Column Simon: Zure Appel

Deel 2

Tekst: Simon van Gorcum ,

Simon van Gorcum is columnist van 3VOOR12/Amsterdam. In zijn column schrijft Simon over zijn belevingen en bijzondere momenten in de muziekwereld. Het wereldje waar hij al meer dan een decennium, niet zelden met verbazing, in rondwandelt. Met een Amsterdamse knipoog en zonder een blad voor de mond te nemen geeft hij zijn mening en neemt hij je mee backstage.

Deel 2

Het leven van een gevestigde band gaat niet altijd over rozen. Prachtige zalen, lange nachtelijke uren met mooie vrouwen, goed gevulde ijskasten en altijd meer dan genoeg mensen die naar je komen kijken. Het zijn luxe problemen de klok rond.

Maar dan komt de verveling: er moet nieuw land worden veroverd.

MTV European Music Awards

Een aantal jaar geleden werden een vriend en ik benaderd of we eens konden kijken of we wat optredens voor een band uit ex-Joegoslavië konden regelen. De band was enorm populair in eigen regio, speelde als headliner op de grootste festivals, had live televisie optredens en was genomineerd voor een MTV European Music Award. En nu wilde deze band dus Nederland veroveren. Na een korte inventarisatie bij de Nederlandse popzalen bleek de interesse niet geheel wederzijds.

Toch kwamen de mannen deze kant op, ze waren wel toe aan een kleine vakantie en de drie optredens die er wel waren deden ze met plezier erbij.

Hannibal, olifanten en een bunker

Daar stonden ze ergens in een bunker in Brabant. Na wat biertjes en een pizza in het kleedhok/kantoor/opslag waren ze klaar voor de verovering. Alleen in het publiek geen gillende meisjes, geen gejuich en zeker geen grote dansende massa’s. Nee, slechts twee verdwaalde alcoholisten, de buurtgek en de vriendin van de lichtman hadden het hol weten te vinden.

Joegoslavië leek even aan de heel andere kant van de wereld

Eeuwen geleden trok de machtige en gevierde krijgsheer Hannibal met olifanten over de bergen op weg naar de overwinning tegen de Romeinen. Gewapende met zijn geslurfde monsters leek hij onverslaanbaar. Vele jaren later werd hij gedwongen zich onverrichter zaken terug te trekken. Terug naar zijn thuisland om het daar verslagen aan te treffen. De grote Hannibal moest op de vlucht en maakte tenslotte zelf een einde aan zijn leven.

De oppermachtige krijgsheer was gevallen


Twee weken na de “Holland Tour” kreeg ik een mailtje. We werden hartelijk bedankt voor de hulp en de leuke tijd in Amsterdam. De band had bij terugkomst in Joegoslavië eens goed nagedacht. Het einde van het bericht was ook het einde van de band. De mannen waren er even klaar mee en gingen solo.

Soms kan je als gevestigde groep maar beter met je olifanten thuis blijven. Het is een zure appel