Festival Club Canapé is terug. Eerste halte: Rozengracht

Kippenvel met Arthur Adam, Robin Block en From The Balcony

Tekst: Linda Roos | Beeld: Christine Mooijer ,

De Rozengracht is de eerste locatie van Festival Club Canapé in Amsterdam, het festival georganiseerd door Live In Your Living Room. Arthur Adam, From The Balcony en Robin Block zorgen voor een intieme avond in de artistieke huiskamer van Harald Vlugt.

Kippenvel met Arthur Adam, Robin Block en From The Balcony

Festival Club Canapé is de festivalversie van de doorlopende reeks concerten van huisconcertnetwerk Live In Your Living Room. De derde editie van Club Canapé heeft dit jaar voor het eerst een landelijke opzet. 

Vanavond zijn we te gast bij het huiskamerconcert aan de Rozengracht. De oude likeurstokerij van visueel kunstenaar Harald Vlugt heeft echter niets weg van een standaard huisje-boompje-beestje-woonkamer. Het vijf meter hoge plafond en de gigantische muren, bezaaid met een oneindige hoeveelheid schilderijen en kunstwerken, doen je bij binnenkomst al ademloos omhoog kijken.

Toch is er wel iets dat zorgt voor het oude vertrouwde huiskamergevoel: overal waar je kijkt staan kaarsen, de hapjes en drankjes staan op tafel en elke keer als de bel gaat begint het hondje van één van de bezoekers meteen opgewekt te blaffen.

Langzaam maar zeker druppelt iedereen naar binnen. Bij binnenkomst begroet men elkaar, iedereen lijkt elkaar te kennen. Nog voor organisator Kees Jonkheer en gastheer Harald Vlugt hun welkomstpraatje houden, zit de sfeer er al goed in.

Dan zijn de artiesten aan de beurt. From The Balcony, deelnemer in de Amsterdamse Popprijs 2010, mag de avond beginnen en dit doen ze met een nummer dat nog ouder is dan de band zelf. Het is doodstil in de kamer, iedereen luistert aandachtig en de stem van zanger Gino zorgt al voor het eerste kippenvel.

Arthur Adam volgt hen op. Vanavond is hij zonder begeleidende band, dus hij zal zich in zijn eentje moeten bewijzen. Het publiek is benieuwd en ook het hondje komt nieuwsgierig snuffelend het podium op. “Ah, een backing vocal!” grapt Arthur, waarna hij begint met het eerste nummer. Hij laat onder andere het bekende Dividing A Spider en Happy Hangover ten gehore brengen.

Robin Block is de laatste artiest voor de pauze. “Er zitten nog vier nummers tussen jullie en de lekkere hapjes in!” begint hij, maar dat lijkt het publiek niet te deren. Met Nora Fischer op de piano en Julien Oomen op basgitaar weet ook Robin Block het publiek muisstil te krijgen in deze intieme, akoestische set.

Er hangt een gezellige sfeer. Nadat iedereen van een hapje en een drankje heeft genoten en volledig is bijgepraat, gaat de tweede helft van de ongedwongen muziekavond verder. From The Balcony waarschuwt dat ze nu een heel moeilijk nummer gaan doen: “Oké, we gaan het gewoon proberen!” Toch weet de band het nummer, Next Stop, feilloos ten gehore te brengen.

Arthur Adam betreedt het podium ook nogmaals, maar dit keer met een ietwat gammel gitaartje. “Ik hoop dat hij het nog even volhoudt!” Gelukkig voor zowel hem als het publiek weet de gitaar zelfs nog heel te blijven na het zeer energieke nummer Rock’n’Roll. Onder veel gejoel en gefluit verlaat hij het podium.

Ten slotte betreedt Robin Block voor de tweede en laatste keer het podium. Dan komt hij voor een dilemma te staan: zal hij een vrolijk welkom-thuis-nummer doen, of toch een klagend Jeff Buckley-nummer? Het wordt een Buckley: een juiste keuze. Bij het laatste nummer wordt de basgitaar verruild voor een glas halfvol water en maakt de piano plaats voor een xylofoon.

Of was het toch niet het allerlaatste nummer? Robin verkondigt dat hij en Arthur vlak voor de hele set begon hadden bedacht dat ze graag samen een toegift wilden doen. Flume, van Bon Iver, samen met Nora en Julien. “Maar alleen als jullie het goed vinden, natuurlijk!”

Gezien: Arthur Adam, Robin Block en From The Balcony, Rozengracht 105, 19 november 2010