Paradiso gaat voor Giovanca's opvolger

Aïscha stijgt boven het rockende maaiveld uit

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Gaga Mucko ,

De Amsterdamse Popprijs 2010 is in een vergevorderde fase. Opnieuw een gelegenheid om het verschil te maken tussen koren en kaf. In de eerste halve finale in het drukke Paradiso kiest de jury met Aïscha duidelijk voor een klassieke en degelijke lijn. Is de nieuwe Giovanca opgestaan?

Aïscha stijgt boven het rockende maaiveld uit

The Amsterdam Funk Connection opent de rij van zes, en doet dit met evenveel energie en overtuiging als het sluiten van de rij tijdens de eerste voorronde in de jazzclub van Panama. Misschien is er ook wel een eervolle plekje voor ze over in de finale?

Het fijne nazomergevoel dat The Relish bij de voorronde in Volta oproept wordt wederom aan de man gebracht. Niet dunnetjes overgedaan maar een dik niveau er bovenop. In de verte hoor je If I Ever Feel Better van Phoenix, soms wat flarden van The Kooks en bij het nummer Last Night herken je weer de kopstem weer Jamie Cullum. Dit soort poprock funkt de pan uit en is dik in orde. Tijd om te werken aan andere details, zoals de aankleding.  

Het principe van The Pleasure Principle is duidelijk: lekker huppelen op skarock met een nerderige ondertoon, waarmee de heren lijken op sommige nummers van OK Go en Art Burt. Toch weet de zanger niet continu te overtuigen en blijft het iets te vrijblijvend om los te gaan wanneer bij het nummer Pillow Fight een zooitje kussens de zaal in geslingerd worden.

Dan legt Aïscha een sluier over alle concurrenten van vanavond. Waar het de meeste bands nogal eens ontbreekt aan aandacht voor styling, is het ensemble van Aïscha met mooie zwarte pakken, hoedjes en strikken al het halve werk. De andere helft is een set van strakke jazzliedjes, elk met een begeleidend verhaal. In twintig minuten wordt de zaal omgetoverd in een lekker warm bad waar je niet meer uit wil. Tot de presentator van de avond na twintig minuten de stop eruit trekt. Aïscha blijft gewoon lachen en zal wellicht dan al denken aan een nieuw feestje in de finale.

Een broertje dood aan het bederven van feestjes hebben The Don't My Croque-Monsieurs. Na de overtuigende winst in De Valk lijkt het vanavond wederom niet mis te kunnen gaan. Vanwege de verjaardag van zanger Abel van Gijlswijk heeft de band zich in een halve feestwinkel gehesen. Samen met de aanstekelijke punk en raggae zie je jong en oud publiek glunderen naar het podium. Van voor tot achter is deze band klaar om zich in het rijtje van Aux Raus en Malle Pietje en de Bimbo's te scharen.

Aflsluiter G.O.T.V. weet ook dat het al laat is, maar Paradiso is en blijft goed gevuld. Echt jammer dat het optreden door de haperende techniek vervalt in een oefensessie, en dat laat de band tijdens en na de set ook goed blijken. Wellicht een wildcard en dus op 13 november a.s. een reprise in de finale?

Na afloop van de tweede halve finale op 13 oktober, wederom in Paradiso, volgt het antwoord. Dan worden de 4 wildcards voor de finale bekend gemaakt. De line up voor 13 oktober: Waiting for Lenny, Najchevski, Glorybox, Junkbeat, Yori Swart, Boltini Circus

Gezien: Eerste Halve Finale Amsterdamse Popprijs 2010, Paradiso Kleine Zaal, 28 september 2010.