Arthur Adam, zijn gitaar, en een kop koffie

Zonnige zondag tussen de koffieleuten aan het Waterlooplein

Tekst: Rosanne Davidse | Beeld: Sarah Oranje ,

Met een cv als dat van Arthur Adam lijkt succes bijna gegarandeerd. Hij heeft in het voorprogramma gestaan van onder andere Agua de Annique, Marike Jager en Patrick Watson. Boven alles wordt zijn sound door velen vergeleken met Jeff Buckley. Is Arthur Adam (wat we overigens ook op zijn Nederlands mogen uitspreken) deze betiteling waard?

Zonnige zondag tussen de koffieleuten aan het Waterlooplein

In een wat rumoerige koffiebar komt een simpele, Amsterdamse jongeman in zijn zondagse outfit binnen lopen, met een gitaar op zijn rug. Het is Arthur Adam, die mooie muziek voor ons koffieleuten zal gaan spelen. Hij zou zo op MTV kunnen verschijnen, met zijn mooie kop.

Arthur begint met een nummer van zijn album Awake. Met alleen zijn stem en gitaar is het al een volwaardig optreden. Niet veel anders dan Patrick Watson kan Arthur heel goed zijn kopstem opzetten, en het afwisselen met zijn mooie leeuwen brul uithalen. Werkelijk prachtig.

In 2007 nam hij in Zweden zijn album In A Cabin With op. Het nummer dat hij speelt is A Brief Encounter With Life, een erg poëtische titel, voor een zoet levenslied. De nummer zijn op deze website gratis te downloaden.

Het zondagse outfit-imago wordt bevestigd met het nummer ‘Everyday Is Pyjama Day’, wat me het idee geeft dat deze gezellige man het liefst thuis op de bank films kijkt de hele dag.

Na een koffie refill (we zijn tenslotte in een koffiezaak) zingt Arthur over de dag na Valentijnsdag – 15 Februari – en dat deze dag eigenlijk veel beter is dan Valentijnsdag.

“Een singer/songwriter hoor melancholisch te zijn, en dat ben ik ook weleens. Zoals in het volgende nummer: I Refuse To Care. Het is geen zielig liedje, maar wel heftig", aldus de zanger.

Voor het volgende nummer klimt hij achter een keyboard (gezellig naast de mensen die voor koffie in de rij staan). De muziek die deze man met een keyboard en zijn stem creëert is warm, jazzy, en zou zomaar de titeltrack kunnen zijn van de eerstvolgende romantische komedie. Het keyboard is overigens van de toetsenist van Simply Red geweest, en is gekocht via eBay.

De vergelijking met Jeff Buckley is duidelijk; zet zijn album op en de betere muziek kenner ziet meteen de gelijkenis met de - helaas - overleden zanger. Met een dijk van een stem en een beetje styling is Arthur Adam hard op weg om de nieuwe jazz/pop zanger van Nederland te worden.

Gezien: Arthur Adam, Coffee Company Waterlooplein, 21 november 2010