Het 20-jarig verjaardagsfeest van Fame: geen slingers, wel muziek

Een keur van artiesten komen voorbij in de zalen van Melkweg

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sarah Oranje ,

Geen taart, geen slingers, geen poespas. Fame viert haar verjaardag gewoon door te doen waar ze goed in is: muziek presenteren. Moke, De Wolff, verrassingsact Alain Clark en De Kast komen het verjaardagsfeestje opluisteren.

Een keur van artiesten komen voorbij in de zalen van Melkweg

Een van de bekendste platenzaken in Amsterdam is Fame in de Kalverstraat. Al jaren een bekend gezicht voor muziekminnend Amsterdam. 20 jaar om precies te zijn en daarom wordt er deze avond een feestje gevierd in de Melkweg.


Om half 8 mag DeWolff het spits afbijten van het overvolle programma in de kleine zaal. Op 11 januari 2011 presenteren zij hun nieuwe album. Vooraan bij het podium staat voornamelijk jong publiek, terwijl het oudere volk bij de bar huist. 'Normaal spelen we nummers van een half uur, nu spelen we een half uur in totaal', zegt zanger Pablo van de Poel. En spelen doen ze. Hoewel het uiterlijk van de drie jongens doet voorkomen of ze net van de middelbare school komen, ze spelen alsof ze hun hele leven nooit anders gedaan hebben. Op het podium staat een band die goed op elkaar ingespeeld is, goede rock neerzet en een fantastische opening van dit verjaardagsfeestje is.

Halverwege het optreden staat in de grote zaal de verrassingsact van de avond klaar. Hoewel de verrassing er bij binnenkomst al af is, aangezien overal groot aangeplakt staat dat Alain Clark komt spelen. Een nog grotere tegenvaller is dat hij, nadat hij een kwartier later start dan aangekondigd is, na twee nummers alweer van het podium verdwijnt.

Terug naar de kleine zaal waar de band Illanois haar opwachting maakt. De band, serious talent van 3FM, presenteert in januari haar nieuwe album. De muziek is meer commercieel dan De Wolff eerder liet horen. Totaal speelt de band zeven nummers, waaronder hun nieuwe single Chase The Sun Down On Me en Hurts. Opvallend is de strakke gitaarsolo bij het nummer 1000 Keys.

In de grote zaal staat ondertussen Ubisoft op het programma. Nadat de verrassingsact teleurstellend is geweest in deze zaal, valt ook deze act tegen. Het is slechts een danser die een nieuw spel van gameleverancier Ubisoft presenteert.

Even later wordt dit gevolgd door een optreden van de eveneens 20-jarige Friese band De Kast. Ook zij hebben pas een nieuw album uit getiteld Welkom Thuis. Op dat moment zit de sfeer er op het verjaardagsfeestje nog niet echt in en ook De Kast kan hier geen verandering in brengen.

In de kleine zaal speelt Blaudzun en daar komt de sfeer er goed in. Zoals gewoonlijk op verjaardagsfeestjes hebben de gasten veel te bespreken. Jammer genoeg doen ze dat dwars door de duistere maar sfeervolle muziek van Blaudzun heen. Nummers als Midnight Room, Quiet German Girls en Loveliesbleeding komen voorbij. De mooie melancholische stem van de zanger, ondersteunt met een keur aan instrumenten, kan op een luid applaus vanuit de zaal rekenen.

Terug naar de grote zaal waar Leo Blokhuis een kort geschiedenislesje over muziek geeft om te laten zien waarom hij een box met Westcoast muziek heeft samengesteld. Achter het scherm dat achter hem hangt bouwt Moke ondertussen het podium op. Om daarna een strakke set te spelen als afsluiting van het feestje.

De Melkweg loopt langzaam leeg, terwijl in de kleine zaal Alderliefste nog haar muziek met de Franse slag speelt. Zangeres Alderliefste vertelt dat zij hun laatste album in Fame gepresenteerd hebben. Toen was Ramses Shaffy er nog bij, deze avond niet maar er wordt niet minder luid meegezongen door het publiek bij het nummer Vivre/Laat Me. De afsluiting in deze zaal wordt verzorgd door Jan Akkerman, in zang ondersteund door Bert Heerink. Vooraan bij het podium staan mensen ademloos te kijken en luisteren naar de kunsten van deze gitarist van wereldformaat.

Een feestje waar voor elk wat wils was, maar waar de sfeer er niet echt snel in wilde komen.

Gezien: 20 jaar Fame, Melkweg, zondag 21 november 2010