Eerste EP European Daughters

“We zijn eigenlijk een popbandje, maar we doen soms een beetje rare dingen”

Daan van der Schroeff ,

De Amsterdamse band European Daughters bestaat nu twee jaar en vond het tijd om de eerste EP uit te brengen. De presentatie vindt plaats op 2 februari in Pakhuis Wilhelmina. 3voo12amsterdam zocht de band op in muziekmakerscentrum MuzyQ.

European Daughters bestaat nu zo’n twee jaar en is vrij lang ondergronds gebleven. In het begin trad de band niet veel op omdat het viertal zichzelf nog niet goed genoeg vond. De meeste podia zijn inmiddels wel eens aangedaan. Er was een tijd dat European Daughters elke week wel ergens in de stad speelde. Toch zou de band nog wel eens in Paradiso willen spelen, om te beginnen in de bovenzaal. En meedoen aan de Popronde is het plan. Een optreden op Noorderslag is ook wel iets waar ze naar toe willen werken, maar de nadruk ligt nu op zoveel mogelijk te spelen in het hele land.
 
Na de EP-release begint de tour door het land samen met Bird On The Wire. Met deze band speelde de groep al eens in De Nieuwe Anita en die samenwerking beviel eigenlijk heel goed. Een andere verbintenis is dat gitariste Jasmine ook Bird On The Wire speelt. Qua geluid zijn er ook al wat raakvlakken, al klinkt European Daughters naar eigen zeggen meer rock-georiënteerd.
 
Ook over hoe de bandleden hun muziek zouden omschrijven verschillen de meningen. Jasmine: “We zijn eigenlijk een popbandje, maar we doen soms een beetje rare dingen of zo.” Ze probeert toch altijd popliedjes te schrijven, maar met de hele band komen er toch dingetjes in die het scherper maken. Drummer Eyal omschrijft het als ‘een scherp randje”. “Niet te recht voor zijn raap, maar allemaal wat vager.” De band wil ook een authentiek geluid behouden, zonder al teveel effecten en overdubs.
 
Ook buiten Nederland is er interesse. Zo werd de band opgepikt door de Duitse muziekblog Das Klienicum. Er was nog een mailwisseling met de drijvende kracht achter deze blog, maar op dit moment zijn er nog geen plannen voor optredens in Duitsland. Waarschijnlijk zal Das Klienicum wel aandacht besteden aan de EP release.
 
Plannen voor een album zijn er nu nog niet. De Dochters geven aan eerst op een natuurlijke manier te willen groeien. De nummers zijn er wel, maar de band heeft meer tijd nodig om hun songs te perfectioneren en een goede producer en opnametechnicus te vinden.
 
Als antwoord op de grote clichévraag naar de muzikale invloeden, komt de band voorzichtig met de conclusie toch wel geïnspireerd te zijn door de Velvet Underground en aanverwante bands. Hun naam is dan ook afgeleid van het nummer European Sons. En dan speciaal de ‘randjes’ die het album The Velvet Underground & Nico zo bijzonder maakt. Eyal geeft aan dat ze niet direct door bepaalde genres worden beïnvloed. Zo luisteren de bandleden ook naar andere muzieksoorten dan pop en vinden zo inspiratie in bijvoorbeeld latin, klassieke of Afrikaanse muziek. In het bijzonder probeert de band ritme op een andere manier te gebruiken.
 
2 februari is de EP presentatie van European Daughters in Pakhuis Wilhelmina. Het voorprogramma wordt verzorgd door Dakota.  Het begint om 20:00 uur en de entree is €5,-. Daarvoor krijg je wel de nieuwe EP.