The Tunes over aanstaande debuutalbum: “zorgt voor hartaanval”

Release in oktober, eerste single in augustus

Fiona Fortuin ,

Na een jaar lang op de plank te hebben gelegen, is er een datum waarop het debuutalbum van The Tunes het licht zal zien. In oktober brengt de Amsterdamse band Pududu! uit. Als eerste zal daarvan de single Apples te horen zijn, die in augustus wordt gelanceerd. Drummer Aram Haagsman: “Het is een hartaanval-plaat geworden."

Release in oktober, eerste single in augustus

Na een jaar lang op de plank te hebben gelegen, is er een datum waarop het debuutalbum van The Tunes het licht zal zien. In oktober brengt de Amsterdamse band Pududu! uit. Als eerste zal daarvan de single Apples te horen zijn, die in augustus wordt gelanceerd. Drummer Aram Haagsman: “Het is een hartaanval-plaat geworden. Serieus, je krijgt een hartaanval als je de muziek luistert. Deze is super vrolijk en energiek. Het is live ingespeeld, dus het raakt je bam in je gezicht.”

De zelfbenoemde folk&roll band nam in de zomer van 2009 het album op, waarna het akoestische kwintet op zoek ging naar de voor hen ideale manier om het uit te brengen. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Met verschillende labels is er contact geweest. Aram: “Het album beschouw je toch als je kindje, dus wil je dat alles zo goed mogelijk is geregeld. Ook majors zochten contact met ons, maar na veel gesprekken kwamen we erachter dat een label voor ons niet werkt. De ideeën over het uitbrengen van muziek zijn te verschillend. Wij vinden namelijk dat het echt ons ding moet blijven.”

Zodoende besloot de band het album zelf uit te brengen. Rough Trade zal voor de distributie zorgen. “Als je zoiets zelf wilt doen, dan moet je er wel voor zorgen dat je samenwerkt met de beste partijen. Dat is Rough Trade voor ons. Het heeft ons dan misschien een jaar gekost, maar het is gelukt en we zijn erg blij met samenwerking.” De titel Pududu! is geleend van een al bestaand nummer van The Tunes. “Het woord is betekenisloos, maar we vinden het een mooie expressie. Iedereen kan er zijn eigen invulling aangeven. Het zou toch te gek zijn als iedereen volgend jaar op de Lowlands camping dit roept?”

Er is nog geen datum voor een releasefeest, wel staat er een clubtour gepland voor het najaar. Ook hoopt de band op de aanstaande editie van Noorderslag te mogen spelen. “Ik denk dat we daar goed tussen de andere bands passen. We hebben zo’n vertrouwen in onze muziek. Dat hebben we eigenlijk altijd al gehad. Ik weet nog goed, op de middelbare school ontmoette ik voor het eerst onze zanger Misha Velthuis. Hij liet toen nummers horen die na al die jaren op het album staan. Ik zei toen, zij het ginnegappend, tegen hem: daarmee komen we in de Melkweg te staan.”