Artiest worden 2.0

Tips en trucs voor en door artiesten tijdens Muzikantendag

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Daan van der Schroeff ,

De Muzikantendag is bij uitstek hét evenement voor muzikanten, die hun demo willen pluggen, hun netwerk in de muziekindustrie willen versterken en meer informatie willen over alle aspecten van het muzikantschap. Van elf uur ’s ochtends tot tien uur 's avonds konden bezoekers vandaag in MuzyQ verschillende lezingen, workshops en optredens bijwonen.

De Muzikantendag in MuzyQ is dus bij uitzondering een informatief evenement voor de artiesten zelf. Moses Avalon is ingevlogen om de jonge muzikanten bij te praten over het online aanbieden van hun muziek, met zijn een lezing over 'The Future of Piracy'. Het 'maar klakkeloos aanbieden', wat de laatste jaren werd aangemoedigd, is volgens Avalon absoluut geen goed idee. De lezing levert voldoende stof tot discussie en er wordt door de artiesten en in de seminar erna, over Bio, Foto & Facebook, nog flink nagepraat over hoe je te profileren als beginnend muzikant. 

Maar wat is dan wel de manier om je sterk te profileren op het internet? Meer succesvol de laatste jaren zijn de albums en EP's, die via win-acties en Facebookcampagnes worden gelanceerd. Hoe meer 'likers' op Facebook en volgers op Twitter, des te groter je bereik groeit als artiest. Ook via social media kun je zogenaamde 'fans voor het leven' maken, door ze persoonlijk te beantwoorden, of hen uit te nodigen voor jouw evenementen.

Naast deze lezingen zijn er workshops van Jack Pisters en Pablo van de Poel (DeWolff) en worden er door professionals uit de industrie demospreekuren gehouden. De bak met demo's puilt uit bij aanvang en het panel professionals (AT Bookings, Friendly Fire, EMI en 3voor12) levert ongezout commentaar. Sterker nog, demo's waarvan de band niet de moeite neemt om zich ook in de zaal te melden voor commentaar, worden met een ongenadige trap kapot gemaakt.
 
Zo delen beginnende bands de hele dag hun EP rond in de foyer, wordt er tot in de late uurtjes genetwerkt in de bar en genieten de bezoekers in het zaaltje beneden nog van The Fudge, A Polariod View, Yori Swart en Nosoyo.