Pepernoten graaien met MC Sint in Canvas

Boombap avond bij Met je neus in de boter

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Daan van der Schroeff ,

‘Put your staf up' voor hiphop Sint die bopt op de beats van DJ’s Resol en Wouda in Canvas. Een thema-avond met kwaliteit hiphop, zelf gemaakte surprises, vliegende pepernoten en een controversiële Sint, oftewel Met je neus in de Pepernoten.

Boombap avond bij Met je neus in de boter

Eerder dit jaar bracht Met je neus in de boter al Extince, Het Feest der Herkenning, reggae artiest Strawl en een NY Hiphop Block Party. De laatste editie van 2010 staat in het teken van Sinterklaas. Dit is niet zomaar een ‘hulp sinterklaas’, dit is MC Sint, een hiphoppende rappende goedheiligman en hij houdt van een beetje controverse.

Bij de ingang wordt iedereen verwelkomt op dit themafeest met een shotje in een feestneus. Er is aandacht besteed aan de aankleding, de lift naar de zevende verdieping, waar Canvas is, is volledig versierd in 5 decemberstijl. Eenmaal boven bengelen overal de pakjes van het plafond, er is een tafel waar mensen surprises kunnen maken en overal staan bakjes met pepernoten en andere Sint-gerelateerde lekkernijen die later op de avond door de lucht vliegen. Boven de muziek door hoor je zo nu en dan een stoombootgeluid door het gebouw dreunen. De goedheiligman is in het land.

De eerste uurtjes van deze thema-avond bestaan uit mensen die ontspannen achterover zitten bij de eerste r&b/soul beats van ‘pieten’ DJ’s Wouda en Resol. Rond een uur of elf gaat het volume bij de DJ omhoog en rond half één wagen de eerste mensen zich op de dansvloer, wanneer de herkenbare beats van het nummer Georgy Porgy uit de speakers komen. 

Pas om één uur, wanneer de Sint zijn entree maakt barst het feest los. Dit heeft ook deels te maken met het taalgebruik van deze hiphop Sint. Hij begroet de zaal met “Yeah bitches, Make some noise for mother f* Sinterklaas!” Dames gaan spontaan bij de sint op schoot zitten en hij swingt mee op de hiphopbeats terwijl hij in zijn stoel de eerste shots naar binnen werpt.

DJ’s Resol en Wouda wisselen elkaar intussen af met ‘gouwe ouwe’ nummers van Notorious B.I.G, A Tribe Called Quest, De La Soul en Cypress Hill. Deze avond is het beste te omschrijven als een boombap avond met kwaliteit hiphop en r&b uit begin jaren negentig. Aan het meezingende publiek is te merken dat zij niet per ongeluk in de Canvas zijn terechtgekomen vanavond. Tussen de entertainment en het dansen door zie je mensen elkaar surprises overhandigen op de dansvloer.

Intussen staat de sint ‘do do dat' do dat' doo dat' dat' dat’ mee te spitten op het nummer Award Tour van A Tribe Called Quest. Hij heeft een aantal one-liners om het publiek op te zwepen en 'Put your staf up' is degene die het meeste respons krijgt van deze goedheiligman op witte Reebokgympen.

De avond eindigt met een aantal reggae- en dancehallnummers waarbij iedereen nog even uit zijn dak kan gaan en dan is het klaar. Als de lampen aangaan komen de hulppieten tevoorschijn en met roe in de hand wordt iedereen de zaal ‘uitgeveegd’. Kort samengevat, een succesvolle en vrij controversiële thema-avond met kwaliteitsmuziek en zeer zeker een aanrader. De volgende Met je neus in de boter is op 19 februari 2010.

Gezien: Met je neus in de pepernoten, Canvas, 13 november 2010