DEEL II: 20 jaar dance, 20 jaar Isis

"Muziek en ik zijn 'meant to be', het is een cruciaal onderdeel van mijn leven"

Robbie van Zoggel & Pepijn van Gils ,

Op zaterdag 28 april laat Isis van der Wel haar 20-jarig dj-jubileum van start gaan met een bijzondere avond in Paradiso. Onder de vleugels van haar evenementenorganisatie All Is One wordt Paradiso omgetoverd tot een echte discotheek. Isis zal gedurende de avond een solo set draaien in de grote zaal, waarbij twintig jaar dancegeschiedenis de revue zal passeren. Vandaag deel II van het uitgebreide interview dat 3voor12amsterdam vorige week met Isis had, over 20 jaar dance, haar uitgaansleven en de toekomst.

20 jaar
20 jaar draaien in de club-, en festivalscene levert een bizar grote collectie vinyl op. "Ik heb een aantal wandkasten, waar al mijn platen in staan. Het zullen er minstens 10.000 zijn. Het is niet zo geordend, dat ik alle platen kan vinden. In mijn hoofd bestaan de afgelopen twintig jaar uit periodes, zo ook mijn vinylcollectie. Ik deel het op in het begin van de jaren negentig, het ontstaan. Medio jaren negentig kwam de digitalisering, maar dat was nog weinig funky of organisch. Dat werd de grote verandering qua geluid en compositie begin dit millennium. Knight Of The Jaguar uit 1999 was bij mij het definitieve omslagpunt, waardoor dance echt weer interessant is geworden. Daarna is het elektronische genre echt geëxplodeerd, wat een hoop hele slechte muziek heeft opgeleverd, maar ook echt ontzettend goede platen en sets. De muziek is vanaf dat moment veel toegankelijker geworden en dance is sindsdien echt voor iedereen."

Het is onmogelijk om op één avond twintig jaar dancemuziek aan elkaar te rijgen. "Op de avond zelf wil ik mij niet laten leiden door nummers, jaartallen en labels van toen, al vind ik het wel leuk om prominente artiesten en bepalende platen uit de afgelopen twintig jaar een plek te gunnen in mijn set. Ik ben al weken bezig met spitten in mijn collectie, maar het is onmogelijk om 10.000 12 inchers luisteren. Ik ga er op het oog doorheen en dan kom je platen tegen waarvan je denkt: "Ja, met jou heb ik mooie momenten gehad, jij bent vast een hele goeie plaat." Deze week beluister ik wat er in de platentas is beland en welk verhaal ik overmorgen ga vertellen. Mijn stijl is ook zo veranderd door de jaren heen, dat ik overweeg om een aantal vibes neer te gaan zetten. Vibes die voor mij bepalend waren als dj in die tijd en in mijn eigen muziek."

Uitgaansleven
Uitgaan is volgens Isis een breder begrip dan velen er naar kijken. "In mijn omgeving en beleving speelt het uitgaansleven zich niet af in het vaste kader van de nacht. Uitgaan kan ook overdag en in de overgang naar de avond, of de twilight waar de nacht weer overgaat in een nieuwe dag. Wat overigens altijd opvalt in het buitenland, is dat de uitgaanscultuur in Nederland zo achteruit gegaan is in de loop der jaren. Wij zijn in Nederland een beetje blijven hangen in wat er ontwikkeld is in de jaren negentig, terwijl men in het buitenland veel harder vooruit gegaan is."

Zelf organiseert Isis al drie jaar een crowdsourced festival op Ruigoord en Magneetfestival is inmiddels het vijfde evenement, dat zij met publieke steun opzet. "Toen ik de gemeentelijke ambtenaren het verschil liet zien tussen wat er mogelijk is in het buitenland en hier, kreeg ik voor twee maanden de sleutel van het terrein in Oost en konden wij ons gang gaan, zolang als wij het weer opleverden zoals wij het gekregen hadden en geen overlast veroorzaakten. Dit jaar wordt de tweede keer dat we Magneetfestival organiseren. Als je die driehoek tussen artiest, producent en publiek niet doorbreekt, ontstaat er nooit wat nieuws, maar dat heeft tijd nodig. Ik had zelf ook pas na vijf dagen Burning Man Festival door dat ik overal in mocht klimmen. Ik liep daar de eerste dagen veel te veel rond als een 'bezoeker' uit Nederland. Maar als 100.000 mensen zonder water, zonder elektra, toch gelukkig kunnen zijn op zo'n desolate plek, wat zegt dat dan over hun behoeftes?"

De toekomst
Maar wordt Isis de Madonna onder de dj's? Zien wij haar over 30 jaar achter de booth voor haar 50-jarig jubileum tijdens de Super Bowl half tiem show? "Ten eerste heb ik als mens, maar ook als dj, altijd mijn terrein verlegd. Ik ben heel de wereld overgevlogen en heb overal altijd inspiratie op kunnen doen om mijzelf te vernieuwen. Ten tweede ben ik gewend dat alles altijd maar doorgaat. Ik heb niet zo veel tijd om bij die ontwikkelingen stil te staan en zolang je dingen met liefde doet, maakt het niet echt uit wat je doet. Ik ben nu weliswaar moeder en het zou op zich fijn zijn als mijn zoon een eigen leven zou hebben en minder afhankelijk was, al vind ik het juist belangrijk dat je juist buiten je eigen relaties en beperkingen kan denken. De leukste feesten zijn ook die feesten, waar alle generaties en verschillende mensen door elkaar heen lopen. Volgens mij ben ik de eerste professionele tiener-dj ooit en heb wel eens bedacht dat ik de oudste, of langstdraaiende dj zou kunnen worden, al ben ik goed gezelschap van Lady Aïda en Miss DJax. Zij zijn de belangrijkste Nederlandse vrouwelijke dj's in de techno van de generatie voor mij. Van mijn generatie zijn er natuurlijk Shinedoe en Estroe."

Isis draaide de afgelopen 20 jaar met hoge uitzondering niet. "Ik heb tijdens het nachtburgemeesterschap en rond de bevalling van mijn zoon tweeënhalve maand niet gedraaid. Dat was een unicum en leuk om mee te maken voor een keer, maar juist door die periodes ben ik mij bewust geworden van het geluk en de ontlading die ik beleef achter de draaitafels. Ik kan mij best voorstellen, dat naarmate ik ouder wordt, ik mijn werkterrein deels verplaats naar de studio. Ik heb wel veel opzetjes voor nummers, maar heb zelden de tijd om dat soort tracks echt af te maken. Het ene moment ben ik weer nachtburgemeester, het volgende zwanger. Daarnaast heb ik enige tijd drempelvrees om de studio in te gaan. Als mijn Mac niet helemaal op orde is, begin ik er niet aan. Zo heb ik altijd wel een excuus. Daarnaast doe ik zo veel mooie andere dingen, dat produceren kan altijd nog. Maar de muziek en ik zijn 'meant to be' het is een cruciaal onderdeel van mijn leven."

Zaterdag 28 april viert Isis haar 20 jarig jubileum in Paradiso