Yori Swart en de weg naar Tim Akkerman

En wat gebeurt er nog meer als je de Amsterdamse Popprijs wint?

Tekst: Joline Cramer ,

De deadline voor het inschrijven voor de Amsterdamse Popprijs 2011 nadert en dat betekent dat de selectie voor de serie van vijf kwartfinales dichtbij is. 3VOOR12/Amsterdam sprak de winnares van vorig jaar, Yori Swart, over de invloed van deze prijs op een muziekcarrière.

En wat gebeurt er nog meer als je de Amsterdamse Popprijs wint?

De deadline voor het inschrijven voor de Amsterdamse Popprijs 2011 nadert en dat betekent dat de selectie voor de serie van vijf kwartfinales dichtbij is. 3VOOR12/Amsterdam sprak de winnares van vorig jaar, Yori Swart, over de invloed van deze prijs op een muziekcarrière.

Ook dit jaar organiseert platform voor Amsterdamse popmuziek GRAP de Amsterdamse Popprijs. De deadline voor het inschrijven voor de editie van 2011 verstrijkt bijna, 1 augustus om precies te zijn. Wat houd je daar buiten een waardecheque van € 500, studiotijd, 100 promo-cd’s en een eervolle plek in de Amsterdamse muziekscene als artiest aan over?

We vragen het Yori Swart, de verse winnares van 2010. De jury van de Amsterdamse Popprijs 2010 was erg te spreken over het indrukwekkende optreden van de muzikante. De gevoelige en dromerige liedjes van de zangeres weten menig mensenhart te beroeren. Het winnen van de Popprijs heeft Yori een duwtje in de goede richting gegeven. “Als beginnend artiest heb je erkenning nodig. Het is heel fijn als je zoveel waardering krijgt van een externe factor die veel deuren tegelijk laat openen. Amsterdam is the place to be als muzikant; de muziekscene is hier enorm groot en geeft een opstapje naar landelijke bekendheid.

Sinds de finale -net een half jaar geleden- is er een hele hoop gebeurd en bereikt. “Het traject van de competitie was het beginstadium in mijn carrière als muzikant en de GRAP heeft mij na het winnen van de Amsterdamse Popprijs enorm gesteund. De organisatie bestaat uit gedreven mensen die jong talent begeleiden en hen helpt te functioneren in de professionele muziekwereld. Zij boden mij echt een helpende hand. Er komt zoveel bij kijken.”

Daarnaast ben ik door het winnen van de prijs in contact gekomen met veel nieuwe mensen in de muziekindustrie. Hierdoor ben ik bijvoorbeeld in het voorprogramma van Agnes Obel gaan spelen.” Obel, onder andere bekend van haar adembenemende Riverside en Just So is geen onbekende in de muziekwereld. Spelen als voorprogramma van deze muzikante ervaarde Yori dan ook als een onvergetelijke ervaring. Dan komt ze met een primeur. "Ik ga de rol spelen van support act bij de optredens van ex-Di-rect-muzikant Tim Akkerman. We delen dezelfde producer en zijn daardoor met elkaar in aanraking gekomen".

Als kers op de taart brengt Yori en haar band in het voorjaar van 2012 het debuutalbum uit. “De plaat bouwt voort op de dromerige en meeslepende blues- en popnummers die we tot nu toe spelen, maar een rocky sound ontbreekt ook zeker niet. Met mooie en indringende songs met een randje blijven we onze wortels trouw maar slaan zeer zeker een bredere en spannende weg in".

Waar we Yori verder kunnen gaan bewonderen? Als winnares van de popprijs is ze de Amsterdamse afgevaardigde voor de vijfde editie van de SENA Performers POPnl Award, een wedstrijd waarbij de 13 winnaars van alle lokale popprijzen in het land zich presenteren aan een jury van programmeurs van Nederlandse poppodia. De winst gaat naar de band die door deze jury het meeste wordt geboekt en wint een tour door heel Nederland en een prijzenpakket in de vorm van tourpromotie. Yori Swart is ook doorgedrongen tot de halve finale singer-songwriters van de Grote Prijs van Nederland: "Ik zou op 11 september 2011 zeker even komen kijken in de P60".

Wil jij meedoen aan de Amsterdamse Popprijs of wil je een voorronde bijwonen? 3VOOR12/Amsterdam is mediapartner van de Amsterdamse Popprijs. Nieuws en complete verslaggeving vind je in het dossier van de competitie van 2011.