De Zomer Van… Blaxtar

“Ik zit persoonlijk liever in de bioscoop dan op een terras”

Tekst: Sanne Visser ,

De zomer van 2010: tijd voor terrashangen, zandhappen en festivals. 3VOOR12/Amsterdam vraagt aan de leukste Amsterdamse artiesten waar zij deze zomer te vinden zijn en waar ze in de zomer zoal naar luisteren. Blaxtar vroeg zich af of jullie zijn beste en slechtste zomerervaring wel aankonden. Check het artikel om het antwoord te vinden!

“Ik zit persoonlijk liever in de bioscoop dan op een terras”

Waar ben je deze zomer veel te vinden?
“Dat weet ik niet. Klinkt gek, ik weet het, maar ik vind ’t eigenlijk wel fijn om het niet te weten. Ik ben even veel op mijn kantoor te vinden, om veel voor te bereiden voor aankomend seizoen, dat dan weer wel. Paar weken terug naar Noth Sea Jazz voor een gig met Ty, en naar Italië voor een gig met Kyteman. Dat zijn wel de snoepreisjes natuurlijk. Maar goed, ik weet dus nog niet waar ik veel ga zijn. Zullen vooral korte tripjes worden.”                

                                                    
Ik ga op vakantie en ik neem mee....?
“He-le-maal niks! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit echt op vakantie ga. Ik zou me dood vervelen. Stel dat ik echt op vakantie zou gaan, zou ik mijn laptop meenemen en een beetje schrijven enzo. Ontspannen. Gedachten op digitaal papier zetten. Ook zou ik een paar boeken meenemen. Ik heb een zwaar leestekort opgelopen dit jaar.”

Wat moet een Amsterdammer zeker doen deze zomer?
“Tevreden zijn met weer, en mijn zomerhit met Zonke downloaden, in ’t Engels, net als vroeger.”                                                                     

Wat vind je de slechtste zomerhit ooit?
“Oh, die is makkelijk. Last Christmas van George Michael, of was ‘t Wham? Bam. Thank you…”

Welke hit vond je stiekem best leuk?
“Ik weet eigenlijk niet wat de hits van nu zijn, ik ga weer voor Last Christmas, dat is altijd wel veilig.”

Welk eigen nummer van jou draagt wat jou betreft het meest jouw zomergevoel uit en waarom?
“Hmmmm... tja, voor mij persoonlijk is Crush toch wel het liedje met de grootste zomervibe. Ik relateer muziek niet echt aan seizoenen, wel aan jaren natuurlijk. Door deze track denk ik altijd aan de zomer, ondanks dat hij is opgenomen in een Zuid-Afrikaanse winter.”

Lekker op vakantie in de zomer of toeren met de band?
“Ik tour eigenlijk alle kanten op. Paar tracks met Typhoon en New Cool Collective, een track bij Kyteman’s Hiphop Orchestra, in de aanloop naar mijn eigen tour hier en daar een gigje. Lekker chill hoor. Die gastoptredens zijn ultieme relaxatie hoor. None of the stress, all of the fun. ’t Is een soort one-night stand met een heeeeele fijne dame op Groundhog Day (gruwelijke film met Bill Murray -geen familie van Keith-).”

Wat is je beste zomerervaring ooit?
Ik weet niet of ’t echt in de zomer was, maar het was heel erg lekker weer. Ik denk dat het juni was, een paar jaar geleden. Ik ging voor een project, maar kwam terecht in een soort zomer romance die zijn weerga niet kende. Er werd er in het vliegtuig onderweg naar ’t eiland al over gepraat dat het onmogelijk was om dit eiland te verlaten met je hart helemaal in tact. “Je laat sowieso een stukje van je hart achter, als ’t niet aan ’t eiland verpand is, dan wel aan een vrouw op ’t eiland”. Dat bleek waar. Het weer, de zee, haar naam, de zon en de zeebries zijn allemaal verbonden aan een soort gelukzalige zucht die me ontsnapt als ik eraan denk. Wat was dat een mooie zomer. Zo eentje uit een bouquetreeks, met een kaalgeschoren hiphop artist in plaats van zongebruinde topchirug. Hahaha...goede tijden”.

Wat is je slechtste zomerervaring ooit?
“Het was in Zwolle, jaren geleden. Het was een van mijn broke-ste zomers ooit. Een baantje aan Railtender (zo’n persoon die in intercity’s met een stewardesskarretje komt vragen of je nog wat wil drinken) hield ik met geen mogelijkheid vol. Dus vanaf de Euroshopper-broden, kilo suiker, thee en pindakaas tot aan het noodzakelijk zwart rijden naar optredens of workshops, het was een zomer van overleven. Het is verbazingwekkend hoe inventief je wordt als je echt geen geld hebt. Rijstepap met suiker en kaneel was een delicatesse, ook als hoofdgerecht. Zelf fried-chicken maken met een frituurpan, fruitsalades met komkommer en aarbei eenzaam in de koelkast, voor 5 euro boodschappen halen en heel veel lopen. Gelukkig kon ik wel naar de plaatselijke discotheek zonder entree te betalen, dus een beetje vertier was er nog steeds. Maar aan ’t eind van de avond liepen je dan rustig naar huis en dronk een kop thee met veel suiker voor de smaak. Achteraf een zeer romantische tijd. Maar alleen achteraf. Zonder dalen geen pieken, letterlijk, dus ik ben dankbaar voor het meemaken van een dergelijke periode, en om erover te kunnen vertellen. Het leert je om niets for granted te nemen. So, I count my blessings, op mijn nieuwe kantoor bij Sloterdijk. Hebben jullie trouwens mijn nieuwste album OZMO6:2 al gekocht?! Hahaha...  Slecht hè, eerst dat verhaal en dan de pay-off. Maar ’t is echt waar hoor. Je moet er ook wel om kunnen lachen. Wat ik zeg, achteraf". 

Wat is het beste Amsterdamse terras?
“Dat is nou eindelijk een vraag waarop ik volmondig en onbeschaamd kan antwoorden; Ik heb geen flauw idee. Zelf zit ik eigenlijk alleen op terrasjes op uitnodiging of aandringen van bekenden. Ik zit persoonlijk liever in de bioscoop dan op een terras. Dat klinkt misschien wat mensenschuw, maar dat valt volgens m’n psychiater best mee.”

Wat is je mooiste zomeranekdote?
“Ben aan het twijfelen tussen de inbraak in de woonkamer van ons Spaanse vakantiehuisje, in de vroege ochtend, terwijl wijlen mijn vriendin (ex dus) en ik in de slaapkamer waren, en deze zomer waarin Kaapstad, Johannesburg, Perugia Jazz en North Sea Jazz al zijn aangedaan. Dit is in ieder geval mijn meest internationale zomer tot nu toe.”

Wat vind je het beste zomerfestival en waarom?
“Hmm... ik vind Solar best fijn. Misschien omdat ’t zo dicht bij mijn geboortegrond ligt. Om zelf te spelen blijft Lowlands voor mij wel echt het ultieme festival. De omvang, de sfeer, de muziek, het weer (in de regel)... allemaal perfect in die periode. Bovendien heb ik fijne herinneringen aan ons optreden in 2007.”                                            

Welk album wil jij de hele zomer wel draaien?
“Dat wordt denk ik wel ‘The Coloured Section’ van Donnie. Het is al een oud album, maar ik voelum zwaar! Da’s nou soul, met een boodschap ook nog. Heerlijk".                                                        

Wat is volgens jou de beste zomeractiviteit?

“Optreden, spelen, zweten, schreeuwen, springen, doodgaan, op staan (meteen, niet pas na drie dagen), muziek maken, genieten... dat is waar de zomer voor is. Genieten.”

Wat is je favoriete zomeroutfit en waarom?            

“Adamskostuum, met stip. Kan ‘m alleen niet te vaak aan in het openbaar zei een agent me laatst.” 

Wat is volgens jou het beste Amsterdamse stadsstrand, en waarom juist die?
“Ik vind Gaasperplas DE spot van Amsterdam. Niet te druk (tenminste, totdat ik ’t hier neerschreef), lekkere natuurlijk en niet te kunstmatig. Echt een fijn stukje Amsterdam.”

Wat is je favoriete vakantieland?
“Ik weet niet welke dat is, maar ik wel dat ’t Italië niet is. Ik ben kaasfobisch, en drie dagen Perugia heeft me geleerd dat de Italiano's dat echt letterlijk overal in en op doen. Ook op een broodje kip".