"Tekstueel slaaf van Bob Dylan"

Sonic Soirée: interview Flying Horseman

Tekst: Maike Gerritsen ,

Als opwarmer voor 2 december, de eerste Sonic Soirée in de Brakke Grond, spreken we alvast met de line up van de avond: Flying Horseman, Blackie & The Oohoos, Saelors en Uinko Eerenstein. In deze aflevering: Flying Horseman.

Sonic Soirée: interview Flying Horseman

Flying Horseman

“Veel postrockliefhebbers houden van onze muziek, alhoewel ik het zelf liever niet zo zou noemen”, zegt Bert Dockx, frontman van Flying Horseman. In oktober dit jaar is het debuutalbum van de band uitgekomen. Bert is blij met de richting die de band is ingeslagen.

“Waar we eerst begonnen als kleine groep die Amerikaanse, countryachtige muziek maakte, hebben we nu duidelijk een eigen sound ontwikkeld”. De muziek van The Flying Horseman laat zich nu typeren door donkere sounds. “We proberen veel te doen met contrasten door verschil in luid en stil. Als band opereren we nu echt als sextet”.

Bert noemt niet de minsten als belangrijke invloeden. Zo vind hij zichzelf “tekstueel slaaf van Bob Dylan. Verder zijn Joy Division, The Velvet Underground, Robert Wyatt en Neil Young een grote bron van inspiratie”.

Wat veel mensen niet weten is dat het debuutalbum Wild Eyes eigenlijk de tweede plaat is. Eerder heeft Flying Horseman een album opgenomen, echter deze is nooit uitgekomen. “Dit tweede album is echt representatief voor wat we doen. Het kent grote overeenkomsten met Flying Horseman live, aangezien het album bijna helemaal live is opgenomen”.

De andere Vlaamse band die op Sonic Soirée staat, Blackie & The Oohoos, en deze band hebben een goede relatie. Later blijkt ook op intiem vlak. “Maar eigenlijk verzorgen Blackie & The Oohoos alleen de backing vocals bij Flying Horseman”, aldus Bert.

Hij ziet geen duidelijk verschil tussen muziek uit Nederland of België. “Ik heb wel het gevoel dat er meer interessante bands uit België komen dan uit Nederland. Zelf luister ik nooit naar muziek uit eigen land maar meer naar Amerikaanse of Franse bands. Ik kijk er wel naar uit om in Nederland te spelen”.

Op de vraag wat zijn lievelingseten is heeft, reageert hij kort en bondig, “Japans en Thais. Als ik echt moeten kiezen Thais en dan het liefst Lap Kai”.

Flying Horseman op Sonic Soirée in de Brakke Grond., donderdag 2 december 2010, 20u30. Meer informatie over het programma vind je op de site van de Brakke Grond.

Volgende aflevering: Saelors