Lupe op zoek naar alternatieve energie

"Ik ben een beetje de singer-songwriter binnen de electro"

Pepijn van Gils ,

Vorige week lanceerde Lupe, icoon in de Amsterdamse dancescene, zijn nieuwe EP Shake. Het nummer Shake stond vorig jaar al op zijn eerste EP Poof!, maar kreeg daarmee niet de aandacht die het verdiende. De EP bestaat uit verschillende remixes door Riptide, David Vunk en Mr. Jones en een prachtige clip geproduceerd door Tara Gautam van More Films en vj Heart-On.

"Ik ben een beetje de singer-songwriter binnen de electro"

3VOOR12 zocht Lupe op in zijn kantoor, om bij te praten over zijn nieuwe single. De timing is niet per se uitgekiend met een nieuwe plaat. "Shake was een prachtige plaat, net zoals de remixes van Tom Trago en Riptide bijvoorbeeld. Het leek mij altijd al cool om een keer een clip te maken, maar dan wel met vrienden. Dit jaar kwam alles ineens bij elkaar en kwam de clip tot stand met goed bevriende dansers, producer en regisseuse."

Lupe zelf is altijd al gefascineerd geweest door combinatie van beeld en geluid. "Ik heb zelf ook Film & Video gestudeerd en altijd de raakvlakken gezien tussen beiden. Een dj-set is daarin ook te vergelijken met een speelfilm. In beide gevallen vertel je een verhaal, met een begin en een einde."

De tracks van Lupe kenmerken zich door korte gesproken samples met zijn eigen stem. "In principe komt er altijd eerst een instrumental track van mijn plaat uit, maar voor de clip wilde ik ook een vocal track hebben. In zo'n geval werk ik graag met mijn eigen samples. Veelal zijn het flarden van gedichten die ik ook schrijf, waarvan niet alles een complete vorm krijgt. Zo ben ik een beetje de singer-songwriter binnen de electro. Zo kwam het nummer The Body bijvoorbeeld voort uit een verhaal over uitgaan, terwijl je heel erg naar toilet moet."

Het resultaat is een prachtige clip die zich uitstekend leent om in een club te vertonen. "Mijn passie voor muziek en beeld komen hier echt bij elkaar en het is iets dat ik daarom absoluut meer wil gaan doen. Nu ben ik overigens weer bezig met het produceren van nieuwe tracks, die hopelijk uitkomen als album."

Vernieuwing en energie staan centraal in alles wat Lupe aanpakt. "Jezelf blijven vernieuwen is voor mij essentieel. Dat zie je zelfs in de feesten van Italo Elite die ik organiseer, dat is eigenlijk ook nooit hetzelfde. Ten tweede vind ik energie belangrijk. Op de dansvloer, in een nummer, in een clip en zelfs als maatschappelijk thema. Geïnspireerd door een interview met Jeremy Rifkin, kwam ik op het idee om ook daar wat mee te doen. De clip eindigt met een knipoog naar het maatschappelijk vraagstuk over alternatieve energie, door de slotzin Explore New Energy.