Typhoon en New Cool Collective vieren feestje in de Melkweg

Presentatie van de Chocolade EP mag een groot succes genoemd worden.

Tekst Randall Spann | Foto's: Pim Hendriksen ,

Anderhalf jaar geleden stonden ze voor het eerst samen op een podium, maar je zou geloven dat Typhoon en New Cool Collective nooit anders hebben gedaan. Perfect op elkaar ingespeeld geven ze een unieke show weg in de Melkweg.

Presentatie van de Chocolade EP mag een groot succes genoemd worden.

Soms heb je van die samenwerkingen die zo logisch zijn, dat je jezelf kunt afvragen waarom de betrokkenen dit niet eerder hebben gedaan. Zo ook met Typhoon en New Cool Collective. Ruim twee jaar geleden stonden ze voor het eerst samen op een podium, maar nu is er dan eindelijk een gezamenlijke cd. De Chocolade EP.

En om de release hiervan te vieren, dus deze show in de Melkweg. Al vanaf het eerste moment is duidelijk dat het een bijzondere avond gaat worden. De zaal is lekker vol en al gelijk bij het eerste nummer zit de sfeer er goed in. Typhoon bespeelt het publiek met groots gemak en zijn positieve houding werkt zeer aanstekelijk. Wat ook helpt zijn de gastoptredens van onder andere Giovanca, Blaxtar en Sticks en Rico van de Fakkelbrigade. Vooral de laatste twee kunnen rekenen op luid gejuich vanuit de zaal.

Maar toch blijft het Typhoon die de aandacht voor zichzelf opeist. Hij is het stralende middelpunt, en maakt zijn reputatie als live-performer meer dan waar. Of het nou gaat om de energie van Brand Los of de stilte in Licht Uit, hij geeft ieder nummer net iets extra’s mee. Het is ook kenmerkend voor de manier waarop Typhoon hiphop benaderd. Hij speelt met de regels zoals anderen die opleggen en buigt ze om tot iets waar hij zijn eigen gevoel in kwijt kan.

Zowel Typhoon als New Cool Collective staan er niet om bekend dat ze braaf binnen de lijntjes van hun genres blijven, en de drang om te experimenteren vertaalt zich geweldig naar de muziek. Heel ongedwongen wordt er gespeeld met ritme en songstructuur, zodat nummers af en toe opgaan in minuten durende jamsessies. Dit komt het beste naar voren als Typhoon even een rustmoment pakt halverwege de show en New Cool Collective alle ruimte krijgt om het publiek voor zich te winnen. Iets wat onder aanvoering van Benjamin Herman zo is gebeurd. Hij dirigeert ‘zijn band’ op een losse manier, maar iedereen houdt strak het ritme en krijgt daardoor alle ruimte om te improviseren.

De muzikaliteit is zo sterk aanwezig dat niemand in de zaal stil kan blijven staan en het publiek dan ook bijna twee uur lang staat te springen of klappen en met alle liefde nog één keer alles geeft wanneer de avond groots wordt afgesloten met Bumaye.

Nu Kyteman en zijn Hiphoporkest ermee gaan stoppen, lijkt de weg open voor Typhoon en New Cool Collective om de nieuwe cross-oversensatie van Nederland te worden. Ze zijn er klaar voor. En, als de cd-presentatie in de Melkweg een goede graadmeter is, Nederland ook.


Gezien: Typhoon & New Cool Collective,Melkweg, 22 november 2009