Agua de Annique rockt de Melkweg plat

Anneke van Giersbergen en band sluit Nederlandse clubtour af in stijl

Tekst: Annemarie Geersing | Beeld: Marije van Woerden ,

Ter promotie van haar nieuwste cd Live In Europe tourde Agua de Annique door Nederland. Met het elfde en laatste optreden van deze tour eindigt Anneke met haar band in de Melkweg. Arthur Adam en Yori Swart zijn ook te gast.

Anneke van Giersbergen en band sluit Nederlandse clubtour af in stijl

Terwijl op het balkon van de stadsschouwburg op het Leidseplein de laatste schreeuwen voor cultuur klinken, opent Arthur Adam de zaterdagavond in de Melkweg. De singer/songwriter staat vanavond met band in het voorprogramma van Anneke van Giersbergen en haar band: Agua de Annique.

Arthur Adam begint rustig. Eén van de eerste nummers die hij speelt is Dividing A Spider, de eerste single van zijn laatste album Awake. Maar na een rustig begin is het tijd voor de heftigere rocknummers, iets waar Arthur Adam de zaal goed mee opwarmt. De meeste nummers komen van het zelfde album Awake, maar hij speelt speciaal nog iets van zijn eerdere album, In A Cabin With. De hele set blijft verder in de stevige rock, iets waar de Melkweg zich uitstekend voor leent.

Maar hoe goed Arthur vanavond ook speelt, de meeste mensen staan toch te wachten op Agua de Annique. Annekes fans herkennen haar gelijk aan haar heldere stem, wanneer ze solo begint. Al snel wordt ze bijgevallen door haar band, wat zorgt voor een strakke opening. Stevige metal, met Annekes hoge stem doen natuurlijk gelijk denken aan The Gathering, de band waar Anneke begonnen is.

Deze tour was ter promotie van het nieuwste album van Agua de Annique: Live in Europe. Tijdens dit optreden zijn dan ook afwisselend nummers te horen van haar tijd bij The Gathering, met de nummers van haar plaat In Your Room. Op die laatste plaat sloeg Anneke een hele andere weg in: ze verruilde de metal voor een meer poppy rock. En dat is nogal een verschil. Hoewel dat voor een fijne afwisseling zorgt deze avond, lijken de diehard fans vooral gekomen te zijn voor de oude nummers van The Gathering.

De afwisseling van setting af en toe is ook lekker. Zo neemt ze voor twee nummers plaats achter haar piano, en neemt later ook nog even de tijd voor een rustiger moment met alleen haar gitaar.
Voor het nummer Sunny Side Up nodigt ze Yori Swart uit op het podium, de singer/songwriter die eerder deze maand de Amsterdamse popprijs 2010 won.

Toch is het overgrote deel van de show heavy rock, iets waarop door de fans flink geheadbangd wordt. Er zijn veel fans in de zaal, waarvan een hoop van internationale komaf. We horen France, Italy, Moscow, en zelfs iemand van Reunion Island, dat, jawel, naast Madagaskar (!) ligt. Een zichtbaar blije Anneke bedankt iedereen voor hun komst.

Ook bedankt ze gitarist Ruud Jolie die deze tour voormalig vaste gitarist Joris Dirks verving. Jolie speelt zelf in Within Temptation, en speelt daarom voor de laatste keer mee. Tegelijkertijd neemt Anneke na deze tour afscheid van haar bassist Jacques de Haard, die binnenkort vader wordt. De emotie is duidelijk zichtbaar en dus zet de band snel in voor weer een stevig nummer.

De band sluit heavy rockend af, en geeft nog een toegift van twee nummers. Dan is het echt voorbij, en kunnen we concluderen dat Agua de Annique met een sterke show haar tour beëindigd in de Melkweg.

Gezien: Anneke van Giersbergen/Agua de Annique met Arthur Adam in het voorprogramma, Melkweg, 20 november 2010