Freez: koele 8.6ies

Rapper Freez over zijn deelname aan Homegrown ‘11

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

Als onderdeel van de Fakkelteitgroep neemt rapper Freez deel aan het project van MCN en Top Notch. 3VOOR12/Amsterdam spreekt met hem over het verleden, de Fakkelteitgroep, het project en kauna muziek.

Rapper Freez over zijn deelname aan Homegrown ‘11

Als onderdeel van de Fakkelteitgroep neemt rapper Freez deel aan het project van MCN en Top Notch. 3VOOR12/Amsterdam spreekt met hem over het verleden, de Fakkelteitgroep, het project en kauna muziek.

De uit Nieuwegein afkomstige Freez is een van de zeven ongetekende acts die onder de hoede worden genomen van MCN en TopNotch voor het project Homegrown ’11. Freez sprak nog een maand geleden met 3VOOR12 over zijn inmiddels uitgbrachte album, vandaag ontmoeten we hem in de OBA en praten over Homegrown ’11.

“In Nieuwegein heeft iedereen een bijnaam. De mijne heeft niet een heel verhaal of een hele betekenis erachter, maar ze begonnen mij zo te noemen. Waarschijnlijk omdat ik rustig en relaxed ben”, aldus de man met op zijn ene onderarm zijn naam en op de andere een faya lobi bloem getatoeëerd.

Als relatieve ‘nieuweling’ in de Fakkelteitgroep vertelt Freez ons dat hij zich niet een precies moment meer kan herinneren dat hij besloot om van muziek zijn werk te maken. “Ik ben samen met mijn neef begonnen, hij is nu nog steeds mijn back-up mc. Op gegeven moment leerde ik de fotograaf en clipmaker van de Fakkelteitgroep kennen. Ik ging vervolgens met A.R.T. tracks maken, volgens mij hebben we zo’n honderd nummers in zes jaar gemaakt. A.R.T. maakt zoveel vette shit (beats) dat ik super gemotiveerd werd om mee te kunnen blijven doen op rapniveau. Ik maak nu bijna tien jaar muziek met A.R.T. dus het aansluiten bij de Fakkelteitgroep was op gegeven moment een logische stap.”

Over Homegrown vertelt hij dat hij via via hoorde over het project, zich inschreef en een track opstuurde. “Ik roll al jaren met dezelfde mensen, dus was eerst een beetje sceptisch over muziekbegeleiding, maar ik kwam onder andere door een masterclass met Kees de Koning erachter dat er wat handige dingen zijn waar je als artiest op kan letten”. Als voorbeeld noemt hij het uit handen geven van boekingen en optredens.

”Ik heb niet deelgenomen aan het hele traject zoals de meesten, omdat ik al twee tracks af had die eigenlijk op mijn EP zouden komen”. De EP 8.6ies -naar de onder rappers populaire Bavaria 8.6 bierblikken- is op 9 augustus uitgebracht. “In overleg met Homegrown heb ik besloten om die voor hun te houden in plaats van ze op mijn EP te zetten”, aldus Freez. Ondanks dat Freez veel samenwerkt met A.R.T. is zijn vaste beatmaker/producer Henning.

Ten aanzien van verwachtingen uit Homegrown ’11 zegt Freez het volgende: “Boekingen zouden tof zijn en ook de kans om mijn muziek hierdoor aan het grote publiek te laten horen.” Freez zegt eind van dit jaar nog een volledig album te willen uitbrengen, afhankelijk van de uitkomsten en mogelijke gevolgen van Homegrown.”De vraag is of het haalbaar is, anders wordt het begin volgend jaar.”

Ter afsluiting vertelt Freez zelf niet veel naar hiphop te luisteren, omdat hij vindt dat hij daardoor teveel beïnvloedt zou worden. “Ik luister naar Kauna, dat is Surinaamse muziek en heel wat anders dan hiphop. Je kan er niet eens op rappen al zou je het willen”. De rapper vertelt ons dat met een Surinaamse vrouw en twee kinderen en vrienden die deze muziek maken het onvermijdelijk was dat hij met deze stijl in aanraking kwam. “Het is een beetje jazzachtig en niet logisch met vier maten zoals bij de meeste muziek. Mensen raken erdoor in trance. Áls ik het kon spelen zou ik dat doen, in plaats van rappen.”

Freez is de derde in de serie Homegrown 2011. Tot aan de albumpresentatie op 22 september 2011 publiceren we een interview met elk van de 7 kandidaten. Alle interviews, achtergronden en verslaggeving rond het project is te vinden in het dossier Homegrown 2011.