Thuis in Bajesdorp is verfrissend divers: deel 1

Van intieme luisterliedjes naar Friese fanfare

Tekst: Annemarie Geersing | Foto's: Tommy Neys, Wilco Miletic ,

Een deel van de inwoners van Bajesdorp stelden hun gekraakte woning open voor het Thuis In Bajesdorp Festival. 3VOOR12/Amsterdam deed uitvoerig verslag van het gezellige huiskamerfestival. Deel 1: Roger Hammond, Raeganesk, Anne Roos Rosa de Carvalho, Leendert, The Secret Love Parade, Channah, Amarins & La Gatte Negre.

Van intieme luisterliedjes naar Friese fanfare

Bajesdorp is het lapje grond dat ooit voor de cipiers van de Bijlmerbajes was bedoeld. Veel cipiers zagen er weinig in naast hun werkplek te leven. Dus kwamen de huisjes leeg te staan en werden ze gekraakt. 3VOOR12/Amsterdam deed uitvoerig verslag van Thuis in Bajesdorp, het huiskamerfestival dat door de plaatselijke krakers van aldaar en Case Mayfield is bewerkstelligd. Deel 1: Roger Hammond, Raeganesk, Anne Roos Rosa de Carvalho, Leendert, The Secret Love Parade, Channah, Amarins & La Gatte Negre.

Het krakersfestival Thuis in Bajesdorp begint  op nummer 42 met in de huiskamer Roger Hammond op een klein stoeltje. Met een publiek van vijf man begint Roger met het spelen van zijn nummer Sorry. De tokkelende gitaar en zijn stem vullen de huiskamer, waar na verloop van tijd ook meer publiek binnendruppelt. Met de rustige muziek, de knusse huiskamer en het kleine publiek is de sfeer intiem. 

Na een half uurtje neemt Reaganesk het van Roger over op de ‘kabouterstoel’, zoals hij het zelf noemt. De singer-songwriter, die trouwens ook erg mooi kan tekenen zoals te zien op zijn website, speelt een aantal korte maar krachtige nummers op zijn gitaar. Het nummer 99 Years Of Love is geïnspireerd op 99 Luftballons van Nena, vertelt hij: “Maar dan de andere kant op”.

In huiskamer 22 begint Anne Roos Rosa de Carvalho zelfverzekerd op de piano aan haar eerste nummer over de aller stoutste mannen van Amsterdam; geheel in de sfeer van de BijlmerBajes. Vol overtuiging zingt ze in het Nederlands poëtische nummers en speelt daarbij een melodramatische pianobegeleiding. Anne Roos zingt over de mannen Bastiaan, Menno en Matthijs, en over die laatste mag het publiek een stukje meezingen.

Leendert neemt in dezelfde huiskamer het stokje over en besluit de rustige nummers te bewaren. De singer-songwriter en zijn begeleider Timon op percussie maken een snelle start met een snel ritme en stevige akkoorden. Let ook op de poëtische teksten!

Om 19.00 stroomt huiskamer 18 bomvol als The Secret Love Parade begint. De twee meiden waren even wereldberoemd in De Wereld Draait Door, en zelfs in Japan hebben ze fans. Hoewel hun eerste oplage van 500 cd’s is verkocht, blijven ze bescheiden: “Zo hard is er nog nooit voor ons geklapt”.

Channah is aan de beurt. Ze lokt met haar orgeltje en haar mooie stem de huiskamer zo weer vol. Ze zingt uitbundig en weet het publiek te boeien met 10.000 Lovers, waarbij ze begeleid wordt door bandlid Jurren op de xylofoon. Op het nummer No way Back,  dat ze schreef toen ze op reis was, volgt een luid applaus.

Dat een huiskamerconcert niet per definitie intieme optredens oplevert, bewezen de vorige twee bands al in huiskamer 18. Amarins & Le Gatte Negre maakt het feest compleet. Er heerst een uitgelaten sfeer door de harmonieën, gitaar, accordeon, viool en percussie. Zelf beschrijft de groep de muziek als ‘een mengelmoes van folk, pop, blues, jazz, balkan en Friese fanfare’. De ukelele voegt ook nog eens een tropische noot toe bij het liedje over Trinidad. Kortom: de groep sluit feestelijk af.