Het Mortale Tribunaal: November 2010

Ongezouten feedback van 3voor12 en Concerto voor nieuwe demo’s van Nederlandse bodem

Tekst: Sophie Top | Beeld: Miguel Fernandez ,

De eerste dinsdag van een nieuwe maand en dus is het weer tijd voor een nieuw Mortale Tribunaal. Deze keer met special guest Alex Koster van Concerto; dé platenzaak van Amsterdam. Met een bekwaam panel is het weer tijd om ingestuurde demo’s te bespreken van bands van eigen bodem.

Ongezouten feedback van 3voor12 en Concerto voor nieuwe demo’s van Nederlandse bodem

Het panel van het Mortale Tribunaal is er weer klaar voor, de stapels demo’s liggen op tafel en het is tijd om erin te duiken. Vanavond is Alex Koster van platenzaak Concerto de speciale gast, die met 3voor12 en Radio Mortale-dj Christiaan Walraven, de demo’s onder de muzikaal-kritische loep gaat leggen. Een echte expert hebben we in huis, die per week tussen de 75 en de 100 platen luistert.

Maar voordat we onze kritische oren spitsen, wordt er eerst geluisterd naar Case Mayfield met zijn Radio Mortale hit van de week: Chickenheartedness. Of tenminste, dat denken we. Eigenlijk worden we getrakteerd op het nummer All Right Louise, eveneens van zijn nieuwe EP. Desalniettemin een mooi nummer van deze gevoelige singer-songwriter.

Aan Moon & Sun is het, om als eerste in de spotlight te treden. Door de mooi ontworpen hoes van de demo-cd van hun 10-inch en de gedetailleerde bio, pikt het panel deze zo uit de stapel. 
“Je kunt het gekraak van de pick-up bijna horen”, zegt DJ Chris. Moon & Sun verrast ons met de fijne Scandinavische sound van het nummer Bo. Slechts gitaar, percussie en zang, geen toeters en bellen; het maakt deze muziek bijzonder en fijntjes. Alex vindt de folky-pop groep “heel aardig”. Hij ziet de ondergaande mist bij de fjorden wel voor zich. Zonder nadenken zou de 10-inch door hem omgedraaid worden voor de volgende ronde. Deze zaterdag is Moon & Sun live te zien in het Tropen Museum tijdens de Museumnacht. Het panel is erg benieuwd en hoopt stiekem op een schattig meisje in grote gewaden op blote voeten. Wie weet…

Rats on Rafts is aan de beurt, met het nummer The Moneyman. De presentatie ziet er gelikt uit, 7-inch, zwart-wit foto’s, een waar Brit-Rock gevoel. En dan zijn deze Rotterdamse jongens zomaar op de radio. Al is hun muziek wellicht niet vernieuwend - vergelijkingen met Gang of Four en Television worden genoemd - het is geen slechte sound. De eind jaren ’70 - begin jaren ’80 stijl, kan het deze mannen lastig maken om door te breken. Maar; de kans dat je Gang of Four nog live kunt zien is gering en zo toch, “moet je dat dan wel willen”, merkt Alex scherp op. Deze jongens zien er naast hun fijne geluid tenminste nog goed uit.

Een heel enthousiast mailtje is binnen gekomen van Darker. “Wij willen bij jullie op de radio” en “We gaan voor ‘world domination’”. Bij deze dus aan Darker, om zich te bewijzen met het nummer BS, oftewel Bullshit. Het valt Alex echter niet mee: “Lady Gaga meets Ace of Base en dan nog de rapper Snap erbij. Ze hebben heel veel bij elkaar gebracht, maar zijn weinig origineel.” De plaat zou het goed kunnen doen op de dansvloer, maar het panel is er over uit dat Darker nog niet op het niveau van world domination is. Qua stijl is het misschien Lady Gaga, maar de vocalen zijn niet dusdanig sterk. Compensatie is de sleutel en een dikkere productie is nodig.

Al zien Woody & The Bluepackers er verleidelijk uit, het panel gaat nu toch liever voor iets harders en dat wordt Longing van Days After The Storm. Wat harder is het niet helaas. Wel krijgen we een Nederlandse versie van Nickelback voorgeschoteld. “zijn we daar blij mee?” vraagt Alex. Voor hem klinkt het te geforceerd. “We zijn een band met stevige muziek en nu moeten we een ballad maken. Het voldoet exact aan de eisen van een ballad uit de jaren ’80, met een lang intro en een lang outro.” Het doet Alex niks. Nou zou dit live nog wel eens kunnen verrassen en dat voordeel van de twijfel geeft het panel wel. Maar het zijn rake woorden.

Verder zijn in de uitzending nog verzoekjes gedraaid. We Be Naked met The Clouds Are Coming Down, komt van Alex. 3voor12 kiest voor Shane Shu met Can You Help Me? - als iemand het zo lief vraagt, dan kunnen we toch geen nee zeggen.

Dan zit zomaar het uur zit er weer op, alsof het 5 minuten is. Yori Swart, die in de finale van de Amsterdamse Popprijs staat, sluit Het Mortale Tribunaal af. Haar kun je 13 november in The Max van de Melkweg zien.

Heb je de uitzending gemist? Niet getreurd, luister hier nog even terug.

Gezien: Mortale Tribunaal, Pakhuis De Zwijger, 2 november 2010