Daan Spoek nieuwe zakelijk leider 5 days off

“Muziek en kunst moeten beter op elkaar aansluiten”

Eelco Couvreur ,

Daan Spoek is de nieuwe directeur van het 5 days off festival, al vindt hij zelf de term zakelijk leider beter passen. “Een directeur leunt op veel meer dingen, zakelijk leider klinkt beter.” Spoek was eerder werkzaam als boeker bij Mojo en is als organisator betrokken bij danceevenementen als Static, Voltt en Traffic. “Muziekliefhebbers moeten de weg naar kunst makkelijker kunnen vinden op komende edities.”

“Muziek en kunst moeten beter op elkaar aansluiten”

Daan Spoek is de nieuwe directeur van het 5 days off festival, al vindt hij zelf de term zakelijk leider beter passen. “Een directeur leunt op veel meer dingen, zakelijk leider klinkt beter.” Spoek was eerder werkzaam als boeker bij Mojo en is als organisator betrokken bij danceevenementen als Static, Voltt en Traffic.  “Muziekliefhebbers moeten de weg naar kunst makkelijker kunnen vinden op komende edities.”

“Ik ben erg blij met mijn aanstelling, het is een welkome aanvulling op mijn andere werkzaamheden,” aldus Spoek, die parttime aan de slag gaat voor het festival. “Het is misschien niet fulltime, maar ik zal er mijn hele ziel en zaligheid in stoppen. Mijn grootste doel? Het kunstprogramma beter aan laten sluiten op het muziekprogramma. Dat heeft te maken met het soort kunst dat je op je festival neerzet en met de plek waarop het te zien is. Je moet zorgen dat de festivalgangers er bij wijze van spreke niet omheen kunnen. Een goed voorbeeld is het filmprogramma dat vorig jaar in samenwerking met het IDFA is samengesteld. Bij de vertoning van Berlin Calling (producer/dj Paul Kalkbrenner in de hoofdrol red.) zag ik veel clubgangers zitten.”

Spoek zegt niet verrast te zijn door de toenadering van 5 days off, ondanks het feit dat oud-directeur Jan Hiddink nog maar twee jaar op zijn stoel zat. “Jan Hiddink blijft betrokken bij het festival, zij het in een andere functie. Hij is heel goed in wat hij doet, namelijk het kunstprogramma samenstellen. Maar de muzikale onderdelen ga ik nu voor mijn rekening nemen.” Zijn huidige werkzaamheden als organisator van de techno-evenementen Static, Voltt en Traffic zal Spoek voortzetten. “Dat is te combineren. Net zoals mijn werk als boeker van de Nederlandse shows voor onder andere 2000 and One, Kabale & Liebe en Bart Skils.”

Spoek was in het verleden in zijn functie als boeker voor Mojo al betrokken bij 5 days off. “Met mijn  vertrek bij Mojo vond ik het erg jammer dat ik niet meer met het 5 days off festival van doen had, daarom is dit extra leuk. Ik zal niet meer als boeker optreden, maar nog wel een stem houden in het muzikale programma. Ik zit de muziekcommissie voor en we zullen er voor zorgen dat we zoals altijd progressief blijven programmeren. Dat is nooit anders geweest en zal in de toekomst niet veranderen. Een tipje van de sluier? Dat is nog veel te vroeg, al zijn er wel concrete ideeën. Als het zo ver is spreken we elkaar ongetwijfeld weer.”