Beuken en zweten met de nieuwe EP van Homework

Presentatie in Studio 80: gypsy house meets zomerse techno

Tekst: Joline Cramer | Beeld: Gwenny Ruiz, Vrederick, Dennis Swiatkowski ,

Waren we verleden week al niet weg te slaan bij de verjaardag van Studio 80, deze woensdagnacht brengt het deejayduo Homework er hun nieuwe EP, Fissa Tune, uit. 3VOOR12/Amsterdam volgt de heren tijdens de release en praat de dag erna even na. "Je moet altijd een stap op het publiek voor zijn".

Presentatie in Studio 80: gypsy house meets zomerse techno

Het belooft een druk avondje te worden in Studio 80. Na het overvolle en knetterende vijfjarige jubileumfeest van Studio 80, is het nu de avond van Homework. Vanavond brengt het duo namelijk zijn nieuwe EP, Fissa Tune, uit.

Catchy en fris zijn begrippen die je vaak voorbij hoort komen in combinatie met Homework. Producer en DJ Brodinski mixte een titeltrack van de groep en ook A-Trak laat zich lovend uit over de twee mannen. Langzaam begint Homework in de internationale schijnwerpers te geraken. Onder het grote platenlabel Exploited brengen zij nu dan ook een EP uit genaamd Fissa Tune, oftewel 'feestnummer'. Genoemd naar een uitspraak van een stelletje gangsters. De EP bevat vier nummers, waaronder de eerder uitgebrachte titeltrack ‘Fissa Tune’.

De aftrap van deze EP releaseavond wordt gedaan door The HeyKids. Lekkere uptempo minimal met frisse beats typeert het begin van de avond. Elf uur stipt beginnen The HeyKids met draaien: Studio 80 kennende voor een vrijwel lege zaal. Sowieso een goede opwarmer en weinig op aan te merken.

Achtereenvolgens draait de labelbaas van de jongens van Homework, Shir Khan voor een al iets vollere zaal. Electrohouse wordt afgewisseld met discotunes. Opmerkelijk is dat de titeltrack van de EP, Fissa Tune, eerder door Shir Khan werd gedraaid. Dit haalt het hoogtepunt van de avond wel een beetje omlaag. "Maar ach, het is wel onze labelbaas", glimlacht Tom Waist, een van de mannen van Homework. 

Uiteindelijk is dan toch de beurt aan het duo. Ondersteunt door een vaste schare fans installeren ze zich achter de draaitafels. Homework is niet in een hokje te plaatsen. Dat blijkt maar weer. Het frisse geluid van de titelsong Fissa Tune laat menig Studio 80-bezoeker de heupen losschudden. Zelfs de robotdans ontbrak niet op deze zwoele zomeravond. De overige drie nummers, Drivin’, I Got One (You’re It) en I Got Two, zijn net zo aanstekelijk als de titeltrack. Vooral de laatste track van de EP I Got Two slaat erg aan bij het danspubliek. Jammer dat de breaks tussen de nummers soms iets te lang duren. Het mag tóch duidelijk zijn dat het publiek enthousiast is.

De mannen vullen de avond voornamelijk met techno en house. Toch weet Homework het publiek constant te verassen en alert te houden. Zo wordt Janet Jacksons zwoele That’s The Way Love Goes ten gehore gebracht en in het befaamde I Got One (You're It) zijn zelfs wat flarden van Loleatta Holloways Love Sensation te horen. Leuk gesampled en een echte funky zomerplaat. "Je moet altijd een stap op het publiek voor zijn", aldus Tom Waist. Je moet het publiek blijven verrassen en achterlaten met een gevoel van ‘waarom?’ Je hebt nu zoveel techno- en electro-avonden, het moet niet saai worden. Door dit soort overgangen blijf je het publiek verrassen. Eigenlijk plaag je ze een beetje".

De dag na de release party praat 3VOOR12/Amsterdam verder met de jongens van Homework.

Was de avon
d verlopen zoals jullie verwachtten?

"De avond werkte heel goed, daar zijn wij het over eens", aldus Waist. "Veel mensen komen ook gewoon voor een vaste avond Katapult. Wij wilden er echt ons eigen feestje van maken en dat is uiteindelijk goed gelukt". Op feestjes moet je altijd rekening houden met wat er moet gebeuren", vult wederhelft Zip Stolk aan. ‘Bij onze release party deden wij het omgekeerde. Het is onze avond, onze release party en dan doen wij lekker waar we zin in hebben". 

En dat was te horen. Fissa Tune is geïnspireerd door Calypso, een plaat van de Round Table Knights die afgelopen winter uit is gekomen. De van oorsprong bedoelde zomerplaat werd op het verkeerde moment uitgebracht. De mannen van Homework wilden het anders aanpakken. Eenzelfde plaat, maar dan wel in de zomer uitbrengen. Met resultaat. De jongens krijgen veel internationale aandacht. Vooral producers uit Duitsland en Frankrijk tonen veel belangstelling. DJ en producer Brodinski pikte uiteindelijk de titeltrack Fissa Tune op en begon het te draaien op ieder feest waar hij kwam. Zo draaide hij de track ook op Paaspop, waar de mannen van Homework ook waren.

Hoe reageerden jullie op het feit dat Fissa Tune door Brodinski op Paaspop gedraaid werd?

"Ik kon het eerst moeilijk geloven", grinnikt Tom Waist. "Ik stond buiten te plassen en bedacht me opeens hoe raar het nu zou zijn als Brodinski nu ons nummer zou draaien". Daaropvolgend hoorde ik de eerste klanken van Fissa Tune. Dat was gewoon mijn nummer dat daar gedraaid werd! Toch voelt dat wel als een eer. Brodinski die ónze track draait. En daarbuiten hebben we hem die track wel gewoon gegeven".

Homework is nu al druk bezig met een volgende EP. "We willen gewoon veel leren en ons blijven ontwikkelen", aldus Zip Stolk. "Fissa Tune loopt alweer achter op waar wij nu heen willen. Wij willen ons verder ontwikkelen in housemuziek. Tegenwoordig kan er heel veel in house. Je moet zorgen dat je niet in een stijl blijft hangen. Pas die brede kennis van muziek toe en blijf verrassen".

Een volgende EP van Homework. Dat belooft wat. Maar laat je nu eerst maar even bezweren door de frisse klanken van Fissa Tune. Zo kom je deze zomer wel door.

Gezien: Homework, Fissa Tune EP release, Studio 80, 14 juli 2010