Kroons is de naam, dus: [Kroewnz]

Alles behalve ‘half neuriën’ of ‘zacht zingen’ in de betonnen kelders van MuzyQ

Tekst: Pepijn van Gils | Beeld: Sanne Glasbergen ,

Lula Ross en Unannounced Guest, samen Kroons, zijn de eerste in de rij van zeven ongetekende hiphopacts die zich voorstellen aan hun potentiële nieuwe publiek. Uitgekozen door MCN en TopNotch voor het album Homegrown 2011 dat 22 september aanstaande wordt gepresenteerd in de Melkweg. Wij zoeken ze nu alvast op in hun oefenruimte MuzyQ in Amsterdam Oost.

Alles behalve ‘half neuriën’ of ‘zacht zingen’ in de betonnen kelders van MuzyQ

Aangekomen in het oefenruimtecomplex in Oost is het even zoeken. Ook hier kent nog niet iedereen het duo dat schuilgaat onder de naam Kroons. Tussen al het verstomde geluid van rock- en indiebands in de maak, leidt een medewerker ons naar de juiste hoek in de betonnen bunker. Tot onze verbazing snerpen ook hier de geluiden van een Marshall live set door de deur. Na twee nummers in flarden vanaf de hal opgevangen te hebben, stappen we naar binnen en treffen het duo inderdaad met nieuw gezelschap. Op gitaar Norman Kapoyos en percussie Jeroen van Leeuwen.

Tijdens deze tweede repetitie in deze viermansbezetting werken ze aan de live set waarmee ze o.a. aanstaande zaterdag op Dance Valley te zien zijn. Geconcentreerde blikken verruilen zich soms voor een ingetogen glimlach op hun gezichten, wanneer de samenwerking het beoogde resultaat oplevert. En al staat de vocaliste op haar blote voetjes, een ding is duidelijk, hier wordt keihard gewerkt.

Er zit een sterke gelaagdheid en een lekkere opbouw in de nummers. Met uitgemeten precisie valt iedereen in. Een beat, een riff, dan een verse, zang eroverheen, cowbell: het geheel vult mekaar prima aan, zoals je van een echte cross-over band mag verwachten. Vergelijkingen met bekende cross-over acts als Rage Against The Machine, Bodycount en de Urban Dance Squad zijn niet onbegrijpelijk, maar gaan wel mank als je naar het centrale duo van de formatie kijkt. De felle uithalen van Kim en de melodisch geïntoneerde coupletten van Jordi doen toch het meest denken aan Björk, Anneke van Giersbergen en David Jude Jolicoeur a.k.a. Plug Two van De La Soul.

Hoe zijn jullie zo bij elkaar gekomen?
“Deze combinatie van stijlen is dan ook niet snel gemaakt”, zo vertelt Kim even later na de repetitie, “maar op aanraden van een producer zijn we het experiment destijds aangegaan. Het was best even zoeken hoe we samen nummers moesten schrijven. Als rapper schrijf je namelijk veel duidender en als vocaliste schrijf ik van nature meer thematisch.”

Waar hebben jullie de nieuwe bandleden vandaan?
“Norman hebben we al een tijd geleden leren kennen en ooit uitgesproken samen te willen werken. Maar in deze industrie met zoveel aanbod moet je het echt hebben van mensen die niet alleen zeggen dat ze je willen helpen, maar het uiteindelijk ook echt doen. We zijn superblij dat Norman hier tijd voor vrijmaakt.”

En Jeroen?
“Als uitgesproken duo waren we op zoek naar uitgesproken muzikanten die niet in de coulissen spelen als achtergrondmuzikant. Norman kende wel iemand, de zus van Jeroen, maar die bleek geen tijd te hebben, al raadde ze wel met klem haar broer aan.”

Hoe is het om nu met hen samen te werken?
Kim: “Heerlijk, het geeft zoveel nieuwe energie. Het is zo belangrijk om buiten jezelf ook anderen te hebben die erin geloven en je steunen, anders is het soms heel zwaar om de energie op te brengen om door te gaan.”
Jordi “En daarbij heb je als band ook meer verantwoordelijkheid naar elkaar, dat werkt voor mij heel positief.”

Door wie hebben jullie je laten inspireren?

Kim: “Live vind ik Róisín Murphy erg goed en natuurlijk vocalisten als Björk en Kate Bush.”
JORDI: “Mijn vader luisterde vroeger veel Fela Kuti, daar ben ik echt mee opgegroeid. Zelf vond ik Cypress Hill altijd goede performers. Hier in Nederland vind ik vooral Fata Morgana wel cool en anders.”

De twee zijn ook buiten de formatie tegenpolen zo blijkt:
Kim: “Ik ben heel gestructureerd, bijna een control freak, hij niet.”
Jordi: “Nee, ik heb eigenlijk overal schijt aan, ik laat mij meer leiden door impulsen en zij door haar planning’”
Kim: “Maar zo heeft híj bijna zijn vlucht gemist voor ons optreden in Hongarije.”
Jordi: “Hahaha, ja, ik loop rustig het huis uit zonder sleutels, dat was in het begin best een struggle om naast het podium ook tot elkaar te komen.”

Trouwens, hoe zijn jullie eigenlijk bij de naam gekomen?
“Oh ach, op de Rock Academie in Tilburg waar we beiden destijds studeerden, waren ten tijde van onze eerste samenwerking tijdens de colleges muziekhistorie bij het hoofdstuk Crooners. Zo kwamen we bij Kroons, dat we eigenlijk meteen goed vonden klinken.”

Kroons is de eerste act in de serie Homegrown 2011 en staan dit jaar op Dance Valley. Vanaf nu presenteren we elke week een nieuwe act tot aan de albumpresentatie op 22 september in de Melkweg. Alle interviews, achtergronden en verslaggeving rond het project is te vinden in het dossier Homegrown 2011. Volgende week dus deel 2.