Little Things That Kill neemt afscheid van eerste album

“We zien dit niet als een moeilijke tweede, maar als een makkelijkere vervolgplaat"

Tekst & Beeld: Daan van der Schroeff ,

De Amsterdamse band Little Things That Kill timmert al een aantal jaren aan de weg en is nu bezig om nummers te schrijven voor het tweede album. Woensdag 22 juni speelt de band nog een keer de nummers van het eerste album. 3VOOR12/Amsterdam ontmoette zanger/gitarist Antonie Fountain en drummer Herman Ypma in het stadsdeel van de voorman, Bos en Lommer.

“We zien dit niet als een moeilijke tweede, maar als een makkelijkere vervolgplaat"

De Amsterdamse band Little Things That Kill werkt aan album nummer twee. Woensdag 22 juni speelt de band nog een keer de nummers van het eerste album Smokescreens, in Winston. 3VOOR12/Amsterdam sprak hierover met zanger/gitarist Antonie Fountain.

Hoe voelt het om de Smokescreens-set voor de laatste keer te spelen?
Antonie: “Het is een laatste show binnen de oude plaat. We hebben met dit album twee jaar getoerd en op een gegeven moment komt er een einde aan een traject. Je bent muzikant en wil spelen, je moet de ruimte maken om nieuwe dingen te willen doen. Daarom willen we deze set nog een keer doen, maar dat houdt zeker niet in dat we die nummers nooit meer zullen spelen.”

Gaat jullie nieuwe album anders klinken?
"Om Smokescreens op te nemen zijn we in totaal bijna vijf jaar bezig geweest. Ongeveer alles ging mis: de financiering, de opnames zelf en het mixen. Dat mag niet nog een keer gebeuren. Ook heeft dit album ons niet gebracht wat we ervan gehoopt hadden. Het plan is om in het najaar de nieuwe plaat uit te brengen. We hebben wel een idee waar we naar toe willen, maar het blijft een creatief proces waarbij je niet weet waar je eindigt. We willen een ontzettend goede popplaat gaan maken met liedjes die op een hele mooie manier uitgevoerd gaan worden. Het zal een volgende ontwikkelstap worden en hij zal minder gaan lijken op ons vorige album. Maar misschien brengen we eerst nog een EP uit.”

Hoe gaan jullie te werk bij het schrijven van nieuwe nummers?
"We gaan niet meer in een oefenruimte zitten en heel veel herrie maken om daar wat uit te krijgen. We werken allemaal met GarageBand op de Mac en sturen elkaar dan bestanden toe met ideeën. En af en toe gaan we samen zitten om samen wat te bedenken. Daarnaast hebben we nog veel oude nummers liggen die we verder willen uitwerken. We willen nu nog een maand verder met schrijven en dan in de zomer een paar keer bij elkaar komen om dingen in elkaar te passen. Ook al zitten we niet bij elkaar, toch is het een veel gezamenlijker proces geworden. Omdat we in alle rust kunnen proberen wat we willen, kan iedereen zijn eigen input leveren zonder daar bij door anderen te worden geremd. Je mist wel een bepaalde manier van spanning waarmee je elkaar uitdaagt. We kennen elkaar echt al ontzettend lang en opereren op basis van gelijkwaardigheid. Sommigen zeggen dat elke band een dictator nodig heeft, maar dat zouden wij niet prettig vinden.”

Zien jullie dit als de moeilijke tweede plaat?
"We zien dit niet als een moeilijke tweede, maar als een makkelijkere tweede plaat omdat we al een voorgeschiedenis hebben. Er is een fanbase, er ligt een kern van contacten met pers en zalen, dus kun je veel makkelijker een volgende plaat insteken. We zijn wat stappen verder in het hele traject en geen jonge honden meer.”

Wat heeft de Grote Prijs van Nederland en 3FM Serious Talent jullie gebracht?
"Het zijn twee totaal verschillende dingen. De Grote Prijs bracht ons vooral veel verwachtingen met heel veel druk en heel weinig tijd. We hebben ontzettend veel gespeeld en in een jaar tijd 130 shows gedaan. Dat heeft ons op creatief vlak opgebroken. We hadden het gevoel dat we niet een interessantere band aan het worden waren. Daarom hebben we ons teruggetrokken in een kleine garage op de Veluwe om een plaat te maken. Dat heeft uiteindelijk vijf jaar geduurd. We willen niet negatief doen over de Grote Prijs, maar die kwam voor ons nog te vroeg. We waren toen nog niet volwassen genoeg als songwriters en als muzikanten."

Antonie vervolgt: "Het 3FM Serious Talent-verhaal heeft ons wel veel ingangen gebracht op verschillende niveaus en we vonden dat wel heel waardevol. Toen wij deze titel kregen, stond dit begrip nog in de kinderschoenen, maar dat is nu beter uitgewerkt. 3FM heeft nu ook beter door wie hun luisteraars zijn. Er is wel nog steeds te weinig aandacht voor Nederlandse bandjes op de radio."

"Als band heb je veel meer mogelijkheden om je neer te zetten. Hiphoplabels als Top Notch contracteren tegenwoordig ook bands en Excelsior organiseert zelfs een eigen festival. Helaas zijn de gages de laatste jaren wel enorm geslonken en moet je het nog meer doen voor de liefde voor de muziek. Daarnaast zijn veel podia toch meer georiënteerd op grotere internationale acts tegenwoordig. We hebben wel ontzettend veel zin om weer te gaan toeren met een nieuw album”.

Met de set van Smokescreens is Little Things That Kill nog voor het laatst te zien woensdag 22 juni in Winston Kingdom.