Amsterdamse oefenruimten: Klopje Popje in het Conservatorium

"Er is hier veel lichtval, hoewel dat niet echt rock 'n roll is"

Tekst: Linda Roos | Foto's: Wilko Miletić ,

De oefenruimte waar de jongens van Klopje Popje elke week te vinden zijn, is het Conservatorium van Amsterdam. Het is een nieuw gebouw, helemaal van glas. Modern en vernieuwend, maar de band zelf is er niet zo van onder de indruk.

"Er is hier veel lichtval, hoewel dat niet echt rock 'n roll is"

Het Conservatorium van Amsterdam is een enorm imposant glazen gebouw. Niet het eerste waar je aan denkt bij de oefenruimte van een band als Klopje Popje. Waarom wordt er juist hier elke week zo fanatiek geoefend en wat vindt Klopje Popje er zelf eigenlijk van?

 

Hoe komen jullie aan de bandnaam Klopje Popje?

“Die naam komt voort uit een legende die een aantal jaar voor Christus’ geboorte plaatsvond. Een man genaamd Elrond Animagus had een groep opgericht die de Kloppende Poppen heette. We vonden het te veel eer voor onszelf om precies die naam aan te nemen, dus hebben we het in een verkleinde vorm aangenomen. Dat is dus Klopje Popje geworden. Je kunt ons zien als de volgelingen van De Kloppende Poppen. Wij zien onszelf dus als aanhangers van Animagus en volgelingen van De Kloppende Poppen. We willen met deze band de legende voortzetten.”

 

Zitten jullie zelf ook op het Conservatorium?

“Ja, bijna allemaal. Als je hier wil oefenen moet de meerderheid van de bandleden ook op het Conservatorium zitten, anders kom je niet binnen. Sowieso moet er minstens één iemand op het Conservatorium zitten, anders krijg je geen pasje en zonder pasje kom je ook geen lokaal binnen.”

 

En waarom oefenen jullie dan hier?

“Nou, het is gratis. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden. Het is wel een oké locatie en er zijn goeie spullen. Soms is er wel wat kwijt, of soms doen de versterkers het niet zo goed, maar meestal is het hier wel oké.”

 

3VOOR12: Hoe ziet een oefensessie er bij jullie ongeveer uit?

KP: Dat verschilt nogal per repetitie. Soms is het gewoon puur een sessie doorspelen voor een optreden. Met veel rookpauzes! En soms is het schrijven, dan is het allemaal wat minder structureel. Maar uiteindelijk krijgen we het dan soms toch voor elkaar om weer iets moois te creëren.

 

Hoe vaak en hoe lang repeteren jullie hier?

“We zitten hier één keer per week, soms twee. En als het tegenzit helemaal niet. Maar als we hier zijn, dan zitten we hier ook gauw drie tot vier uur.”

 

En op welke manier zou deze oefenruimte van invloed kunnen zijn op jullie muziek?

“Het is in elk geval fijn dat er hier veel lichtinval is. Hiervoor repeteerden we ook wel eens in een ruimte aan de Haarlemmerweg, daar was het altijd heel donker. Het voordeel daar was dat we dan gewoon het licht uit konden doen. Zo’n lichte ruimte is ook niet altijd even rock’n’roll, het lijkt soms wel alsof je in een kantoorpand aan het oefenen bent.”

 

Hoe ontstaan jullie nummers?

“Meestal schrijft Elrond eerst een ideetje en dat werken we dan met z’n allen hier uit. Zo heeft hij bijvoorbeeld nu ook een goed idee voor een refreintje, daar gaan we straks aan werken.”

 

Ik las in jullie mailtje dat jullie ook af en toe oefenen in de Music Matrix. Wat is dat voor oefenruimte?

“Dat is een toko van de baas van deze school. Die heeft ook nog een eigen complex en als het hier vol zit kunnen we daar wel eens oefenen.“

 

En waarom oefenen jullie niet gewoon altijd in de Music Matrix?

“Voornamelijk omdat we, als we daar zitten, moeten betalen. Dat hoeft hier op het Conservatorium niet en dat scheelt wel. Bovendien hebben we hier ook internet, dat is echt heel handig.”

 

En hoe zit het verder met de oefenruimtes in Amsterdam? Is het makkelijk een oefenruimte te vinden?

Er zijn er wel genoeg, maar je moet overal betalen. En het moet niet te ver zijn. Dan kom je al gauw in het centrum terecht, dat is al helemaal onmogelijk. Het is er veel te druk, er zijn altijd wel mensen om je heen. Bovendien moet je ook steeds je eigen spullen en je eigen versterkers meenemen. Die wil je ook wel eens laten staan. Dat gaat daar gewoon niet. “

 

hebben jullie nog muzikale plannen voor dit jaar of voor op de lange termijn?

“We willen waarschijnlijk ergens in september ons debuutalbum uitbrengen. We gaan ook nog veel touren, vooral door Duitsland. En we doen mee aan de Popronde. Tenminste, het is nog niet officieel bevestigd, maar het is vrijwel zeker dat we mee zullen doen. Maar goed, er is ons ook wel eens verteld dat we mee mochten doen aan de Grote Prijs van Nederland en dat ging toen ook niet door.”

 

Maar jullie hebben wel de Amsterdamse Popprijs binnen!

“Ja, die hebben we gewonnen. We hebben hem toevallig vandaag opgehaald! Er was wel een hele rel rondom het winnen ervan.”

 

Hoe bedoel je?

“Niemand vond ons leuk! Behalve de jury dan. Die zag het licht, maar de rest bleef een beetje in het duister tasten. “

 

En hoe willen jullie je nu verder ontwikkelen?

“Nou, dat is een beetje lastig. Als we nu plotseling heel veel geld hadden, zouden we veel meer zelf gaan maken. Maar muzikaal gezien moeten we natuurlijk blijven proberen onze grenzen te verleggen, vooral wat optredens betreft. We zijn ook wel echt een band die je live moet zien.”

 

Tot slot: hebben jullie nog een leuke anekdote te vertellen?

“Iets wat in deze oefenruimte is gebeurd? We hebben wel eens meegedaan aan chatroulette. Dus gewoon de webcam aangezet en toen wat gaan spelen, om te kijken of er mensen zouden blijven hangen. We kregen soms hele positieve reacties en we hebben één hele enthousiaste jongen zelfs onze MySpace gegeven.”