Hollandse Nieuwe Palio Superspeed Donkey op ITGWO

Jongste band van het festival speelt maar liefst twee keer

Erik Zwennes ,

Vier jongens van veertien... “één van ons is inmiddels vijftien!”... drie jongens van veertien en één van vijftien zijn als Palio Superspeed Donkey Hollandse Nieuwe geworden. Met een demo en een beetje hulp zijn ze in beeld gekomen van festival Into The Great Wide Open. Daar spelen ze maar liefst tweemaal.

Jongste band van het festival speelt maar liefst twee keer

Vier jongens van veertien... “één van ons is inmiddels vijftien!”... drie jongens van veertien en één van vijftien zijn als Palio Superspeed Donkey Hollandse Nieuwe geworden. Met een demo en een beetje hulp zijn ze in beeld gekomen van festival Into The Great Wide Open (ITGWO). Daar spelen ze maar liefst tweemaal.

Luister nu naar de EP Wateramp van Palio Superspeed Donkey op de Luisterpaal.

Willem, Sam, Ruben en Camiel vormen Palio Superspeed Donkey. De Amsterdamse jongens maken op Britse leest geschoeide garagepop. De band bestaat nog geen vijf maanden, maar gooit nu al hoge ogen met de debuut demo-EP.

Willem is de zoon van John-Cees Smit, zanger van de bekende Amsterdamse indieband Scram C Baby. John-Cees liet de muziek horen aan de mensen achter ITGWO die de band enthousiast boekten. Of Palio Superspeed Donkey net als Scram C Baby bij Excelsior zal tekenen, is nog niet bekend. Eerst maar eens uren maken op diverse podia. Maar ook weer niet teveel, dat laat de wet niet toe bij een dergelijk jonge band.

Willem schrijft al lang nummers. Hij scharrelde zijn band op school bij elkaar. “Sam kende ik al, de drummer en bassist zitten een klas lager. Over Camiel hoorde ik dat hij echt geweldig drumde, die heb ik dus benaderd. Bassist Ruben zag ik met zijn gitaar door de gang lopen dus sprak ik hem aan. We oefenen vrij vaak.” Waarom Willem niet zelf zingt? “Eerlijk? Ik vind de stem van Sam gewoon beter.” De band staat het schoolwerk nog niet in de weg. “We zijn allemaal over dus dat gaat wel goed.”

Tot zijn tiende luisterde Willem enkel naar de muziek van zijn vader. Vanaf toen begon zijn eigen muzikale zoektocht. “Ik hou van Britse indiebandjes, grunge en garage. Het is echt bijzonder hoe snel we met deze band ons geluid hebben gevonden. We hebben nu de demo’s opgenomen en er liggen al meer nummers op de plank.” De band hoopt dankzij de boeking op ITGWO meer optredens binnen te slepen. “We hebben een boeker en proberen daarnaast zelf shows te regelen. Je kunt natuurlijk wel gaan bedenken hoe zo’n festival uitpakt, maar ik wil vooral een heel leuk weekend hebben,” aldus Willem.

Palio Superspeed Donkey heeft heel goed door dat het niet makkelijk is om van de muziek te leven. “Het zou ooit leuk zijn, maar nu is het vooral heel gaaf om te doen. Misschien dat we volgend jaar voorzichtig naar een album toe werken. Ons ultieme doel is om op Lowlands te spelen. Als dat in de komende vijf jaar lukt, ben ik echt zó gelukkig.” De band speelt tijdens ITGWO op zaterdagavond op een nieuw podium op het sportveld. Zondagmiddag 4 september staan ze in De Bolder geprogrammeerd. Willem: “En dan hopen dat we zaterdag zoveel indruk maken dat het zondag lekker vol staat.”