Artiest centraal op #10

"Waardering voor je optreden is het beste gevoel dat er is"

Tekst: Jarmil Soe-Agnie | Beeld: Joel Frijhoff ,

Op 1 mei brengt Steven Engel zijn tiende album uit, genaamd #10. Op zijn site kun je al snippets vinden van de nieuwe tracks. In de huiskamer van Engel draait KRS One, The Return Of The Boom Bap, wat qua sound bepalend is geweest voor zijn muzikale vorming. De sample based hiphop met scratches is voor zijn gevoel warmer dan de door house beïnvloedde club hiphop. Zondag 29 april presenteert Engel zijn nieuwe plaat in 5-Elementz in Amsterdam.

Inlvoeden
Engel groeide op met Nederlandse hiphop als White Wolf, Osdorp Posse en Ouderkerk Kaffers, allemaal nogal bot en heel hard. "In het begin maakte ik precies dat soort muziek, maar op een gegeven moment ontwikkel je toch je eigen sound."

Engel waardeert de combinatie tussen hele sterke beats en inhoudelijk goede raps. "Als je een sterke combinatie kan vinden tussen enerzijds een onderwerp goed benaderen, en anderzijds compleet 'over de top' brag en boast shit doen, dan behoor je tot de besten. Over het laatste album van Willy, bekend van de Opposites, heb ik niemand gehoord, maar het is veruit het beste hiphop album van dit jaar."

#10
#10 vindt hij het beste album dat hij tot nu toe maakte. "Ik word steeds een stukje beter. Met  nummer 10 zet ik iets neer, leg ik vast waar ik sta op dit moment. Mijn eerste album was eigenlijk een demo, mijn tweede al iets meer plaat. Je hoort hoe ik nog aan het zoeken was naar een eigen manier van rappen en een eigen stijl. Pas sinds mijn zesde plaat Engelland krijg je echt de Steven Engel sound te horen: een rapper die heel dichtbij zichzelf blijft."

"Het is niet eens zozeer dat ik beter ben gaan rappen, maar vooral dat ik het hele plaatje beter ben gaan bekijken. Dat heeft ook te maken met mijn professionaliteit. Geef ik mijn geld uit in een kroeg of investeer ik het in het maken van een video, of het goed masteren en afmixen van een nieuw album? Zeven maanden geleden kondigde ik aan, dat ik de nieuwe plaat 1 mei zou gaan releasen. Ik had toen overigens nog helemaal niks klaar staan. Tegenwoordig stel ik die deadline en ga ik zo ook schematisch te werk. Hard work pays off, alleen nog niet zozeer in geld."

In de onderstaande clip van het nummer Soundtrack nemen Engel en Just je mee terug naar de nummers waar zij in hun jeugd veel naar hebben geluisterd. De video is gemaakt door Jouke Koning en is afkomstig van #10.

De commerciële insteek heeft Engel uit z’n hoofd gezet. "Ik vind het een eer als mensen naar mijn muziek luisteren." Een paar jaar geleden heb ik het album Woonboot Producties gemaakt. Een vriend van me maakte toen de muziek met gitaar, piano en mondharmonica. Op een gegeven moment waren we wijnglazen aan het stemmen, zodat we een meer eigen sound zouden krijgen en misschien meer zouden kunnen gaan doen bij bijvoorbeeld 3FM. Daar is overigens niet veel van gekomen. De laatste jaren kijk ik meer naar het product dan naar hoe goed het verkoopt. Ik ben wel meer populair geworden, maar daar merk ik niks van, als ik naar de CD verkoop kijk. Dat heb ik ook wel naast me neergelegd."

In het verleden maakte Engel al nummers met Def P, Jiggy Dje en Diggy Dex (Kleine Jongen). "Dat waren bijzondere momenten voor mij. Op dit album heb ik weer een track opgenomen met Def P en Fotosynthese. Ook staat er een nummer met Per.verz op. Hij is zo goed, dat ik soms moeite had om hem bij te benen. Meer mensen moeten Per.verz checken. Er staan ook Amerikaanse gasten op die ik hoog heb zitten. Ik heb dit hele album als fan benaderd en juist gekeken naar wat ik nu zou willen horen. Daardoor heb ik ook met de underground mc Celph Titled een track opgenomen, iemand die ik nu heel tof vind. Zo staat de artiest centraal op dit album. Ik houd van de muziek en streef ernaar altijd beter te worden. Daar haal ik mijn inspiratie uit, daardoor blijf ik doorgaan."

Vrijdag begon de albumtour in Tilburg. "Ik voel na bijna tweehonderd shows te hebben gedaan nog steeds de zenuwen. Ik treed op met een turntablist en rapper Just. Als we met z’n drieën zijn, merk ik dat het goed ontvangen wordt door de mensen. Een goed gewaardeerd optreden is het beste gevoel dat er is. Ik vind het tof als mensen speciaal voor mij zijn gekomen."

Zondag 29 april om 20:00 presenteert Engel zijn nieuwe plaat in 5-Elementz in Amsterdam.