Videoclips in de vrieskou

MC Melodee kan zich geen andere thuishaven voorstellen

Tekst: Floor Boots | Beeld: Maarten Schuth ,

Ze is de helft van het gevierde hiphopduo La Melodia, maar is dit jaar meer op de solotour. MC Melodee treedt op in New York en Tokyo, maar weet ook tijd te vinden om met 3voor12amsterdam te tafelen. Vandaag vertelt ze over haar carrière, haar liefde voor Amsterdam, de samenwerking met Mac Miller en de vele andere projecten. “There’s a whole world out there.”

Minder bekend

Overal optreden, geselecteerd worden voor een prestigieus muziekproject, een platform opzetten voor vrouwelijke hiphopartiesten en tussendoor nog een track opnemen met Mac Miller. “Het gaat goed met me.” Maar MC Melodee is hier minder bekend dan andere Nederlandse rappers. “Ik rap in het Engels en dat is voor het merendeel van de mensen moeilijker te behappen. Ik maak hiphop met een smooth sound en de beats van tegenwoordig neigen soms naar dubstep en zijn geschikt om te draaien in de clubs.” Het is haar om het even. Als La Melodia heeft zij een trouwe fanbase en treedt ze op in steden als New York en Tokyo.

Homebase

Jaren geleden vanuit Eindhoven naar de hoofdstad vertrokken, kan Melodee zich geen andere woonplaats meer voorstellen. “Amsterdam is mijn homebase. Ik heb een fijn huis, een studio en het vliegveld is om de hoek waar vandaan ik naar mijn optredens in de rest van de wereld kan vliegen. Mij hoor je niet klagen.” Ook op muzikaal gebied heeft de rapper hier genoeg dingen lopen, alleen en als de helft van La Melodia.

Onafgesloten leermoment

De snelle afwisseling is niet altijd Melodee’s eigen keuze geweest. In 2009 wordt ze geselecteerd voor het Diversidad project. Twintig Europese artiesten maken in tien dagen samen een album. “Het starten van een creatief proces met andere artiesten waar ik nooit van gehoord had, was een uitdaging. Ik had vanaf 2004 alleen maar met I.N.T. (haar wederhelft van La Melodia, red.) samengewerkt. Ik kwam erachter dat iedereen op zijn eigen manier te werk gaat. Ik was nooit zo van de subsidieprojecten, maar door de zorgvuldige selectieprocedure had ik vertrouwen in dit project.” De artiesten gaan met het album op tour, maar moeten stoppen vanwege bezuinigingen. “Ook de laatste show in Berlijn is er nooit van gekomen, dus het hele Diversidad avontuur voelt voor mij nog niet afgesloten.”

Mac Miller

Via Diversidad komt MC Melodee in aanraking met het producertrio Cookin’ Soul. Er is meteen sprake van een muzikale klik. “Cookin’ Soul heeft veel connecties in Amerika en zij kwamen met het idee om mij een track op te laten nemen met Mac Miller.” Uit deze samenwerking ontstaat de track Genius, die op Valentijnsdag, zonder vooraankondiging is uitgebracht. Er is meteen een clip bij gemaakt, wat volgens MC Melodee erg belangrijk is. “Beeld en muziek gaan steeds meer samen nu iedereen muziek luistert via YouTube.”

Warmtedekens

Na de release van het La Melodia album Electronic Love, geeft I.N.T. aan een creatieve pauze te willen. “We treden wel op en er is begin dit jaar een prachtige videoclip gemaakt bij de single Spaced Out. De opnames waren in januari, buiten en duurden 22 uur. Het was koud! Als ik mijn ding stond te doen voor de camera, stonden de visagiste en styliste steeds klaar met warmtedekens. De andere kant van het artiestenleven, maar alles voor het plaatje, want de beelden die het opgeleverd heeft zijn prachtig.”

Vrouwen in hiphop

In samenwerking met Studio West heeft Melodee een platform opgericht voor andere vrouwelijke hiphopartiesten in Nederland. Het initiatief, Dam Dutchess, is gericht op het promoten van de artiesten in de hoop een golf aan nieuw talent te veroorzaken. “Ik geloof in deze vrouwen en hoop ook dat er veel uit voort zal komen. Het gaat echt om het laten zien van het talent van deze artiesten en ervoor zorgen dat zij meer boekingen krijgen.” Toch wil Melodee niet te veel nadruk leggen op het vrouw zijn. Dat gebeurt al genoeg, vindt ze. “Alsof dat je al meteen beter maakt, of juist slechter. Daar gaat het voor mij niet om. Ik maak muziek om mijn creativiteit kwijt te kunnen en mijn boodschap de wereld in te sturen niet zodat ik onderdeel uit kan maken van een mannenwereld. Zo voel ik dat ook helemaal niet.”

What's next?

Melodee is met Cookin’ Soul bezig aan een mixtape, die later dit jaar zal uitkomen. Er staan deze maand twee optredens in Spanje op de agenda en er komen nog drie videoclips aan. En er zijn plannen om Dam Dutchess uit te breiden, buiten de huidige grenzen van Amsterdam en Rotterdam. “Dit omdat er door heel Nederland vrouwelijke hiphopartiesten zitten die barsten van het talent.”