Flirten met de zon en Giovanca in Melkweg

Release van het nieuwe album While I’m Awake

Tekst: Jannie Post | Tommy Neys ,

De terrassen zitten nog vol en de lente hangt in de lucht. Twee jaar geleden maakte Giovanca haar debuut met Subway Silence, een album dat zelfs in de koudste winter nog de lente uit de speakers laat komen. Nu is het tijd voor de opvolger While I’m Awake.

Release van het nieuwe album While I’m Awake

Twee jaar geleden was daar ineens Giovanca met haar album Subway Silence met onder andere de zomerse hit On My Way. Een nieuwe lente, een nieuwe Giovanca, want samen met haar band presenteert zij in de Melkweg haar nieuwe album While I’m Awake.

Een volle zaal staat verwachtingsvol naar een leeg podium te kijken als om negen uur een filmscherm naar beneden komt. Als opwarmertje wordt het publiek getrakteerd op de nieuwe videoclip bij het nummer Drop It. Onder luid applaus gaat het scherm na de clip weer omhoog en dan staat daar ineens de band bestaande uit een achtergrondkoor, een drummer, percussionist, dwarsfluitist, toetsenist, bassist en last but not least een gitarist. Een uitgebreide band die de ster van de avond fantastisch zal ondersteunen.

Wanneer Giovanca het podium opkomt - onder begeleiding van het geklik van een legertje fotografen - vertelt zij ontzettend zenuwachtig te zijn. Maar bij het eerste nummer is direct te horen dat dit nergens voor nodig is. De nummers gaan erin als koek. Up-tempo funky songs worden afgewisseld met rustige soul en alles wordt ontvangen met een luid applaus. Het nummer Where Love Lives’ is een duet, op het album gezongen met Leon Ware. Deze avond worden de honneurs waargenomen door gitarist Rory. En niet zonder succes. Zijn diepe stem stem combineert in dit soulnummer prachtig met de heldere stem van Giovanca.

Het nummer Drop It is de eerste single van het album. De videoclip is al voorbij gekomen en er blijkt ook een heuse dans bij te zijn. Op haar vader na, die in de zaal staat, wordt deze echter door bijna niemand overgenomen. Wel wordt het refrein al luidkeels meegezongen. En dat is handig als je met Giovanca op tournee wil gaan in mei. Iedereen kan een opname van Drop It uploaden op YouTube. De beste zanger of zangeres wordt uitgenodigd om mee te gaan op tour.

De band knalt ondertussen in een rap tempo door het repertoire heen. Het nummer Hungry is geschreven door Benny Sings, tevens de producer van het album. Later dit jaar zal hij ook met een plaat komen. In Simply Mad is een hoofdrol weggelegd voor de toetsenist. De harmonieuze samenzang van het achtergrondkoor maakt deze prachtige ballad compleet.

Dan is het tijd voor dé soundtrack van deze lente: Flirting With The Sun. Het nummer is geschreven en gezongen samen met Tjeerd Bomhof van Voicst. Een eenvoudige zin op Twitter is uitgegroeid tot dit zomerse nummer. Op het podium bouwen de muzikanten een feestje met elkaar en ook in de zaal staan nog maar weinig mensen stil. Helaas valt de zang van Tjeerd in het niet bij de stem van Giovanca, waardoor het lijkt of hij voor spek en bonen op het podium staat.

Na een explosief einde met daarin een battle tussen Giovanca en de dwarsfluit verlaat de band het podium. Deze avond is natuurlijk niet compleet zonder een toegift. Na het nummer On My Way, waarbij het publiek meer zingt dan Giovanca zelf, en het laatste nummer September loopt Giovanca het podium af. Direct wordt zij teruggeroepen door niemand minder dan Eric Corton. Hij heeft zich speciaal vanuit zijn opnames naar de Melkweg gehaast om officieel het eerste exemplaar van het album aan Giovanca te overhandigen. Een album dat het volgens Giovanca erg goed doet in de auto. Na deze laatste woorden stroomt de zaal leeg, ongetwijfeld om bij de stand in de hal dit fantastische nieuwe album aan te schaffen.

Gezien: Giovanca, Melkweg, woensdag 24 maart 2010