Het Mortale Tribunaal: November 2009

Met in deze uitzending: Milkbar, Represailles, I saw Les Monte en Semistereo

Tekst: Sebastiaan Coolen ,

Samen met Radio Mortale-dj Tinka ter Schegget, die deze maand de reguliere presentator Christiaan Walraven verving, worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken met deze keer Sebastiaan Coolen van 3VOOR12/Amsterdam en 3FM-dj Robbert-Jan van de Velde.

Met in deze uitzending: Milkbar, Represailles, I saw Les Monte en Semistereo

Samen met Radio Mortale-dj Tinka ter Schegget, die de reguliere presentator Christiaan Walraven verving, worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken met deze keer Sebastiaan Coolen van 3VOOR12/Amsterdam en  Robbert-Jan van de Velde, die elke woensdagmorgen van 01.00 tot 04.00 te beluisteren is als dj op radiozender 3FM.

Het eerste nummer dat wordt besproken is Please don’t play this on the Radio van Milkbar. Dit valt het best te typeren als dertien in een dozijn rock-’n-roll. Niet verkeerd en met een erg professionele sound, maar wel een geluid wat al door zovelen is gefabriceerd. Een enorme brul aan het eind van het nummer zorgt voor een verrassend slot maar echt prikkelen kan de band niet.

Ook het nummer van de tweede demo brengt ons niet echt in vervoering. Die is van het  hiphopcollectief Represailles met de track Schop de schijt over ’n drummetje. Hoewel de cd is geproduceerd door het gerenommeerde duo Killing Skills komen de verwachtingen bij het nummer absoluut niet uit. Tekstueel klinkt het erg simpel en het doet terugdenken aan een slechte variant van het oldschool nederhopgeluid uit de half jaren negentig. En dit valt toch tegen voor een groep die al jaren bezig is en zelfs nog een kleine hit had met Lof is u Bettlefielt. Ook muzikaal stelt de band in deze track enigszins teleur.

Het nummer The 4th van I saw Les Monte wordt als derde besproken. De band brengt een donkere, duistere sfeer die geknipt zou zijn voor een soundtrack. De meest verschillende geluiden wisselen elkaar af in deze plaat: van warenhuisbliepjes tot gitaren tot de duistere stem van de zanger. Ideaal voor deze donkere herfstdagen maar een hele cd beluisteren van deze act zou te veel van het goede zijn, daarvoor klinkt het net allemaal wat te somber.

Op het eind van de uitzending is er nog net tijd om de vierde demo van de dag te bespreken, het is die van Semistereo. Omdat elk nummer zeven a acht minuten duurt, wordt gekozen voor de kortste van het geheel; Pedestal. Deze band slaat beter aan bij het panel en is absoluut niet in een hokje te plaatsen. Het gaat  van drumgrooves die een triphopsound laten horen tot de knallende gitaarrifs op het einde die voor een positieve afsluiter zorgen op het Mortale Tribunaal.