensen het al snel saai, maar als ik teveel praat kan ik het optreden ermee vergallen. Ik denk dat ik meer optredens nodig heb zodat ik mijn omgang met het publiek kan uitproberen.’ De muzikant vind het heerlijk om alleen te werken, maar mist het spelen met een band. ‘Optreden is ontzettend saai om in je eentje te doen. En ik wil herrie kunnen maken. Met een band is dat mogelijk."

Daarnaast doet hij nog meer zelf, zo tekent hij zijn eigen cd-hoesjes. "Ik vind dat de verpakking van een product niet hoeft te bepalen wat er in zit. Gepolijst staat voor mij gelijk aan saai. Daarbij vind ik het heel leuk om een cover zelf te tekenen, het is persoonlijk. Zo deed liedjesschrijver Daniel Johnston het ook en daar ben ik door geïnspireerd. Hij is, ondanks zijn gekheid, een fantastische muzikant die klasse nummers schrijft. Hij fascineert me omdat hij dingen doet ongeacht de consequenties, hij is daar heel eerlijk en open in. Daarom is hij een van mijn grote helden." Dat eerlijkheid en openheid bewondering oproepen bij Cody, is te zien aan zijn zelfgeschreven biografie. Hij vermijdt het vermelden van pretentieuze invloeden en wapenfeiten. "Ik zie een bio als een cv. Ik vertel wat ik doe en wie ik ben, dat is het."

Willard Cody live zien? Die kans is er op 14 januari om 16:30 in Cafe Miles te Amersfoort. Zijn liedjes zijn te beluisteren op bandcamp.