2012 wordt het jaar van Rosa Ana. Puro Amor it is!

MC blikt terug en spreekt haar goede voornemens uit

Maike Gerritsen, Maarten Schuth ,

Wie is Rosa Ana, hoe zit het met het vervolg op Zwaardwerken I en wat zijn haar plannen voor het nieuwe jaar? Wij spraken haar over deze en andere zaken in haar leven.

Rosa wie?

Rosa Ana is geen onbekende in hiphopland. Ze was al te zien bij DeBattle TV, The Box, MTV RAW, Mighty 8 en 101 BARZ. Natuurlijk ken je ook haar eigen project Zwaardwerken, bestaand uit drie losse EP’s met elk zeven nummers. Ook speelde ze in theaterstukken als Lafferbooij, Geboeid en Meisje Loos.

Hoe het begon

Rosa Ana kwam rond haar 8ste vaak bij haar neef over de vloer, die bezig was met het draaien van platen, beatjugglen en scratchen. Daar raakte ze bekend met N.W.A., Public Enemy en vele andere hiphop artiesten. Sinds die tijd heeft ze altijd de droom gehad om te leren draaien, scratchen en beatjugglen. Kortom, Rosa Ana wilde DJ worden.

Ze kreeg de oude draaitafels van haar neef, waarvan ze de naalden continu wist te breken. Het echte oefenen begon toen ze op haar 14e genoeg geld had om haar eigen draaitafels te kopen. In diezelfde periode kwam ze in aanraking met "cypher": rappers die spitten over een beatbox, een battle rap. Rosa Ana dacht direct: "Dat kan ik ook, en dan pak ik meteen een paar van die papis aan!" Hoewel ze altijd bezig was met het schrijven van verhalen en poëzie, was dit dé start van het schrijven van rapteksten. Het draaien behoorde hiermee tot het verleden en Rosa Ana besloot zich volledig op rap te storten.

Half Chileens, half Nederlands

Rosa Ana rapt Nederlandstalig met het Latijns-Amerikaanse temperament. Als lyricist speelt ze graag met woorden en taal. Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor het schrijven van haar muziek. Ze voelt zich dan ook een Meester in de Nederlandse Taal. Het allerbelangrijkste ingrediënt is echtheid, zegt ze: "Ik probeer mijn muziek zo puur (puro) mogelijk te houden, en stop daar al mijn liefde (amor) in. Vandaar de naam van mijn eigen stroming: Puro Amor."

Invloeden

Er zijn heel veel artiesten van invloed geweest op de muziek van Rosa Ana, op verschillende levels. Maar haar allergrootste inspiratiebron is het leven zelf. Juist die imperfectie van het leven en het feit dat niemand perfect is, inspireert en beïnvloedt haar bij het schrijven van teksten en zorgt ervoor dat ze blijft creëren.

Goede voornemens

In 2012 komt Rosa Ana’s nieuwe plaat uit, waaraan ze de afgelopen tijd in de Zolarsem studio heeft gewerkt met haar producer LINSTR. Met beats van NAV, Victoriouzz, Meltman, BoyWonder en JeeJaa belooft het veel goeds. Verder zijn er plannen voor een volgend album en wellicht een aantal Spaanstalige tracks.

Zwaardwerken II & III liggen nog in de studio. Rosa Ana laat het project tijdelijk voor wat het is. Het project stond persoonlijk te dichtbij, en om te groeien als mens en MC heeft ze er even afstand van moeten nemen. Maar Rosa Ana belooft dat Zwaarwerken II & III nog zullen komen, in welke vorm dan ook. "Welke weg ik ook ga bewandelen, it's all Puro Amor. Verspreid het woord."