Music Hack Day: jamsessie voor programmeurs

Programmeurs stoeien twee dagen met muziekapplicaties

Atze de Vrieze ,

24 en 25 april komen in Amsterdam vermoedelijk zo'n 150 programmeurs en designers samen om te werken aan nieuwe muziekapplicaties. “Hacken is voor ons dingen beter maken”, zegt Edial Dekker, een van de organisatoren.

Programmeurs stoeien twee dagen met muziekapplicaties

Hackers, het woord roept associaties op met schimmige types die ongevraagd inbreken in je computer. Maar dat is niet het uitgangspunt van Music Hack Day, een tweedaags evenement dat 24 en 25 april plaatsvindt in Amsterdam. In tegendeel: dat weekend verwacht de organisatie in Mediamatic zo’n 150 programmeurs en designers uit binnen- en buitenland, die in de weer gaan met bestaande muziekapplicaties. “Hacken is voor ons dingen beter maken”, zegt Edial Dekker, een van de organisatoren, zelf webdesigner in Berlijn. “Het is een soort jamsessie voor programmeurs.”

“Veel mensen lopen met kleine, leuke ideeën rond. Zou het niet leuk zijn als ik via Last.fm een meisje in de buurt zou kunnen vinden met precies dezelfde muzieksmaak als ik? En zou het dan niet handig zijn als ik haar via Songkick uit kan nodigen voor een concert of een mixtape voor haar kan maken via Spotify? Zo’n datingtool is een van de ideeën waar tijdens een vorige Music Hack Day aan gewerkt is.” Die datingtool is een typisch voorbeeld van een mash-up, een samenvoeging van meerdere bestaande tools, vergelijkbaar met wat 3VOOR12 de afgelopen jaren deed op grote festivals (een samenvoeging van 3VOOR12 artikelen met o.a. Flickr, Twitter en YouTube). In veel gevallen levert de jamsessie vooral schetsen op, die later verder uitgewerkt worden, vertelt Dekker.

Internationale muziekplatforms als Songkick, 7Digital, Echonest, Last.fm en Soundcloud stellen hun bronmateriaal beschikbaar. Ook de Nederlandse muziek start-up Twones is bij het evenement betrokken. “Music Hack Day is een initiatief van Dave Haynes van Soundcloud”, vertelt Edial Dekker. “Hij heeft al dergelijke bijeenkomsten georganiseerd in Londen, Stockholm, Boston en New York. Start-ups als Soundcloud maken sowieso veel van hun documentatie toegankelijk, maar het is handig als mensen van die bedrijven aanwezig zijn, voor als je toch nog iets nodig hebt. Voor de bedrijven op hun beurt is het een handige manier om goede technici te ontmoeten.”

De hackers hebben van zaterdagochtend om 10:00 uur tot zondagmiddag 15:00 uur de tijd om te werken, veelal in kleine groepjes. Aan de beste ideeën worden prijzen toegekend, maar competitie is niet belangrijk, vindt Dekker. “Het gaat juist om het samenwerken.”